Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Times: Rusya Suriye'de kendi zaferini ilan etti

İngiliz The Times gazetesi, Rusya'nın Suriye konusunda Türkiye ve İran'la yürüttüğü görüşmelerle 'kendi zaferini ilan ettiğini' belirtti.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-11-22 19:54:15

Times: Rusya Suriye'de kendi zaferini ilan etti

İngiliz The Times gazetesinde çıkan Richard Spencer imzalı haberde, bugün Soçi'de düzenlenen Suriye zirvesi öncesi Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Beşar Esed'i ağırlayarak da, 'IŞİD'e karşı zafer ilan ettiği', görüşmenin de 'Putin'in bölgede gelişen nüfuzunun göstergesi olduğu' yorumunda bulunuldu.

Esed'in Rus generallerle de tanıştırıldığı, Putin'in Esed için 'Suriye'nin kurtarılmasında kilit bir rol oynadı' dediği aktarıldı.

Haberin devamı şu şekilde:

"Putin, daha fazla asker göndermeye veya ABD ile karşı karşıya gelmeye hazır olup olmadığını söylemedi. Rus medyasına göre Putin, Esed'e, barış anlaşmasına uyacağına dair ciddi bir teşebbüste bulunmadığı sürece sınırlı destek vereceğini söyledi.

"(…) Putin, Rusya, Türkiye ve İran'ın aracılık ettiği 'çatışmasızlık' sürecinin Cenevre görüşmelerine öncülük etmesi gerektiği konusunda ısrarcı oldu."

PUTİN'İN 'YALTA KONFERANSI'

Richard Spencer'ın analizinde de bugünkü Suriye zirvesi için İkinci Dünya Savaşı döneminde SSCB'nin Yalta kentinde İngiltere Başbakanı Churchill, ABD Başkanı Roosevelt ve Stalin'in bir araya geldiği 'Üç Büyük' adıyla anılan konferansa atıfta bulundu.

Yalta Konferansı'nda Polonya topraklarının değişimi, Almanya'nın bölünmesi ve SSCB'nin Japon İmparatorluğu'na savaş ilan etmesi gündemdeydi.

The Times yazarı bu konferansa atıf yaptığı analizde bugünkü Suriye zirvesi için şu yorumları yaptı:

"Ama, 1945'te Stalin, Churchill ve Roosevelt'in görüşmesiyle, Putin, Ruhani ve Erdoğan'ın görüşmesi arasında çok büyük bir fark var. Üçlünün aynı savaş için mi mücadele ettiği, kazanıp kazanmadıkları, hatta müttefik olup olmadıkları belirsiz."

"Her üçü de bir şeyler kazandı. Putin, Arap dünyasına tutunduğu Suriye'de Rus nüfuzunu korumayı başardı. Ruhani, Doğu Akdeniz'de İran için daha güçlü bir etki alanı oluşturdu ve Esed'in devrilmesine engel oldu. Esed'in devrilmesi, Tahran'ın bölgedeki müttefiki Hizbullah'a bağını keserdi. Türkiye de Suriye sınırlarının büyük bir kısmında Kürtlerin kontrolü ele geçirmesini engelledi."

"Sorun şu ki, amaçları birbirileriyle bağdaşmıyor. İran ve Rusya, Amerika'nın Suriye'de Kürt ve diğer müttefikleriyle kontrolünü sağladığı bölgelerden çekilmesini istiyor. Rusya bunun Kürtlerle özerklik anlaşmasına varması anlamına geleceğini düşünüyor."

'TÜRKİYE MÜSAMAHA GÖSTERMEYECEK'

"Türkiye, sınırlarının PKK'nın Suriye kolu tarafından özerk bir yapıyla kontrol edilmesine müsamaha göstermeyecek."

Haber Ara