Dolar

32,3397

Euro

35,1313

Altın

2.240,84

Bist

8.877,92

Trump'a kötü haber! Kullandığı ilaç 'ölümcül' çıktı

Corona virüs (covid-19) salgını için tehlikeli gelişmeler yaşanıyor. Trump'ın başlattığı suçlamalarını gün geçtikçe haklılığını ortaya çıkaran yeni gelişmeler yaşanıyor. İki cepheden kritik adımlar atılıyor. Adeta dünyanın bundan sonraki seyrini değiştirecek olayda yeni açıklamalar geliyor. Trump'ın 'kullanıyorum' dediği ilaç yasaklandı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-05-25 21:42:18

Trump'a kötü haber! Kullandığı ilaç 'ölümcül' çıktı

ABD BAŞKANI Donald Trump'a soğuk duş etkisine neden olan haber geldi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, yeni tip corona virüs (Kovid-19) hastalarının tedavilerinde kullanılan "Hidroksiklorokin" isimli ilacın denemelerinin "güvenlik endişeleri" nedeniyle geçici olarak askıya alındığını bildirdi.

Ghebreyesus, DSÖ'nün İsviçre'nin Cenevre kentindeki merkezinde, video konferans yoluyla basın toplantısı düzenledi.

DSÖ'nün salgına karşı dünya çapında bir savaş verdiğini belirten Ghebreyesus, bu noktada araştırma ve geliştirme konusunda "agresif" çalıştığını söyledi.

Ghebreyesus, iki ay önce, dört ilaç ve ilaç kombinasyonunun Kovid-19'a karşı etkinliğini değerlendirmek için "Dayanışma Denemesini" başlattıklarını anımsatarak, deneme kapsamında 35 ülkeden 400'den fazla hastanenin aktif olarak hasta kabul ettiğini aktardı.

Şimdiye kadar 17 ülkeden 3 bin 500 hastanın deneme için kayıt yaptırdığını belirten Ghebreyesus, "Cuma günü, Lancet (tıp dergisi), hidroksikolorokin ve klorakin ve bunların hastaneye yatırılan Kovid-19 hastaları üzerindeki etkilerini gözlemleyen bir çalışma yayınladı. Yetkililer, ilacın tek başına veya makrolid ile kullanıldığında, daha yüksek bir ölüm oranı tahmin ettiklerini bildirdiler." diye konuştu.

Ghebreyesus, cumartesi günü "Dayanışma Denemesi Yürütme Grubunun" toplandığını ve Kovid-19 hastalarının tedavilerinde kullanılan hidroksiklorokin isimli ilacın kullanımının "güvenlik endişeleri" nedeniyle geçici olarak askıya alındığını kaydetti.

DSÖ Genel Direktörü, diğer ilaçların denemelerinin ise devam ettiğini dile getirdi.

Trump, Hidroksiklorokin kullandığını belirtmişti

DSÖ Acil Durumlar Programı Direktörü Mike Ryan, cuma günü yaptığı açıklamada, Brezilyalı makamların Kovid-19 tedavisi için kullanılan hidroksiklorokinin geniş çaplı kullanımını onayladığını hatırlatmış, klinik çalışmaları sona ermemiş olan bu ilacın kullanımının risk taşıdığı konusunda uyarıda bulunmuştu.

ABD Başkanı Donald Trump'ın yeni tip koronavirüsten korunmak için kullanmaya başladığını açıkladığı ilacın kalp hastalığı riskini artırdığı bildirilmişti.

Tıp dergisi Lancet tarafından yapılan araştırmada, sıtma ilacı hidroksiklorokinin tek başına veya antibiyotikle kullanımının Kovid-19 hastalarında fayda sağlamadığının görüldüğü kaydedilmişti.

Öte yandan, Trump, 19 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, "Son birkaç haftadır, önlem amaçlı hidroksiklorokin kullanıyorum." ifadesini kullanmış, bunu kendisinin istediğini doktorlarının da itiraz etmediğini vurgulamıştı.

ABD Başkanı Trump, 19 Mayıs'ta yaptığı açıklamayla esaslı reformlar yapmaması halinde Dünya Sağlık Örgütü'ne sağladığı fonları 30 gün sonra "kalıcı olarak" donduracağını söylemişti.

DSÖ-TRUMP-ÇİN KRİZİ

Gelen son dakika haberlerine göre; ABD Başkanı Donald Trump, 19 Mayısta DSÖ'ye yazdığı 4 sayfalık mektupta, DSÖ'yü sert sözlerle eleştirmiş ve Çin'in kuklası olarak tanımlamıştı.

ABD, Çin'i corona virüs konusunda suçlayarak virüsün Wuhan'dan bir laboratuvardan çıktığı yönünde ellerinde deliller olduğunu açıklamıştı.

ABD'nin Çin ve DSÖ'ye yönelik suçlamalarını birçok ülke destekleyerek dünyada bundan sonra her şeyin farklı olacağını gösterdi.

Ayrıca DSÖ ile ilgili ortaya çıkan yeni bilgiler Trump'ın iddialarını kanıtlar nitelikte. Çin ise her fırsatta bu suçlamalar ve iddiaları net bir dille yalanlıyor. İşte tüm gelişmeler...

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, yeni tip corona virüs (covid-19) salgını için çok önemli açıklamalarda bulundu. Vang, düzenlediği basın toplantısında kurbanlardan biri kendileri olduğunu söyledi ve önemli bilgiler verdi.

Kendilerinin ihtiyacı olan ülkelere yardım ettiğini de hatırlatan Vang, Kovid-19 nedeniyle Çin'e dava açılmasının hukukta yeri bulunmadığını ileri sürdü.

Vang, bu tarz girişimlerin uluslararası hukukun göz ardı edilmesi anlamına geldiğini vurgulayarak, dava söylentilerini "vicdana aykırı, yanlış, haksız ve yasa dışı" olarak değerlendirdi.

ABD'de Çin'in itibarını kaybetmesi için her fırsatı değerlendirecek bir "siyasi virüs" yayıldığına işaret eden Vang, "Bazı ABD'li siyasetçiler, çok fazla yalan uydurdular ve çok fazla komplo planladılar." dedi.

Çin'e dava açacakların hayal dünyasında yaşadığını söyleyen Vang, böyle bir adım atacak kişilerin "kendilerini aşağılayacağı" yorumunu yaptı.

ABD Başkanı Donald Trump ve Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ay başında Kovid-19'un Vuhan'daki bir laboratuvardan çıktığı yönündeki iddialarını dile getirmişti.

Trump, virüsün Vuhan'daki bir laboratuvardan çıktığına ilişkin kanıtları gördüğünü ancak şu anda detay paylaşamayacağını açıklamıştı. Pompeo da "Çin'in, yürüttükleri standartların altındaki laboratuvarlarla dünyayı enfekte etme geçmişi var. Size bunun (Kovid-19) Vuhan'daki laboratuvardan çıktığına dair çok sayıda delil olduğunu söyleyebilirim." ifadesini kullanmıştı.

Öte yandan Trump, 27 Nisan'da Beyaz Saray'da yaptığı basın toplantısında, Kovid-19 salgınına ilişkin ABD'nin Çin'den tazminat talep edebileceğini kaydetmişti.

Pompeo, 29 Nisan'da virüsün Vuhan'daki bir laboratuvardan çıkmış olabileceği iddialarına ilişkin, Çin'e "biyomedikal laboratuvarlarını aralarında ABD'nin de bulunduğu uluslararası denetçilere açması" çağrısı yapmıştı.

ABD Kongresine, Vuhan'da ortaya çıkan salgınının, Çin yönetimince saklandığı iddiasının soruşturulması talebini içeren bir tasarı sunulmuştu.

Çin liderinin eşi DSÖ iyi niyet elçisi çıktı

Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) internet sitesinde paylaşılan 9 iyi niyet elçisi arasında öyle bir isim var ki bu durum en çok Trump'ın işine yarayacak....

Coronavirüs salgınına ilişkin Pekin yönetimi ile beraber hareket ettiği iddia edilen Dünya Sağlık Örgütü hakkında yeni bir detay ortaya çıktı.

Çin Halk Cumhuriyeti Başkanı Jinpingin eşi Peng Liyuan, DSÖ'de 2011'den bu yana iyi niyet elçisi olarak görev yaptığı ortaya çıktı.

DSÖ'nün internet sitesinde yer alan iyi niyet elçileri listesinde Liyuan için 'Dünyanın en ünlü sesi ve şefkatli kalbi. Saygılı bir hayran kitlesine sahip büyük ve parlak bir yıldız' tanımı yapılırken; Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in eşi olduğu detayı Liyuan hakkındaki bilgiler arasında yer almadı.

Liyuan, Çin ile yakın bağları olan tek iyi niyet elçisi değil. Çin Merkez Televizyonu (CCTV) gazetecisi olan James Chau da DSÖ için sürdürülebilir kalkınma hedefleri ve sağlık konusunda iyi niyet elçisi konumunda görev yapıyor.

TRUMP, DSÖ'YÜ KUKLA OLMAKLA SUÇLAMIŞTI

ABD Başkanı Donald Trump, 19 Mayısta DSÖ'ye yazdığı 4 sayfalık mektupta, 'DSÖ, 2019 Aralık ve hatta daha öncesinde Vuhan'da bir virüsün yayıldığına dair haberleri göz ardı etmiştir.

31 Aralık'ta Tayvanlı yetkililer, DSÖ ile virüsün insandan insana bulaştığına dair iletişime geçti. Ancak DSÖ bu kritik bilgiyi dünyanın geri kalanıyla paylaşmamayı tercih etti. Belki de bunun siyasi nedenleri vardı' ifadelerini kullanmıştı. Trump, DSÖ'yü Çin'in kuklası olmakla suçlamıştı.

PENG LIYUAN KİMDİR?

Çinli halk şarkıcısı ve sahne sanatçısı olan Peng Liyuan, Çin Devlet Başkanı Şi Cingping'in eşidir.

Peng, Çin medyasında "Çin First Lady" olarak adlandırılıyor. 2012'den 2017'ye kadar Peng, Halk Kurtuluş Ordusu Sanat Akademisi'nin Başkanı olarak görev yaptı.

Öte yandan Peng, Çin Yeni Yılı'nda düzenlenen Yeni Yıl Galası'na düzenli olarak katılmasıyla soprano şarkıcısı olarak popülerlik kazandı. Peng, ülke çapında şarkı söyleyen yarışmalarda birçok onursal ödül kazandı.

ALMANYA'DAN TRUMP'A DESTEK

Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, ABD Başkanı Donald Trump'ın Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) yönelik eleştirisini destekleyerek 'DSÖ'ye verilen paranın nereye gittiğini bulmamız gerek' açıklamasını yaptı.

Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, ABD Başkanı Donald Trump'ın DSÖ'ye yönelik eleştirisini destekleyerek DSÖ'ye verilen paranın nereye gittiğini bulmamız gerek açıklamasını yaptı.

Financial Times gazetesine yaptığı açıklamada Spahn, ülke ismi vermeden DSÖ'nün "Bu ülkelere daha az bağımlı olması gerektiğini" ifade etti.

Bakan Spahn aynı zamanda, 'İlk olarak krizle başa çıkmalıyız ve sonrasında DSÖ hakkında konuşmalıyız' ifadelerini kullandı.

Haber Ara