Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Tiki olanlar askerlikten muaf mı tutulacak?

Askerliği sırasında nöbet tutarken bir askeri yaralayan Ergin, tiki olduğunu gerekçe gösterdi, mahkeme olayı bilirkişiye sordu...

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-08-15 00:34:38

Tiki olanlar askerlikten muaf mı tutulacak?

Nöbet tutarken bir askeri yaralayan Adem Ergin, mahkemede tiki olduğu için ateş açtığını söyledi. Mahkeme bilirkişiye "Tiki olanlar askerlik muaf tutulmalı mı" diye sordu. Gelen yanıt yargılamanın sonucunu da belirlemiş oldu.

GazeteDuvar'ın haberine göre; Van'ın Özalp ilçesindeki 2. Hudut Karakolu'nda 2005 yılında er olarak askerlik yapan Adem Ergin İran sırında gece nöbeti tutarken, yanına gelen askere ateş açtı. Ergin'in silahından çıkan kurşun aynı karakolda görevli er Aret Avcı'ya yaraladı. Olayla ilgili inceleme başlatan Milli Savunma Bakanlığı Ahmet Ergin hakkında ‘taksirle yaralamaya sebebiyet vermek' suçlamasıyla dava açtı.

2011 yılında açılan dava Adem Ergin, o dönem İstanbul'da oturduğu için Küçükçekmece 1. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

‘İFADE VERMEK İÇİN ZORLADILAR'

Yargılama sırasında suçlamayı kabul etmeyen Ergin, şu savunmayı yaptı:

“Nöbet tuttuğum akşam hava sisli ve karanlıktı. Önümü göremiyordum. Nöbette 2 kişi olmamız gerekirken tek başımaydım. Karşıdan birinin geldiğini gördüm. ‘Kimsin' dediğimde yanıt vermedi. Daha sonra yanıma gelip, hoş olmayan hareketler yaparak ‘Ben senin azrailinim' dedi. Zaten benim tikim var. Bunu arkadaşlarım da biliyordu.

Nöbetteyken yanıma gelen kişi bu hareketleri yapınca tek el silah sıktım. Beni Askeri Mahkeme'ye gönderdiler. Normal şartlarda iki kişi olmamız gerekirken beni tek başıma nöbete gönderdiler. Askeri Mahkeme'de nöbette 2 kişi oluğumuzu söylemem için zorladılar. Korktuğum için kabul ettim.
Askerliğim bittiğinde evime geldim. 2011 yılında adresime bir tebligat gönderildi. Tekrar mahkemeye çıkartıldım. İfademi değiştirip tek başıma nöbette olduğumu söyledim.”

BİLİRKİŞİ RAPOR GÖNDERDİ

Mahkeme bu savunma üzerine tiki olan kişilerin askerlikten muaf tutulması gerekip gerekmediğine ilişkin bilirkişi raporu istedi.

Bilirkişi olarak seçilen Emekçi Topçu Albay Hasan Karaduman, Emekli Piyade Albay Hadi Yardımcı ve Hukukçu H. Tarık Erol'un imzasıyla mahkemeye gönderilen raporda şu görüşlere yer verildi:

“Tiki olan kişiler askerlik hizmetinden muaf tutulmamaktadır. Bu konumdaki kişiler, hudut birliklerinde tercihen görevlendirilmeyebilir. Kendisinin talebi olmadığı için birliğinde görev yapmaya devam ettiği değerlendirilmektedir. Belki bu konumdaki kişilere tüfek verilmeyebilirdi. Bir teğmen, askeri tecrübesine göre buna karar vermekte yeterli olmayabilir. Bu olay bir yüzbaşının birliğinde olsaydı bu tedbiri alması gerekirdi diyebiliriz ama teğmen için söyleyemeyiz. Dava dosyasındaki tanık ifadelerinden piyade er Adem Ergin'in ‘tiki' dolayısıyla arkadaşları tarafından kendisine devamlı şaka yapıldığı anlaşılmaktadır.”

Yargılamanın ardından mahkeme Ergin'e “Taksirle yaralamaya sebebiyet vermek” suçundan 16 bin 9 yüz 42 TL para cezası verdi.

Haber Ara