Dolar

32,3661

Euro

35,0127

Altın

2.324,55

Bist

9.125,20

TİM 23. Olağan Genel Kurulu

TİM 23. Olağan Genel Kurulu

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-04 17:05:06

TİM 23. Olağan Genel Kurulu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bizim Ermeni meselesindeki tavrımız en başından beri nettir. Biz soykırımın ithamını asla kabul etmiyoruz." dedi.

Erdoğan, Grand Tarabya Otel'de düzenlenen TİM 23. Olağan Genel Kurulu ve İhracat Şampiyonları ödül törenindeki konuşmasında, yaklaşık 20 yıl geçmesine rağmen iş adamı Özdemir Sabancı'nın katiliyle ilgili henüz yeni adım atıldığını ancak konunun nasıl sonuçlanacağının da belli olmadığını dile getirerek, konuyu takip ettiklerini bildirdi.

"Şayet geçmişin muhasebesini yapacaksak, bu konuda en alnı ak, yüreği ferah ülke biz oluruz. Bu konuda pek çok ülkenin sicili çok karanlık ve kanlıdır. Şimdi biz de önümüze Batı ülkelerinin ve diğer devletlerin geçmişinde yaşanan suçların bir listesini koysak nasıl olur? Koyalım da onlar üzerinde bizi de bir çalışmaya başlayalım" diyen Erdoğan, Kıbrıs Rumlarının adada yaptıkları soykırımların şahitlerinin hala ayakta olduğunu, Ermenilerin Karabağ'da gerçekleştirdikleri vahşete maruz kalanlardan hakikatleri dinlemenin bugün de mümkün olduğunu anlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2. Dünya Savaşı sırasında Almanya'nın uyguladığı soykırımdan kaçanların bir kısmının Türkiye'de misafir edildiğini belirterek, "Ey Alman parlamentosu, bunlardan haberiniz var mı?" diye sordu.

Kırım Türklerinin başına gelenlerin bilindiğini, Kafkas kavmi, daha sonra Afganistan'da ve Çeçenistan'da yaşananların her birinin birer trajedi olduğunu ifade eden Erdoğan, "Özellikle son 150 yıldır ülkemizin dört bir yanında yaşanan zulümlerden kaçanların milyonlarcası ülkemizde hayatlarını sürdürüyor. Tabii bu zihniyet, milyonların ölümünü sadece bir istatistikten ibaret gördüğü için onlar kendilerine, yaptıkları vahşeti meşrulaştıracak bir yol mutlaka bulurlar. Bir kez daha altını çizerek ifade ediyorum. Bizim geçmişimizle ilgili utanacağımız hiçbir meselemiz yoktur. Ama ülkemizi sık sık Ermeni soykırımı tasarılarıyla tehdit eden devletlerin her birinin arkasında milyonlarca masumun kanı ve vebali vardır." diye konuştu.

- "Varsa, siz de belgelerinizi ortaya koyun"

