Dolar

32,3539

Euro

35,0380

Altın

2.328,09

Bist

9.079,97

Times, ABD'nin Putin planını yazdı

İngiliz Times gazetesi, ABD'nin Irak'ta Rusya'yı durdurmak için harekete geçtiğini yazdı...

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-23 07:22:33

Times, ABD'nin Putin planını yazdı

İngiltere'nin en önde gelen gazetelerinden İngiliz Times, ABD'nin Irak ordusuyla bilrikte IŞİD'e düzenlediği operasyonların altında, Rusya Devlet Başkanı Putin'in Irak'ta devreye girmesini engellemek olduğunu öne sürdü.

BBC Türkçe'nin haberine göre; İngiliz Times gazetesi, ABD'nin Irak ordusu ile birlikte düzenlediği operasyon ile IŞİD'in elinde 'idam edilmek üzere olan' 69 rehineyi kurtarmasını ve ilk kez IŞİD'e yönelik mücadelede bir Amerikan askerinin ölmesini değerlendirdi. Gazeteye göre ABD operasyonla, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Irak'ta inisiyatif almasını önlemek istedi.

Times'ın dünya haberleri sayfasındaki analiz, gazetenin Beyrut'taki muhabiri Tom Coghlan'ın imzasını taşıyor.

Tom Coghlan analizine, "ABD'nin son dönemde Irak'ta kara birlikleri kullanmaya yönelik isteği tesadüf olamaz. Beyaz Saray haftalardır, IŞİD'e karşı sadece hava gücü kullandığı için eleştiriliyordu" cümleleriyle başlıyor.

Analiz şöyle sürüyor:

"ABD, öncelikle Rusya'nın Suriye'deki müdahalesini öngöremedi. Daha sonra Rusya, Suriye, İran ve Irak Bapdat'ta ortak bir istihbarat paylaşım birimi kurdu. Bu, ABD'nin bölgedeki nüfusuna yönelik bir diğer meydan okumaydı."

Irak'ta Şii milletvekillerinin hafta boyunca Başbakan Haydar El İbadi'den, Rusya'dan, ülkede IŞİD'e yönelik hava saldırıları düzenlemesini istemesini talep etmişlerdi. Bu çevreler, ABD'nin IŞİD'e yönelik hava saldırılarının başarısız olduğu görüşündeydi.

TAKVİYE ASKER BELİRSİZLİĞİ

"ABD tüm bunlara yanıt verir görünüyor" diyen Times muhabiri ise Amerikan Genelkurmay Başkanı General Joseph 'ın Salı günü önce Erbil'e, sonra da Bağdat'a gittiğini hatırlatıyor.

Amerikalı yetkililer Irak stratejilerini gözden geçirdikleri söylüyor. Irak'a takviye Amerikan askeri gönderilip gönderilmeyeceği ise netleşmiş değil.

Times'taki analiz şöyle noktalanmış:

"Dünkü baskında Iraklıların yaşamı için Amerikalıların hayatları riske atıldı. Bu önemli bir mesaj. Rusya'nın meydan okuması karşısında ABD'nin yeniden prestij kazanma çabası ve Irak stratejisinin başarısız olduğunun da kabulü aslında.

"Amerika Irak güvenlik güçleri için 20 milyar dolar harcadı. Ancak ortada, İran destekli tartışmalı milisler savaşa dahil olmadığı sürece, Irak ordusunun IŞİD'i mağlup edebileceğine yönelik çok az işaret var.

"Sayın Obama dış politikası kapsamında IŞİD'le mücadeleye ve Suriye'deki iç savaşa mesafeli kalıp, İran'la nükleer anlaşmaya odaklanmıştı. Bu politika artık yeterli olmayabilir."

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara