Dolar

32,5874

Euro

34,8486

Altın

2.495,32

Bist

9.633,34

Tiran'da 'Uluslararası Terörle Mücadelede Bölgesel Perspektif ve Zorluklar' konferansı

Türkiye'nin Tiran Büyükelçisi Murat Ahmet Yörük: 'Terör örgütleri, dış politikaya dönüştürülerek maalesef hükümetler tarafından destekleniyor. Bu yüzden bugün PKK, PYD, FETÖ ve DEAŞ gibi uluslararası terör örgütlerinden söz ediyoruz'

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-02-12 21:44:30

Tiran'da 'Uluslararası Terörle Mücadelede Bölgesel Perspektif ve Zorluklar' konferansı
Arnavutluk'un başkenti Tiran'da "Uluslararası Terörle Mücadelede Bölgesel Perspektif ve Zorluklar" konferansı düzenlendi.

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) himayelerinde, Türkiye'nin Tiran Büyükelçiliği iş birliğinde başkentteki bir otelde düzenlenen konferansa ülkedeki Türk kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, araştırmacılar, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile davetliler katıldı.

Türkiye'nin Tiran Büyükelçisi Murat Ahmet Yörük, burada yaptığı konuşmada, uluslararası sistemin, Soğuk Savaş dönemi ile karşılaştırıldığında çok büyük zorluklar ile karşı karşıya kaldığını, bunların öngörülemez olduğunu söyledi.

Terörün, başka ülkelerin sistemlerinin istikrarsızlaştırılması için bir dezavantaj olarak, ülkelerin, dış politikayla iletişim kurma araçlarına dönüştüğünü kaydeden Yörük, "Terör örgütleri, dış politikaya dönüştürülerek maalesef hükümetler tarafından destekleniyor. Bu yüzden bugün PKK, PYD, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ve DEAŞ gibi uluslararası terör örgütlerinden söz ediyoruz." diye konuştu.

FETÖ'nün organize olduğu yerler arasında Rusya Federasyonu, Pasifik ve Afrika'nın da yer aldığının altını çizen Yörük, FETÖ'nün, takipçilerine devlet kurumlarına sızmalarını ve böylece devleti zayıflatmalarını emrettiğini anlattı.

SETA Strateji Araştırmaları Direktörü Hasan Basri Yalçın da Türkiye'nin Batı'nın partneri olduğunu ancak Suriye savaşının ardından burada oluşturulan durumun açık hedeflerinden birisi haline geldiğini belirtti.

Suriye'de yüzlerce terörist grubun bulunduğunu ifade eden Yalçın, "Suriye, Türkiye'ye doğru göçün ana nedenleri arasına girdi. Türkiye, Suriye'deki demokrasiyi destekliyordu ancak partnerlerinin çoğu desteklerini durdurdu. 2012-2016 yıllarında, Türkiye'nin özellikle turistik yerleri, terörist saldırıların kurbanı oldu. DEAŞ ile doğrudan savaşan tek ülke." değerlendirmesinde bulundu.

Araştırmacı Enes Bayraklı da FETÖ'ye atıfta bulunarak, terörün, sadece silah kullanımını gerektirmediğini, aynı zamanda devlete sızarak içeriden işgal ettiğini söyledi.

Araştırmacı Hüseyin Alptekin ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, konferansta Türkiye'nin terörle mücadelede son yıllarda elde ettiği başarıları konuştuklarını söyledi. Konferansta DEAŞ, PKK ve FETÖ'ye değindiklerini aktaran Alptekin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Son olarak FETÖ'nün gerek Türkiye'de gerekse de Türkiye dışındaki aktiviteleri ve Türkiye'nin bu örgütle mücadelesinden bahsetmiş olduk. Konuşmayı burada yapmamızın da bu açıdan büyük bir önemi vardı. Çünkü Fetullahçı Terör Örgütü, Balkanlar'da da etkili olmaya çalışan bir örgüt, Arnavutluk dahil olmak üzere. Bunu bazen okulların, bazen medya kuruluşlarının, bazen hastane gibi iktisadi işletmelerin arkasından yapmakta. Dolayısıyla Fetullahçı Terör Örgütü'nün gerçek yüzünün gösterilmesi adına da konferansın olumlu olduğunu düşünüyorum."

Konferansta ayrıca terör ile mücadele alanında var olan zorluklar ile ilgili soru ve cevap oturumu düzenlendi.

Haber Ara