Tüm dünyaya seslendiğini belirten Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Beğenirler beğenmezler. Bizim Ermeni meselesindeki tavrımız en başından beri nettir. Biz soykırımın ithamını asla kabul etmiyoruz. Birinci Dünya Savaşı şartlarında, ülkemizin dört bir yandan kuşatma altına alındığı bir dönemde, elbette Anadolu'da asayişi sağlamak amacıyla birtakım tedbirler alınmıştır. Eğer bu meseleyi gündeme getirenlerin amacı, ki çocuk o, anlamaz o işlerden, çıkmış Alman Parlamentosu'na böyle bir metni gönderiyor. Senin bunlardan haberin var mı ya? Tarih bilincin nedir senin? Arşiv bilincin nedir senin? Acaba hangi arşive girdin? Bunları bunlara bir sormak lazım. Almanya'da doğmuş, Almanya'da büyümüş veya burada doğmuş ondan sonra Almanya'ya gitmiş. Nereye gidersen git. Tayyip Erdoğan'a küfür etmek sana bir şey kazandırmaz. Fakat ben bu kadar koskoca bir Alman Parlamentosu'nun bunların arkasına takılmasına hayret ediyorum. Eğer samimiyseniz, eğer dürüstseniz, ey Alman siyasileri sizlere sesleniyorum. Biz bütün arşivlerimizi açtık, açık tutuyoruz. Varsa sizin arşivleriniz siz de açın. Gelin çalıştıralım buradan karar verelim. Ama buna yüreğiniz yetmez. Çünkü böyle bir şeye girdiğiniz anda nasıl rezil olacağınızı biliyorsunuz."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu anda milyonlarca belge bulunduğunu ve bunların birçoğunun tamamıyla kontrolden geçtiğini aktararak, "Biz bu konuda açığız, rahatız. Varsa, siz de belgelerinizi ortaya koyun. Koyamazlar. Çünkü biliyorlar ki burada böyle bir şey söz konusu değil. Kim kimi öldürmüş, kim kime saldırmış, kim kimi yerinden etmiş, kimin arkasında kim varmış, bunların hepsinin de cevabı oralarda ortaya çıkar. Biz bu araştırmanın sonuçlarıyla yüzleşmeye hazırız. Asıl önemli olan bölgede faaliyet yürütmüş olan diğer ülkeler buna buna hazır mı? Mesela Ermenistan'da faaliyetine devam eden birtakım örgütler buna hazır mı? Mesela Almanya buna hazır mı? Batılı birtakım ülkeler bu sonuçlarla yüzleşmeyi gerçekten istiyorlar mı?" dedi.

- "Böyle bir karar almasının gerisindeki karın ağrısı, elbette başka"

Bir samimiyet sorunu gördüklerini ifade eden Erdoğan, şunları söyledi:

"Hem sürekli Türkiye'nin önüne aynı ithamı getireceksiniz hem de bu meselenin aydınlığa kavuşmasını sağlayacak teklife sırtını döneceksiniz. Ülkemizde bu tür durumlar için 'Bu ne perhiz ne lahana turşusu' derler. Bir meselenin özellikle bu meselenin Ermenilerin hakkını, hukukunu korumak olmadığını, bunun sadece bir istismardan, bir araçtan ibaret olduğunu gayet iyi biliyoruz. Umarım Ermeniler de bu gerçeğin farkına varırlar ve kendilerini kullandırmaktan vazgeçerler. Şu anda ülkemde 100 bine yakın Ermeni var. Bunların yarıya yakını bizim vatandaşımızdır. Şu anda bizim ülkemizde yaşıyorlar, burada çalışıyorlar ama bir de bizim vatandaşımız olmayan bir o kadar da şu anda Türkiye'de Ermeni var. Ya biz eğer bu noktada böyle bir hassasiyeti gözetmemiş olsak, şu anda bizim vatandaşımız olmayan Ermenileri biz niye ülkemizde tutalım? Şu anda Avrupalıların yaptığı gibi biz de onları Ermenistan'a geri göndeririz. Yaparız bunu. Şu anda mültecileri Avrupa alıyor mu kapısından içeri? Neler yaptıklarını görüyoruz, değil mi? Ama Türkiye şu anda 3 milyon mülteciye ev sahipliği yapıyor. Bizim aramızda bu fark var. Almanya gibi dünyanın neresine giderseniz gidin 'soykırım' denilince ilk akla gelen bir ülkenin, Türkiye için böyle bir karar almasının gerisindeki karın ağrısı, elbette başka. Onu da biliyoruz. Buradan Almanya'ya ve tüm Avrupa'ya şu mesajı tekrar vermek istiyorum: Ya gündemimizdeki meseleleri hakkaniyetli bir şekilde çözüme kavuştururuz ya da Türkiye, Avrupa'nın sorunlarının önünde bir set olmaktan çıkar, sizi dertlerinizle başbaşa bırakırız."

(Sürecek)

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara