Dolar

32,3641

Euro

34,9555

Altın

2.325,56

Bist

9.079,97

Travertenlerle birlikte yok olan tarih

Pamukkale travertenlerinin her geçen gün doğal özelliğinden uzaklaşmaya başlaması turizmcileri endişelendiriyor. Peki bu antik bölgenin yerleşim tarihçesine kısaca göz atmaya ne dersiniz...

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-04-19 19:51:12

Travertenlerle birlikte yok olan tarih

Traverten bir çeşit kaya türüdür. Çeşitli nedenlere ve ortamlara bağlı, kimyasal reaksiyon sonucu çökelme ile oluşmaktadır.
Pamukkale'de termal su kaynaktan çıktığında traverten katlarına dökülmekte ve bu kaynak su 356 °C sıcaklğında, içinde yüksek miktarda kalsiyum hidro karbonat bulunan, suyun havadaki oksijen ile olan teması sırasında karbondioksit ve karbonmonoksit uçarak, kalsiyum karbonat çökelmekte ve traverten oluşumuna sebep olmaktadır. Travertenlere termal su kontrollü olarak verilmektedir. Pamukkale travertenlerine fazla miktarda ve uzun süre aynı yere verilen su yosunlaşmaya sebebiyet vermektedir ve böylece kirli bir görüntü ortaya çıkmaktadır.

Hierapolis tarihçesi


Denizli İlinin 18 km kuzeyinde yer alan Hierapolis Antik Kenti Bergama Krallarından II. Eumenes tarafından İ.Ö. 2 yy'da kurulmuş olup, Bergamanın efsanevi kurucusu Telephos'un karısı Hiera'dan dolayı Hierapolis adını aldığı söylenebilir. Kent bir deprem bölgesinde bulunmasından dolayı meydana gelen depremlerle sürekli yıkılıp yeniden inşa edilmiştir. Ancak bugün ayakta olan yapılar ise İ.S. 60 yıllarında olan büyük depremden sonra inşa edilmiş olup kent bundan sonra tüm Helenistik niteliğini kaybetmiş tipik bir Roma kenti görünümünü alarak ızgara planlı inşa edilmiştir. Hierapolis, Roma Döneminden sonra Bizans Döneminde de çok önemli bir merkez olmuştur. İ.S. 4 yy.dan itibaren Hristiyanlık merkezi olması, İ.S 80 yıllarında Hz.İsa'nın havarilerinden olan Aziz Philip'in burada öldürülmesi nedeniyledir.

En büyük nekropol

 

Kent İ.S. 4 yyda Bizanslıların eline geçince Aziz Philip adına Martyrıum olarak adlandırılan sekizgen kilise inşa edilmiştir. Bundan dolayı kentin ünvanı artar ve Metropolis ünvanını alır. Kent İ.S. 7 yydaki büyük depremle tahrip olmuş ve kent kimliğini kaybetmiştir. 12. yy da küçük bir kasaba haline gelmiş, İ.S. 13. yyda Selçukluların egemenliğine geçmiş ve 14 yy daki depremden sonra tamamen terkedilmiştir.Kent 2 anıtsal kapısı, ana caddeye paralel ve dik gelen cadde ve sokakların oluşturduğu ızgara planlıdır. Yaklaşık 1 km uzunluğundaki ana cadde kenti ikiye böler ve bu caddenin her iki tarafında revaklar, kamu binaları dükkan ve atölyeler bulunur.

Kent surlarının dışında ve kentin kuzey, güney ve doğu yönünde bulunan nekropol alanları Güneybatı Anadolu'nun en büyük nekropolüdür.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara