Dolar

32,3697

Euro

34,9573

Altın

2.325,43

Bist

9.079,97

Toç-Bir-Sen Genel Başkanı Günay Kaya:

Tarım-Orman Çalışanları Birliği Sendikası (Toç-Bir-Sen) Genel Başkanı Günay Kaya, 'Gıda güvenliği ve güvencesinde Türkiye'yi ve dünyayı büyük sorunlar bekliyor' dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-10-15 13:44:04

Toç-Bir-Sen Genel Başkanı Günay Kaya:
Tarım-Orman Çalışanları Birliği Sendikası (Toç-Bir-Sen) Genel Başkanı Günay Kaya, "Gıda güvenliği ve güvencesinde Türkiye'yi ve dünyayı büyük sorunlar bekliyor" dedi.

16 Ekim Dünya Gıda Günü dolayısıyla gıda güvenliği ve gıda güvencesiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Toç Bir-Sen Genel Başkanı Günay Kaya, Türkiye'yi ve dünyayı gıda güvenliği ve gıda güvencesi konusunda büyük tehlikelerin beklediğini ifade etti. Yapılan son araştırmalarda gıda güvenliğine etki eden faktörler arasında iklim değişikliğinin gün geçtikçe önemini arttırdığını kaydeden Günay, "Sağlıklı ve güvenli gıdanın temin edilebilmesi insanın en temel hakkıdır. İklimsel değişikliklere bağlı olarak Türkiye'yi ve dünyayı gıda güvenliği ve gıda güvencesi konusunda büyük tehlikeler beklemektedir. Bu küresel gıda sorunu biran önce çözülmesi gerekir" dedi.

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nin (IPCC) yayımladığı raporda geçtiğimiz yüzyıla kıyasla küresel sıcaklık değerlerindeki artışın, artan gıda talebi ile birlikte değerlendirildiğinde gıda güvenliği açısından hem bölgesel hem de küresel ölçekte ciddi sonuçlar doğurabileceği uyarısında bulunduğunu kaydeden Kaya, "Küresel iklim değişikliği yetersiz beslenme ve gıda fiyatlarındaki istikrarsızlığa neden olmaktadır. Bozulan ekosistemin bir sonucu olan iklim değişikliği ve kuraklık sebebiyle çiftçiler, balıkçılar ve hayvancılıkla uğraşanlar ile zaten ekonomik sorunlarla mücadele eden kırsal kesimde yaşayan insanlar çok ciddi bir yoksulluk ve açlık riski altındadır. Bunun yanısıra diğer bir başlıca sorun ise toplumların gıda tüketimi ve israfın önlenmesindeki bilinçsizliktir. Kaynakların emperyal amaçlar için haksız ve adaletsiz yağmalanması ve bölüşümü sonucu maalesef dünyanın bir tarafında gıdaya muhtaç aç milyarlar, gıda bulamadığı açlıktan ölen milyonlarca çocuk, bir tarafta ise aşırı lüks ve israf içinde obeziteden kurtulmak için milyonlarca dolar harcayan insan manzaraları var. Bu olumsuz görüntü düzeltilmezse bugün ve yarın dünya insanlığını çok zor günler beklemektedir. Gıda üretiminde ve güvenliğinde, yoksulluğa ve açlığa karşı tüm dünya kamuoyu birlikte mücadele etmelidir. Burada başta BM ve FAO olmak üzere tüm uluslararası kuruluşlara, devletlere ve sivil toplum kuruluşlarına çok önemli sorumluluklar düşmektedir" dedi.
VİDEO HABER

Alman gazetecinin 'soykırım belgesi' sorusu BM yetkilisini sinirlendirdi

Haber Ara