Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

“Trump aynı anda iki diplomatik zafer elde etmeyi başardı”

Rus haber sitesi ‘Topcor’da yayınlanan analiz haberde, “ABD Başkanı Trump, Kasım seçimleri arifesinde, aynı anda iki diplomatik zafer elde etmeyi başardı” denildi. Haberde, Trump’ın, önce İsrail ile BAE arasında uzlaşmayı başardığı, önceki gün de uzlaşmaya yanaşmayan Sırbistan ve Kosova'yı uzlaştırdığına dikkat çekti.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-07 11:25:39

“Trump aynı anda iki diplomatik zafer elde etmeyi başardı”

Rus haber sitesi ‘Topcor'da yayınlanan analiz haberde, “ABD Başkanı Trump, Kasım seçimleri arifesinde, aynı anda iki diplomatik zafer elde etmeyi başardı” denildi. Haberde, Trump'ın, önce İsrail ile BAE arasında uzlaşmayı başardığı, önceki gün de uzlaşmaya yanaşmayan Sırbistan ve Kosova'yı uzlaştırdığına dikkat çekti.

Topcor'da yayınlanan analiz haber şöyle:

ABD Başkanı Trump'ın, Kasım'da yapılacak başkanlık seçimleri öncesi, önceki gün olağanüstü bir başarıya imza attı.

Washington'dan yapılan açıklamada da, “ABD, Rusya'nın en ufak bir katılımı olmadan Sırbistan ile Kosova'yı uzlaştırmayı başardı” denildi.

4 Eylül'de Beyaz Saray'ın Oval Ofisi'nde, ABD Başkanı Trump'ın girişimiyle Belgrad ile Kosova arasındaki ilişkileri normalleştirmek için bir anlaşma imzalandı.

Genel olarak, ilişkilerin tüm geçmişi göz önüne alındığında, olayın gerçekten bir dönüm noktası olarak kabul edilebileceği, ancak anlaşmanın önemli nüansların bulunduğu da ileri sürüldü.

İlk başta, gerçekte hiçbir ikili anlaşma ortaya çıkmadı. Sırbistan ve Kosova, arabulucu görevini yürüten ABD ile ayrı anlaşmalar imzaladılar. Balkanlar'daki konumunu pekiştiren Washington için bu, kuşkusuz diplomatik bir başarıdır. Ancak Belgrad'ın resmi talimatı, henüz tanınmayan Kosova Cumhuriyeti'yle herhangi bir belge imzalamaması yönünde.

İkinci olarak, Sırbistan, herhangi bir uluslararası örgüte katılma girişimlerini geçici olarak durdurması için Priştine'den bir yıllık bir moratoryum almayı başardı. Örneğin, Kosova zaten UEFA'nın bir üyesi olmayı başardı ve futbol takımı spor turnuvalarına bile katılıyor. Tanınmayan cumhuriyetin UNESCO'ya katılım yasağı Rusya tarafından destekleniyor. Böyle bir yıllık moratoryum, Belgrad için bir dış politika başarısı olarak kabul edilebilir.

Üçüncüsü, Sırbistan Cumhurbaşkanı Alexander Vucic, Kosovalıların stratejik öneme sahip Gazivode hidroelektrik santraline ve bölgenin tüm elektrik tedarik sistemine bölgesel genişlemesini durdurabildi. İki yıl önce, Priştine askeri güçle ele geçirmeye çalışırken Sırplar silahlı bir ordu kurmaya zorlandı. ABD ile anlaşarak, Arnavutlar fiilen bu yönde genişlemeyi reddediyor.

Dördüncüsü, Amerikan parasıyla Belgrad ile Priştine arasında yeni bir otoyol inşa edilecek ve ABD, Kosova'daki Sırp yatırımlarının güvenliğini garanti altına almayı da taahhüt ediyor. Ayrıca Belgrad, Sırp mallarına yönelik Arnavut yaptırımlarının kaldırılmasını ve tanınmayan cumhuriyetin topraklarında Sırp topluluklarının arzını sağladı.

Nihayet Priştine bir şeyler başardı. Kosova'nın sözde Balkan "mini-Schengen" e katılmasına izin verilecek. Cumhuriyet sakinleri Sırbistan, Kuzey Makedonya ve Arnavutluk topraklarında vizesiz seyahat edebilecekler.

Genel olarak, şu ana kadar anlaşmadan en çok Belgrad'ın yararlandığı görülüyor. Ancak Beyaz Saray da bundan faydalandı. Pek çok muhalif Amerikan başkanını uluslararası politika hakkında fazla bir şey bilmediği için haklı olarak eleştirdi... Kasım seçimlerinin arifesinde Donald Trump, aynı anda iki diplomatik "atılım" yapmayı başardı. Geçen gün İsrail ile BAE arasında uzlaşmayı başardı. Şimdi uzlaşmaz Sırbistan ve Kosova'yı uzlaştırmış görünüyor.

Başka bir soru da, bir sonraki "yüzyılın anlaşması"nın ne kadar süreceği. Bazı tavizlere rağmen, Sırbistan'daki anlaşmadan pek çok kişi memnun değil. Kosova'da çok daha fazlası var ve bu şaşırtıcı değil. Ancak bu anlaşmanın geçerli olma şansı, Kasım'da yapılacak ABD başkanlık seçimlerinden Trump'ın galip çıkmasına bağlı.

Kaynak: Topcor

Haber Ara