Dolar

32,5623

Euro

34,7059

Altın

2.413,65

Bist

9.645,02

Trigliserid ne yükseltir? Trigliseridi düşüren yiyecekler nelerdir?

Trigliserid ne yükseltir? Trigliseridi düşüren yiyecekler nelerdir? Son yıllarda fast food tüketimiyle birlikte artan trigliserid rahatsızlığı gençlerde de görülebiliyor. Peki ama trigliserid yüksekliği ya da düşüklüğü nedir? Trigliserid neden yükselir nasıl düşürülür? Trigliserid yüksekliğine ne iyi gelir? İşte merak edilen detaylar...

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-12-29 20:18:13

Trigliserid ne yükseltir? Trigliseridi düşüren yiyecekler nelerdir?

Son yıllarda fast food tüketimiyle birlikte artan trigliserid rahatsızlığı gençlerde de görülebiliyor. Peki ama trigliserid yüksekliği ya da düşüklüğü nedir? Trigliserid neden yükselir nasıl düşürülür? Trigliserid yüksekliğine ne iyi gelir? İşte merak edilenler...

Trigliserid nedir?

Trigliseritler, kanınızda bulunan bir tür yağdır (lipit). Yemek yediğinizde, vücudunuz hemen kullanması gerekmeyen kalorileri trigliseritlere dönüştürür. Trigliseridler yağ hücrelerinizde depolanır. Daha sonra hormonlar, öğünler arasında enerji için trigliserid salgılar.

Düzenli olarak, özellikle yüksek karbonhidratlı gıdalardan yaktığınızdan daha fazla kalori yerseniz, yüksek trigliseritleriniz (hipertrigliseridemi) olabilir.

Trigliserid ve kolesterol arasındaki fark nedir?

Trigliseritler ve kolesterol, kanda dolaşan farklı lipid türleridir:

  • Trigliseridler kullanılmayan kalorileri depolar ve vücuda enerji sağlar.
  • Kolesterol, hücreleri ve belirli hormonları oluşturmak için kullanılır.

Trigliserid Nasıl Düşürülür?

Düzenli egzersiz yapmaya çalışın. Haftanın çoğu veya her günü en az 30 dakika fiziksel aktivite yapmayı hedefleyin. Düzenli egzersiz, trigliseridleri düşürebilir ve "iyi" kolesterolü artırabilir. Günlük görevlerinize daha fazla fiziksel aktivite eklemeye çalışın - örneğin, işyerinde merdivenlerden çıkın veya molalar sırasında yürüyüş yapın.

Şeker ve rafine karbonhidratlardan kaçının. Şeker ve beyaz un veya fruktoz ile yapılan yiyecekler gibi basit karbonhidratlar trigliseritleri artırabilir.

Fazla kilolardan kurtulun. Hafif ila orta derecede hipertrigliserideminiz varsa, kalori azaltmaya odaklanın. Ekstra kaloriler trigliseridlere dönüştürülür ve yağ olarak depolanır. Kalorilerinizi düşürmek trigliseritleri azaltacaktır.

Daha sağlıklı yağlar seçmeye çalışın. Zeytin ve kanola yağları gibi bitkilerde bulunan daha sağlıklı yağlar tüketin ve trans yağlardan uzaklaşın. Kırmızı et yerine, uskumru veya somon gibi omega-3 yağ asitleri bakımından zengin balıkları tercih etmeye çalışın. 

Alkol  ve sigara tüketmeyin. Trigliseritlerin yükselmesine sebep olan alkol şeker ve kalori yönünden oldukça zengindir.

Daha fazla lifli gıda tercih edin. Lif meyve, sebze ve tahıllarda bolca bulunmaktadır. Fıstık ve baklagillerse lif yönünden zengin diğer besin kaynaklarıdır. Daha fazla lifli besin tüketmek ince bağırsağınızdaki yağ ve şeker emilimini azaltarak kanınızdaki trigliserid seviyesini düşürmenize de yardımcı olacaktır. 

Trigliserid yüksekliğine ne iyi gelir? 

Diyet ve egzersiz, yüksek trigliserit düzeylerini düşürmek için her zaman yeterli değildir. Bu durumda ilaç almanız gerekebilir.

Statinler (lipiit düşürücüler), yüksek trigliseridli hastalar için ilk seçenek ilaçlardır. Bu ilaçlar kolesterol düşürücü özellikleriyle bilinirken, aynı zamanda trigliserid seviyelerini düşürmede oldukça iyi çalışırlar. Ayrıca kalp krizi, felç ve diğer önemli kalp olayları riskini de azalttığı bilinmektedir.

Bu konuyu danışmak ve çözüme kavuşturmak için uzman doktor veya eczanızdan bilgi edinin. Bunun dışında trigliserid yüksekliğine sahip olan hastaların, yukarıdaki "trigliserd nasıl düşürülür?" başlaığı altındaki önerileri dikkate alması gerekir.

Haber Ara