Dolar

32,3712

Euro

35,0141

Altın

2.325,64

Bist

9.093,72

TRT Harbiye binası ve Taksim Meydanı işgal davası

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminde TRT'nin Harbiye'deki binasının işgal edilmesi ve sonrasında çıkan olaylar ile Taksim Meydanı'nın kontrol altına alınmaya çalışılması sırasında yaşananlara ilişkin dosyaların birleştirilmesinin ardından, 131 sanıklı davada sanıkların savunmalarının alınmasına devam edildi

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-01-29 16:00:04

TRT Harbiye binası ve Taksim Meydanı işgal davası
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminde TRT'nin Harbiye'deki binasının işgal edilmesi ve sonrasında çıkan olaylarda 3 kişinin ölümü, 50 kişinin yaralanması ile Taksim Meydanı'nın kontrol altına alınmaya çalışılması sırasında 39 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan olaylara ilişkin dosyaların birleşmesi sonrasında 131 sanığın yargılandığı davada, sanıkların savunmalarının alınmasına devam edildi.

İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları karşısındaki binada yapılan duruşmaya SEGBİS sistemiyle bağlanan sanık Sefa Horasan savunmasında, olay günü er olduğunu, Taksim Meydanı'na götürülmek için kışladan dışarı çıkartıldığını, yollar tıkalı olduğu için Beşiktaş'a götürüldüğünü, kendisine kışladan çıkma emrini Nebi Gazneli'nin verdiğini, darbeyi halktan öğrendiğini, olaylar büyüyünce lojmana döndüklerini anlattı.

SEGBİS sistemiyle duruşma salonuna bağlanan diğer sanık Aytekin Çekin de 7 Haziran'da Hasdal'daki birliğine er olarak teslim olduğunu, 15 Temmuz gecesi içtima alanına çıkartıldığını, Ramazan yüzbaşının kendisinin emrinde olduğunu söyleyerek, "Arabaya bindirildik, atış olacağı söylendi. Telefonlar atışları engeller, diyerek cep telefonlarını topladılar. TRT Radyo binasının önüne geldik, 1 el ateş sesi duyduk, Ramazan yüzbaşı bizi hemen binaya soktu. Binada personele 'bomba ihbarı' var denildi. Önce atış, sonra bomba ihbarı var dediler. Polis bize 'Niye engel oluyorsunuz?' dedi. Rütbeliler de 'Sabah olunca size teslim edeceğiz.' dedi, silahlarını aldı. Bana bilgisayar fişi çektirdiler." diye konuştu.

- "Ayaklarından sıkmaya başla emri"

Sanık Çekin, bir rütbelinin kendisine kapıda nöbet tutturduğunu, "Seni dinlemeyen olursa ayaklarından sıkmaya başla." şeklinde emir verdiğini daha sonrasında Ramazan yüzbaşının kendisine Taksim'de olaylar olduğunu söylediğini ve kendisini başka bir rütbelinin emrine verdiğini aktardı.

Bir arabaya bindirilerek Taksim'e götürüldüğünü anlatan sanık Çekin, "Rütbeli bize, 'Gelen olursa havaya ateş edeceğiz, silahlarınızı almaya kalkan olursa vurun.' diye emir verdi. İndik, polisler bağırıyor, çağırıyor. Polislere desteğe diye indik. Rütbeliler ve bazı erler havaya sıktı, ben sıkmadım. İnsanlar darbe diyor ama anlamını bilmiyoruz. Erdik, kandırıldık. Rütbeliler emir verdi, ne yapabilirdik. Polise teslim olduk." dedi.

Duruşmaya SEGBİS ile bağlanan sanık Erdal Karakuş da savunmasında, 15 Temmuz'da kendilerine "içtima var" denildiğini, daha sonra dışarı yolladıklarını, Taksim'e götürülmek istendiğini ancak araçları bozulduğu için lojmana gittiklerini, lojmanda silahlarının toplatıldığını ve polisin kendilerini gözaltına aldığını belirtti.

Duruşma yarına ertelendi.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara