Dolar

32,3114

Euro

35,0677

Altın

2.306,40

Bist

9.079,97

TOKİ nasıl sosyalleşti?

Türkiye'nin hemen her ili hatta ilçesinde konut yaparak başta yoksul kesimler olmak üzere barınma sorununa odaklanan TOKİ, şehir planlamasına göre de farklı mimari yapılar kurmaya devam ediyor

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-02-18 21:05:23

TOKİ nasıl sosyalleşti?

58'inci hükümetimiz döneminde ülkemizde konut ihtiyacına çözüm üretmek için oluşturulan Acil Eylem Planı ile 2003'ten itibaren toplu konut ve kentsel dönüşüm uygulamalarına hız verilmeye başlandı.

Sağlamlık ve ucuzluk adına....

Toplu Konut İderesi de bu planlamayı sürdürme gayesiyle kurumsal yapısını geliştmiş ve yetkilerini genişletlmiştir. Bu itibarla kurum,alternatif ve yenilikçi uygulamalarla konut üretiminin belli bir model çerçevesinde gerçekleşmesini sağlayarak konut piyasasını disipline etmek; kalite, sağlamlık, ucuzluk gibi kriterlere dikkat ederek spekülatif oluşumlara mani olmak; nüfusun ülke coğrafyasına dengeli bir biçimde dağılmasına yardımcı olmak amaçları ile Türkiye'nin dört bir yanında faaliyetlerini sürdürmeyi öncelik edindi

2023 hedefi 1.200 bin konut

TOKİ'nin 500 bin konut olan hedefi 2011 yılı itibarıyla tutturulmuş, 2023 yılına kadar 700 bin konutluk yeni bir hedef konularak toplamda 1.200.000 konuta ulaşmak amaçlanmıştır.
TOKİ'nin stratejisi, alt ve orta gelir grubuna yönelik sosyal konutlar ile gerekli hizmet birimlerini altyapılarını da tamamlayarak sunmak.

Yoksul bölgeler öncelikli

Hal böyle olunca ülke genelinde, konut ihtiyacının en fazla olduğu alanları belirlemek üzere araştırma yöntemleri uygulayan idare, toplu konut yatırımları için uzun vadeli bir eylem planı geliştirdi. Özellikle yoksulluğun da etkisiyle özel sektör yatırımlarının azaldığı Doğu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerine odaklanıldı. Gelecekdönemde İdarenin faaliyetlerini İstanbul, İzmir, Ankara, Diyarbakır ve Adana gibi ülkenin kırsal kesimlerinden büyük ölçüde göç alan büyük kentlere daha fazla yoğunlaştırması söz konusu.

Mimariye odaklanıldı

Temel üretim yaklaşımları arasına “Mahalle Konsepti”ni da dahil eden TOKİ, bu tarzda üretimlerle toplumsal dayanışmanın sürdürülebilirliğini esas almakta ve konut üretimini bu doğrultuda sosyal ihtiyaçlara da cevap verecek şekilde gerçekleştirmeyi hedefliyor. Dikey mimariden yatay mimariye geçişle birlikte şehirlerin kendine has kimliği olan kaliteli ve nitelikli konutlar, mahalleler inşa etmek İdarenin temel amaçlarından.

Sosyal barınma ihtiyacı esas alınıyor

Piyasa koşullarında konut edinme imkânı bulunmayan alt gelir grubu ve yoksul grubu vatandaşlarımızın konut ihtiyacı ile şehirlerimizin kentsel dönüşüm zorunluluğunu merkeze alan TOKİ, “Sosyal Devlet” olmanın bir gereği olan konut üretimine barınma merkezi anlayışıyla değil, sosyal donatılardan çevre düzenlemelerine, estetiği gözeten konforlu yaşam alanlarıyla öne çıkan projeler gerçekleştiriyor

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara