Dolar

32,5132

Euro

34,7850

Altın

2.420,59

Bist

9.678,37

Trakya'da hasat zamanı

Trakya'da hasat zamanı

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-11 10:24:51

Trakya'da hasat zamanı
Türkiye'nin buğday ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Trakyalı çiftçiler, hasada başladı.

Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, il genelinde yaklaşık 1 milyon 500 bin dönümlük alana ekilen buğdayda hasadın başladığını söyledi.

Geçen yıl havaların çok yağışlı olması nedeniyle ekimlerin geç yapıldığını belirten Şaylan, rekoltede düşüş yaşandığını bildirdi. Şaylan, geçen sene son 20 yılın en yüksek verimini aldıklarını anımsatarak, bu yıl ise çiftçilerin hayal kırıklığı yaşadığını kaydetti.

Buğdayın ihtiyacı olduğu yağışları zamanında alamadığını, bu nedenle bazı bölgelerde verim kaybı yaşandığını anlatan Şaylan, "Geçen yıl yağışlar çok fazlaydı. Çiftçilerimiz, tarlalarını ekime hazırlayamadı. Bu nedenle buğday ekimi geç yapıldı, bazı ekili buğdaylar da çürüdü. Geçtiğimiz yıl çiftçi, tarlasından dönüm başına 600-700 kilogram verim alırken bu yıl 350-500 kilogram verim alıyor. Geçen yıla göre kalitesi yükselen buğdayda rekolte düştü. Çiftçilerimiz her şeye rağmen mutlu. Rekolte düşerken, buğdaydaki kalite arttı" şeklinde konuştu.

Şaylan, hasadın yaklaşık 15 gün içerisinde tamamlanacağını sözlerine ekledi.

- "Geçen yıla göre verim kaybı çok yüksek"

Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz da geçen yıla göre rekoltede düşüş yaşandığını ifade etti.

İklim şartları nedeniyle verimin azaldığını aktaran Yorulmaz, "Verim düşüşleri bölge bölge değişiyor. Bazı bölgelerde dönüm başına 200 kilogram buğday hasat edilirken, bazı bölgelerde 600 kilogram verim alınıyor. Yani bazı bölgelerimizde verimler 200 kilograma kadar düştü. Geçen yıla göre bazı bölgelerde yüzde 80'e kadar verim kaybı var" ifadelerini kullandı.

Yorulmaz, Edirne ve merkezde 350 bin dönüm alanda buğday ekildiği bilgisini verdi.

Haber Ara