Dolar

32,3704

Euro

34,9837

Altın

2.326,16

Bist

9.071,41

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu:

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu:

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-12 00:33:48

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu:
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Bütün siyasi partilere aynı mesafedeyiz. Geçmişte, Odalar Birliği olarak yaptığımız yanlışlardan ders aldık, halkın iradesinin üzerinde bir irade yoktur. Çıkan sonucu da böyle görüyoruz ve okuyoruz, gereğinin de yapılmasını istiyoruz. Koalisyon bir an önce yapılsın" dedi.

Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası tarafından ilçedeki bir otelde düzenlenen iftar programına katılan Hisarcıklıoğlu, burada yaptığı konuşmada, yöneticilerin birlik ve beraberlik içerisinde olmasının şehirlere hizmet olarak yansıyacağını söyledi.

Odaların akreditasyonunu sağlayan kuruluşa kayıtlı olan Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası'nın, Berlin, Paris ve Londra'daki Ticaret Sanayi Odaları ile minimum aynı seviyede bulunduğunu hatırlatan Hisarcıklıoğlu, "Bunu ben söylemiyorum, uluslararası akreditasyon kuruluşu söylüyor. Ereğli TSO, beş yıldızlı odadır" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin gelecek dönemde de en büyük sorununun işsizlik olacağını, bu sorunun çözümü için kadın ve genç girişimci sayısının artması gerektiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "Türkiye'nin zenginleşmesini istiyorsak tek bir ilaç var, o ilaç da Türkiye'deki girişimci sayısını artırmamızdır. Türkiye'de 1,5 milyon girişimci ile 15 milyon istihdam var. Türkiye'nin önümüzdeki dönemde en büyük sorunu işsizlik olacak. Her yıl 1 milyon kişi istihdam nüfusuna katılıyor, bunun çözümü de çaresi de girişimci sayısını arttırmak. Bu konuda Japonya'nın 3 misli gerisindeyiz" diye konuştu.

-"Hükümet bir an önce kurulmalı"

Hisarcıklıoğlu, 7 Haziran seçimlerinde milletin yetkilerini 550 milletvekiline devrettiğini belirterek, "Nasıl en yüksek irade halk ise halk da bu iradeyi gösterdi, biz de gereğinin yapılmasını istiyoruz. Tek başına hükümet kurma hakkı vermedi bu halk, 4 siyasi partiye 'aranızda koalisyon yapın' dedi. Bunun bir an önce yapılmasına ihtiyaç var" diye konuştu.

"Türkiye için bu kadar sıkıntının olduğu dönemde, 'biz dur bakalım şöyle mi yapacağız, böyle mi yapacağız?' deme gibi bir lüksümüz yok" ifadesini kullanan Hisarcıklıoğlu, "Odalar Birliği olarak bir şey söyledik, bütün siyasi partilere aynı mesafedeyiz, geçmişte Odalar Birliği olarak yaptığımız yanlışlardan ders aldık. Halkın iradesinin üzerinde bir irade yoktur. Çıkan sonucu da böyle görüyoruz ve okuyoruz, gereğinin de yapılmasını istiyoruz. Koalisyon bir an önce yapılsın ki ekonomide de çok meselemiz var" diye konuştu.

Türkiye'nin 2009'a kadar her yıl yüzde 7 oranında büyüdüğünü, müthiş bir başarı hikayesi yazdıkları ve bunun tarihi başarı olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

"Şimdi büyüme oranı yüzde 2,5'lar, 3'ü konuşamaz hale geldik. Türkiye yüzde 3 büyüyor ama rakipler yüzde 7 büyüyor. Ben bir adım atıyorum, rakibim iki adım atıyor. Ben de bu iki adımı atıyordum arkadaş, sebebi nedir? Ekonomideki yapısal reformları gerçekleştiremedik. 2010 yılından sonra her yıl seçim vardı, seçimlerin olduğu dönemde bunları yapamayız, yapısal reform yapamazsın. Biz önümüzde 4 yıl seçim yok diyoruz. Ekonomideki gereken işlerin yapılması gerekse etrafımızdaki kuşatan ki bakınız Yunanistan'da bir deprem yaşandı, Avrupa'da ekonomik sıkıntı devam ediyor. ABD Merkez Bankası 'faizleri arttıracağım' diyor. Bunların hepsinin Türkiye'ye yansıması var. Ben ülkemin geleceğinden umutluyum."

-"Türkiye'ye birincilik yakışır"

Türkiye'nin 160 milyar dolar ihracat yaptığını ve bunun yüzde 93'ünü sanayi mallarının oluşturduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin, İtalya'nın, Çin'in arasında en büyük sanayi ülkesi olan, dünya devi haline geldiğini belirterek, "Avrupa'da kullanılan her 3 beyaz eşyadan birisini biz üretiyoruz, Avrupa'da satılan her 4 televizyondan birini biz satıyoruz, bunları kolay yapmadık. Emek verdik, güç verdik ama ufkumuzu ve önümüzü açtılar. Türkiye'de bu şartlar sağlanırsa, biz dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında oluruz. Bize birincilik yakışır" ifadelerini kullandı.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, konuşmasının ardından, AK Parti Zonguldak milletvekilleri Hüseyin Özbakır, Faruk Çaturoğlu, CHP Zonguldak Milletvekilleri Şerafettin Turpcu, Ünal Demirtaş, MHP Zonguldak Milletvekili Zeki Çakan, Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal ve Ereğli TSO Başkanı Yaşar Tetiker'e Dede Korkut Kitapları hediye etti.

Haber Ara