Dolar

32,5737

Euro

35,0006

Altın

2.432,79

Bist

9.753,97

Tıp dünyası Remdesivir'in Kovid-19'a karşı etkisini tartışıyor

Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) tavsiye ettiği anti-viral ilaç Remdesivir'in, Kovid-19'dan sağ kurtulma şansı üzerinde çok az etkisi olduğu veya hiç etkisi olmadığı sonucunu ortaya çıkaran yeni bir klinik araştırması tıp dünyasında tartışma doğurdu.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-16 19:30:54

Tıp dünyası Remdesivir'in Kovid-19'a karşı etkisini tartışıyor

İlacı geliştiren ABD şirketi Gilead Sciences Inc., elde edilen bulguların ABD Başkanı Donald Trump'ın koronavirüs enfeksiyonu tedavisinde kullanılan Remdesivir'in, klinik faydasını gösteren diğer çalışmalardan elde edilen kanıtlarla tutarsız göründüğünü açıkladı.

Gilead'ın açıklamasında, "Bu küresel denemeden elde edilen verilerin, yapıcı bilimsel tartışmalara izin vermesi için gereken titiz incelemelerden geçmediğinden endişeleniyoruz" denildi.

“Remdesivir'in etkisi çok az”

Ancak DSÖ tarafından görevlendirilen bağımsız bir istatistikçi olan Richard Peto, Gilead'ın eleştirisini kabul etmedi.

Peto, "Bu güvenilir bir sonuç, kimsenin size aksini söylemesine izin vermeyin, çünkü deneyecekler. Bu gerçek dünya kanıtı" dedi.

DSÖ tarafından açıklanan deneme sonuçları, Kovid-19 hastalarının tedavisinde kullanılan birkaç ilaçtan birine daha darbe vurdu.

BM sağlık kuruluşu, Remdesivir'in solunum hastalığı olan hastalar arasında insanları hayatta tutma veya hastanede kalış süreleri üzerinde çok az etkisi olduğunu veya hiç etkisi olmadığını söyledi.

30'dan fazla ülkede 11.266 yetişkin hasta üzerinde denemesi gerçekleştirilen Remdesivir dışında ABD Başkanı Trump, Regeneron'u antikor enfeksiyonuna karşı kullanmıştı. Ancak başka bir ABD şirketi olan Eli Lilly and Co, Kovid-19 antikor tedavisinin denemesinin güvenlik endişeleri nedeniyle duraklatıldığını söyledi.

“Kovid-19'a karşı kazanmaktan uzağız”

Oxford Üniversitesi fahri profesörü Peto ise, küçük denemelerin insanları hayatta tutmanın faydasının yalnızca “şans” olabileceğini söyledi.

Peto, "Gerçekten güvenilir sonuçlar istiyorsanız çok sayıda ilacı rasgele dizmelisiniz. Büyük sonuçlara olan ihtiyacı temel alan yeterli sonuç henüz yok” dedi.

DSÖ'nün tıbbi dayanışma çalışmasının Remdesivir alanında yer alan kontrol grubundaki 2.708 gönüllü hastadan 2.743 kişiye Remdesivir verildi. Gilead'in çalışmasında ise 1.062 gönüllü vardı.

Münih Schwabing Kliniğinde Enfeksiyon ve Tropikal Tıp Başhekimi Clemens Wendtner, "Gerçek hayal kırıklığı, Remdesivir'in daha fazla sayıda vakada ve 'gerçek dünya ortamında' da başarısız olmasıdır. Büyük bir klinik gelişme görünüyor ve bizi Kovid-19'a karşı savaşın kazanmanın çok ötesinde olduğu konusunda uyarıyor" dedi.

Reuters

Haber Ara