Dolar

32,3655

Euro

34,9519

Altın

2.325,22

Bist

9.079,97

'Torba Tasarı' Plan ve Bütçe Komisyonunda

CHP İstanbul Milletvekili Erdoğdu:- 'Bu torba kanunun vatana, millete bir hayrı yoktur, Anayasa'ya da aykırıdır'- CHP Eskişehir Milletvekili Çakırözer:- 'Bu torba tasarı, hesapsız ve kitapsız yapılan harcamaların ortaya çıkardığı sonuç'- HDP İstanbul Milletvekili Paylan: - 'Hükümet kaos yaşıyor ve bu yüzden hep refleks yasalar getiriyor'

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-10-05 18:42:37

'Torba Tasarı' Plan ve Bütçe Komisyonunda
CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'na ilişkin, "Bu torba kanunun vatana, millete bir hayrı yoktur, Anayasa'ya da aykırıdır." dedi.

AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç başkanlığında toplanan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, "Torba Tasarı" olarak bilinen Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nı görüştü.

CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, 130 maddelik tasarının kendilerine geç ulaştığını söyledi.

Sayıştay raporlarının 13 Eylül'de geldiğini belirten Kuşoğlu, "Bu raporların da zamanında bize verilmesi lazım. Bize zamanında ulaşmadığı zaman, raporları yeterince inceleyip bilgi sahibi olma ve değerlendirme şansımız azalıyor. Böyle olunca da Meclis denetim görevini yerine getirememiş olacak." diye konuştu.

Komisyon Başkanı Bilgiç de tasarının 27 Eylül'de Meclis'e sevk edildiğini, 1 Ekim'de komisyona havale edildiğini, 3 Ekim'de de gündemi komisyon üyesi milletvekilleriyle paylaşarak, tasarının işlenmiş halini gönderdiklerini kaydetti.

13 Eylül'de Meclis'e gelen Sayıştay raporlarının ise komisyona 1 Ekim'de havale edildiğini anlatan Bilgiç, bu raporların CD'lerini bütün üyelerle paylaştıklarını bildirdi.

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tasarı hakkındaki açıklamalarının, tasarının altında imzaları bulunan Başbakan Binali Yıldırım ile Maliye Bakanı Naci Ağbal'ı bağladığını söyleyerek, "Sayın Bakan, bu tasarıyı vergiyi hesaplamadan mı getirdiniz, Cumhurbaşkanı'nın dediği gibi?" ifadelerini kullandı.

CHP İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel de tasarıyı eleştirdi.

Tasarıdaki düzenlemelerin hangi ekonomik ve sosyal gereksinimlerden kaynaklandığını bilmek istediklerini belirten Temizel, "Neye göre yapıldığını bilmek isteriz." dedi.

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan da tasarının 58 ayrı yasada değişiklik yaptığını ifade ederek, bu düzenlemelerin "torba tasarı" olarak getirilmemesi gerektiğini savundu.

Paylan, "Hükümet kaos yaşıyor ve bu yüzden hep refleks yasalar getiriyor. Bir sıkıntı yaşanıyor ve 'Hemen bir yasa getirilelim.' denilerek getiriliyor yasalar. Siyasi hataların bedelini ödemek için hemen yasalar getiriliyor. Bunu kabul edemeyiz. Hep 'metal yorgunluk, metal yorgunluk' deniliyor. Bence hükümet toptan bir metal yorgunluğuna girmiş durumda." şeklinde konuştu.

AK Parti iktidarının ilk dönemlerinde ülkeye 90 milyar dolar doğrudan yatırım girdiğine işaret eden Paylan, "Çünkü yatırımcı o zaman ülkeye güveniyordu. Son birkaç yıl ise doğrudan yatırım gelmiyor çünkü, 'Acaba savaş mı çıkacak, kaos mu olacak?' diye düşünüyor yabancı yatırımcı. Bütçede çok büyük açık var, siz bunu 80 milyona ödettirmeye çalışıyorsunuz. Tek yapılan, faizler yükseltildi, 15 milyar dolar geldi, o kadar." diye konuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, tasarıyı eleştirerek, "Tasarıyla istenen bu 37 milyar, ek bir bütçe demektir. Hükümet 37 milyar ek borçlanma yapmak istiyor ve bunu kanunla bizden kaçırtmak istiyor. Hükümet bu parayı nereye harcayacak? Giderlerde mi artış var, yoksa gelirler mi azaldı? Bunun açıklanması lazım." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin cari açık vermeye devam ettiğini, en yüksek enflasyona sahip ülkelerden birisi olduğunu iddia eden Erdoğdu, "İşsizliği çözemiyorsunuz. Memura yüzde 3 zam veriyorsunuz, enflasyon hedefini sadece burada tutturuyorsunuz. Paralar havuzculara, büyük projelere, 3. havalimanına gidiyor. Yolsuzluk yapılıyor ve siz buna göz yumuyorsunuz. Cumhuriyetin bütün değerlerini sattınız, şimdi meraları satıyorsunuz. Askeri yerlere göz diktiniz, oraları da satacaksınız." şeklinde konuştu.

CHP'li Erdoğdu, "Bu torba kanunun vatana, millete bir hayrı yoktur, Anayasa'ya da aykırıdır." iddiasında bulundu.

CHP Bursa Milletvekili Lale Karabıyık da orta vadeli programda 2018'in zam yılı olduğunun görüldüğünü savundu.

İşsiz sayısının 5,5 milyonu geçtiğini belirten Karabıyık, "(Bir milyon istihdam sağlandı) deniliyor ama bunlar gerçekçi değildir. (Büyüme yüzde 5'lerde) deniliyor ama bu da gerçekçi değil. Sadece inşaat sektörü büyüyor. Üstelik büyüme de istihdama yansıyan bir büyüme değil." ifadelerini kullandı.

Lale Karabıyık, dış borç tutarının milli gelirin toplamının yarısını geçtiğini öne sürerek, "Dış borç 432 milyar dolara ulaştı. Bu borç, 84 milyar dolarlık faiz yükünü de beraberinde getiriyor. (IMF'ye olan borcu kapattık) deniliyordu ama dış borca ihtiyacımız giderek artıyor. Bir de (IMF'ye 5 milyar dolar borç verdik) deniliyordu. Peki bu borç alındı mı acaba? Bütün bunlar yaşanırken bu tasarıyla üstüne bir de vergi yükü getiriliyor." değerlendirmesinde bulundu.

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam da orta vadeli programın açıklandığı gün TBMM'ye sevk edilen 132 maddelik torba tasarının 13 ayrı vergi kanununda değişiklik yaptığını söyledi.

Tasarıda yer alan 77. maddeye göre, 1 Ocak 2017'den itibaren geçerli olmak üzere, Hazine'ye 37 milyar lira tutarında ilave borçlanma yetkisi verildiğini belirten Çam, tasarıya ilişkin eleştirilerini sıraladı.

CHP İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke de "Bir ülkenin ölüm fermanını yazın' denilse, bu kadar olur. Bu tasarı ölüm fermanıdır çünkü insanların geleceğe ilişkin umudu olan orta vadeli programı yok ettiniz. Bu ülkenin umudu olan orta vadeli bir program yok artık." diyerek tasarıya ilişkin eleştirisini dile getirdi.

CHP'li Böke, makroekonomik çerçevenin çöpe atıldığını, kurallı işleyen ekonominin, mali disiplinin ve denetimin tamamen yok edildiğini ileri sürdü.

"Ekonomide bilimden giderek uzaklaşan bir yaklaşım, beni giderek rahatsız ediyor." diyen Böke, yeniden bilime dönülmesini ve bilim konuşan insanlara kulak verilmesini istedi. Böke, "Yasal olmayan bir şekilde ek borçlanma yetkisi alıyorsunuz. Bu 37 milyar lira nereye harcanacak?" diye sordu.

Selin Sayek Böke, "Paralel bir hazine kurdunuz adına 'varlık fonu' dediniz. Şimdi açıkça o paralel hazineye, hazineden para aktarmak için çaba sarf ediyorsunuz. Bu kadar açık şekilde dış sermayeye bağlı bir ekonomi olmaz, böyle yaparak kendi ölüm fermanınızı da yazıyorsunuz." şeklinde konuştu.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer de torba tasarı düzenlemelerini eleştirerek, "(Biz torba yasaya karşıyız) dedikçe, siz torba yasa getiriyorsunuz. Keşke bir torba tasarı da demokrasi ve tutuklu gazeteciler için getirseniz, tutuklu milletvekilleri ve gezeteciler serbest kalsa." dedi.

Bu torba tasarının, hesapsız ve kitapsız harcamaların ortaya çıkardığı sonuç olduğunu ileri süren Çakırözer, "(Parayı savunma sanayisine harcayacağız.) diyorsunuz ama yaptığınız lüks, şatafat, bin odalı saray ortada. Bunlar ortada iken (Savunmaya harcayacağız.) diyorsunuz." değerlendirmesinde bulundu.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara