Dolar

32,5501

Euro

34,8968

Altın

2.425,49

Bist

9.645,02

Topal Ördek'ten Suriyeli muhalifler için 'vur' emri

ABD Başkanı Obama, görevi bırakmadan önce Suriye politikasında keskin bir 'u dönüşü' yaptı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-11 14:35:02

Topal Ördek'ten Suriyeli muhalifler için 'vur' emri

TİMETURK I HABER MERKEZİ

Melahat KEMAL

Obama, dönemi boyunca eleştirilen Suriye politikasında görev süresinin dolmasına az bir süre kala selefi Trump için çıtayı yükseltiyor.

PENTAGON'A "LİDERLERİNİ ÖLDÜRÜN"EMRİ

Suriyeli muhalifleri ılımlı ve radikal olarak ikiye ayıran ve Esed rejimine karşı etkin şekilde mücadele eden İslami muhalif gruplara karşı zaman zaman operasyonlar gerçekleştiren Obama yönetiminden son bir hamle geldi.

Obama, Pentagon'a Suriye'de El Kaide ile bağlantılı olan grupların liderlerinin öldürülmesi emri verdi.

Pentagon'a verilen emir uyarınca, El Kaide ile bağlantılı olan ve eski ismi Nusret Cephesi olan Şam'ın Fethi Cephesi'ne karşı daha fazla silahlı insansız hava aracı ve istihbarat araçlarının konuşlandırılmasına karar verildi.

Obama'nın yeni emri, ABD ordusu Müşterek Özel Operasyon Komutası'na daha geniş yetki ve daha fazla istihbarat toplama kaynağı imkanı sağlıyor.

Obama'nın bu kararında, Suriye'nin Avrupa'nın güney sınırlarında El Kaide saldırılarının yeni merkezi haline dönüşebileceğinden duyduğu endişenin etkili olduğu aktarıldı.

TRUMP'A İVME KAZANDIRACAK HAMLE

Obama'nın görevi bırakmadan önce verdiği bu emir, yeni başkan Trump'ın Suriye politikalarına hız kazandıracak bir hamle oldu.

Trump, seçim kampanyaları sırasında Suriye'de Obama'dan çok daha saldırgan bir yol izleyeceğini söylemişti.

Yeni başkan Trump, Şam'ın Fethi Cephesi/Nusret Cephesi'ne karşı saldırıların genişleteceğini ve gerekirse bu amaçla Moskova ile işbirliği yapabileceğinin sinyalini vermişti.

Haber Ara