Dolar

32,5422

Euro

34,8890

Altın

2.431,25

Bist

9.645,02

Trump'a en sert yanıt New York Daily News'ten geldi

Haiti, Afrika ve El Salvadorlu göçmenler için “Bu b.k çukuru ülkelerden niye insan kabul ediyoruz?” ifadelerini kullanan Trump'a New York Daily News'ten tepki geldi. Gazete kapağına Trump'ı b.k şeklinde karikatürize etti.

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-01-13 09:05:20

Trump'a en sert yanıt New York Daily News'ten geldi

Seçim kampanyası döneminden bu yana göçmen karşıtı sözleri ve politikalarıyla adından söz ettiren ABD Başkanı Donald Trump bu kez de Oval Ofis'te gerçekleştirdiği son görüşmede sarfettiği cümleyle gündeme damgasını vurdu. Yerel basına yansıyan haberlere göre Trump görüşmede Afrika ülkeleriyle El Salvador ve Haiti'yi kast ederek, “Bu b.k çukuru ülkelerden niye bu insanları kabul ediyoruz?” dedi. Trump ayrıca “Neden daha fazla Haitiliye ihtiyacımız olsun. Onları dışarı çıkartın” ifadelerini de kullandı.

c44

NORVEÇLİLER: TRUMP'IN BAŞKAN OLDUĞU BİR ÜLKEYE NEDNE GÖÇ EDELİM

Trump görüşmede, ABD'nin Norveç gibi ülkelerden gelen göçmenleri ise ‘hoş karşılayacağını' söyledi. Haberin duyulmasının ardından çok sayıda Norveçli, sosyal medya üzerinden “Trump'ın başkan olduğu bir ülkeye neden göç edelim” sözleriyle ABD liderine tepkilerini gösterdi. Trump yönetimi bu hafta El Salvador'dan gelen 200 bin göçmenin Geçici Koruma Statüsü'nden (TPS) çıkarılmasını onaylamıştı. Karar ülkede yaklaşık 30 yıldır yaşayan El Salvadorlulara gelecek yıla kadar yasal oturum başvurusu yapmamaları halinde sınır dışı edilmelerini öngörüyor. 1991'dek depremin ardından bu ülkeden gelenlere geçici oturum izni verilmişti. Haitililer ve Nikaragualılar da TPS programından çıkarılmıştı.

‘ÖYLE DEMEDİM'

Beyaz Saray Trump'ın ifadelerini yalanlamazken, ABD lideri görüşmede ‘sert' bir dil kullandığını, buna karşın bahsi geçen ülkeler için ‘b.k çukuru' ifadesini kullanmadığını söyledi. Kongre'nin tek Haiti asıllı üyesi Cumhuriyetçi Mia Love Twitter'dan yaptığı açıklamada Trump'ın ‘düşmanca, bölücü ve elitist' açıklaması için özür dilemesini istedi. Demokrat Parti'li Kongre Üyesi Luis Gutierrez de “Her zaman Başkan Trump'ın belli ülkelerden gelen insanları ya da belli renkteki insanları sevmediğini biliyorduk. Artık yüzde yüz güvenle, Başkan'ın Anayasamız'daki değerleri paylaşmayan bir ırkçı olduğunu söyleyebiliriz” dedi.

 

Haber Ara