Dolar

32,3223

Euro

35,0757

Altın

2.281,81

Bist

9.007,88

Tilâvet Secdesi

Tilâvet secdesinin rüknü, Allahû Tealâ’yı ta’zîm için yüzü yere koymaktır. Ancak namaz halinde rükû ve hastalar için imâ da bu secde yerine geçer. Tilâvet secdesine ayaktan inilmesi, bu secdeden kalkarken ayağa kalkılması ve bu şekilde ayağa kalkarken “Gufrâneke Rabbenâ ve İleykel masîr (Ey Rabbimiz! Senin bağışlamanı bekliyoruz. Son dönüş sanadır” denilmesi müstehaptır.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-04-12 15:53:25

Tilâvet Secdesi

Kur'an'daki bir secde âyetini okuyan veya dinleyen âkîl bâliğ bir Müslüman'ın bir defa secde yapması vacibtir. Secde âyetinin tercümesini okuyan veya dinleyen kimse de secde yapmalıdır. Kur'an-ı Kerim'de şöyle buyurulur: “Onlara ne oluyor ki iman etmiyorlar ve kendilerine Kur'an okunduğu zaman secde etmiyorlar” (el-İnşikâk, 84/21). Bir kimse ancak vacib olan işi yapmamaktan ötürü kötülenir. Allah elçisi şöyle buyurmuştur: “Kur'an'ı okuyan ve dinleyene secde etmek vacibtir.” (Buhârî) Hadisin anlamı mutlak olup, dinlemek isteyeni de istemeyeni de kapsar. Hanefiler dışındaki üç mezhebe göre tilâvet secdesi sünnettir.

Tilâvet secdesi şu sebeplerle vacib olur:

1) Secde âyetini okumak. Okuyanın kulakları duymasa bile secde gerekli olur.

2) Okunan secde âyetini işitmek veya dinlemek. (İşitmek kasıtsız, dinlemek ise kasıtlı olur.)

3) Bir imama uymuş olmak, İmama uyan kimse imamın okuduğu secde âyetini duymasa bile tilâvet secdesi yapar. Çünkü öğle namazı gibi gizli okunan bir namazda imam okuduğu secde âyetinden dolayı secde yapsa cemaat de kendisine uyar.

Bu secdenin yapılışı şöyledir: Tilâvet secdesi niyetiyle eller kaldırılmaksızın “Allahu ekber” denilerek secdeye varılır, secdede üç defa “Sübhane Rabbîyel-a'lâ (En yüce olan Rabbimi bütün noksan sıfatlardan tenzih ederim)” denilir. Bundan sonra “Allahu ekber” denilerek secdeden kalkılır. Tilâvet secdesinin rüknü, Allahû Tealâ'yı ta'zîm için yüzü yere koymaktır. Ancak namaz hâlinde rükû ve hastalar için imâ da bu secde yerine geçer.

Bu secde için abdestli, temiz, avret yerleri örtülü ve kıbleye yönelmiş olmak şarttır.

Tilâvet secdesine ayaktan inilmesi, bu secdeden kalkarken ayağa kalkılması ve bu şekilde ayağa kalkarken “Gufrâneke Rabbenâ ve İleykel masîr (Ey Rabbimiz! Senin bağışlamanı bekliyoruz. Son dönüş sanadır” denilmesi müstehaptır. Tilâvet secdesine varılırken ve kalkarken alınan tekbirler de müstehaptır. Asıl secde ise vacibtir.

Hanefilere göre namaz dışında okunan secde âyetinden dolayı yapılacak secdenin zamanı belirsiz olup, geniş zaman içinde yapılabilir. Ancak özürsüz olarak geciktirmek mekruhtur. Namaz sırasında okunacak secde âyeti için tilâvet secdesi derhal vacib olur. Çünkü bu namazdan bir parça olmuştur, namaz dışında kaza olunamaz.

Secde âyeti namazda kıyam halinde okunsa, eğer bundan sonra üç âyetten fazla okunmayacaksa namaz için yapılacak rukû veya secdelerle, bu tilâvet secdesi de yerine getirilmiş olur. Tilâvet secdesine niyet edilip edilmemesi, sonucu değiştirmez.

Secde âyetinin tekrarlanması:

Bir mecliste secde âyetinin birden fazla tekrarlanması hâlinde bir tilâvet secdesi yeterlidir. Secdeyi ilk okuyuştan sonra yapmak daha iyidir. Başka bir görüşe göre, bu secdeyi tehir etmek daha uygundur.

Secde âyetlerinin bulunduğu sûreler şunlardır:

Kur'an-ı Kerîm'de 14 yerde secde âyeti bulunmaktadır. Bu sûre ve âyet notları aşağıda verilmiştir: el-A'raf, 7/206; er-Ra'd, 13/15; en-Nahl, 16/50; el-İsrâ, 17/109; Meryem,19/58; el-Hac, 22/18; el-Furkân, 25/60; en-Neml, 27/25; es-Secde, 32/15; Sâd, 38/24; Fussilet, 41/37; en-Necm, 53/62; el-İnşikâk, 84/20 ve Alak, 96/19.

Haber Ara