Dolar

32,3253

Euro

35,1507

Altın

2.295,71

Bist

9.056,53

Toshiba'dan buluş: 6 dakika şarj ve 320 km sürüş

Toshiba, 10 yıldır çalıştığı bataryalarda otomobil sektörünü tepeden tırnağa değiştirebilecek ve elektrikli arabaları yaygınlaştırabilecek bir buluşa imza attı.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-10-05 15:07:50

Toshiba'dan buluş: 6 dakika şarj ve 320 km sürüş

Büyük otomobil üreticileri, yatırımlarında geleceğin teknolojisi gözüyle bakılan elektrikli arabalara odaklanıyor. Öte yandan elektrikli araba sektörünün büyüme hızındaki başlıca sorunlardan biri olarak bataryaların şarj süreleri ve buna bağlı olarak tek şarjla kat edilebilen mesafe olarak belirtiliyor.

Elektrikli arabalarda hâlihazırda kullanılan lityum iyon bataryalar kurtarıcı olarak görülse de sağladıkları güç ve şarj kapasiteleri henüz istenilen düzeye gelebilmiş deği.

3 KAT FAZLA MESAFE 

Toshiba tarafından yapılan duyuruya göre, yeni geliştirilen SCiB bataryalarla sadece 6 dakikalık ultra hızlı şarj ile 200 mil, yani 320 kilometre elektrikli sürüş deneyimi yaşayabilmek mümkün olacak.

Mevcut teknoloji ise bu mesafeyi en az 3 misli daha uzun şarj ile yakalayabiliyor. 

2008 yılındaki SCiB bataryalarında lityum titanyum oksit anotlar kullanan Toshiba, yeni nesil bataryalarda ise titanyum ve çelik alaşımlarda kullanılan yumuşak bir metal olan niyobyum oksit anotlara yer verdi.

Bu da elektrikli araçlarda kullanımı yaygın olan grafit yani yumuşak karbon bazlı bataryalara göre kristalize yapısı sayesinde daha fazla lityum iyonunun depolanmasının önünü açıyor.

Toshiba, yaptığı açıklamada yeni teknolojinin 5 bin şarj döngüsünde dahi kapasitesinin yüzde 90'ını koruduğunu belirtti.

BENZİN İLE EŞİT

Toshiba'nın yeni SCiB hücrelere sahip bataryasının elektrikli araba performansını geliştirmesine kesin gözüyle bakılmasına rağmen Japon şirket, bunun için ne tür bir güç gerektiğine dair açıklama yapmadı.

Örneğin Tesla'nın süper şarj cihazları maksimum 135 kW güç sağlarken 85 kilowatt saat bataryaya sahip Model S araçları 426 kilometre sürüş menziline sahip. Toshiba'nın bataryalarının 6 dakikada tam güce ulaşması için daha güçlü bir şarja ihtiyaç duyup duymadığı hakkında açıklama yapılmadı.

Öte yandan, daha uzun menzile sahip elektrikli arabalar mevcut. Samsung'un 600 - 700 kilometre sürüş sağlayan elektrikli araba bataryaları bulunuyor. ABD Enerji Verimliliği ve Yenilenebilir Enerji Ofisi'ne göre benzinli araçların ortalama menzili ise 663 kilometre.

Şirketin AR-GE Direktörü Osamu Hori ise yazılı açıklamada bulunarak, "Yeni nesil SCiB ve yeni titanyum niyobyum oksit anotların potansiyeli heyecan verici." diye görüş belirtti.

 

Haber Ara