Dolar

32,5825

Euro

34,7950

Altın

2.511,68

Bist

9.693,46

TİKA'nın yurtdışındaki ramazan faaliyetleri

TİKA'nın yurtdışındaki ramazan faaliyetleri

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-15 16:44:13

TİKA'nın yurtdışındaki ramazan faaliyetleri
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ramazan ayında Ürdün, Namibya, Pakistan, Filipinler ve Nijer'de iftar programları düzenlerken, Lübnan, Afganistan ve Tunus'ta da ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yaptı.

TİKA'dan yapılan açıklamada, Türkiye'nin tarihi ve kültürel bağları olan coğrafyalar başta olmak üzere 140 ülkede yapılan faaliyetlerinin ramazan ayında ivme kazandığı belirtildi.

Ürdün'de yürütülen sosyal ve kültürel programlar kapsamında "Tarihe Yolculuk ve Sosyal Sorumluluk Günü" vesilesiyle düzenlenen iftar programında, başkent Amman'daki kamplarda yaşayan Filistinli 2 yüzden fazla yetim ve engelli çocuk iftar sofrasında buluştu.

Toplumun ve üst düzey yöneticilerinin dikkatlerini yetim ve engelli sorunlarına çekmek için düzenlenen iftara, Ürdün'deki uluslararası organizasyon ve sivil toplum kuruluşu yetkililerinin yanı sıra, Ürdün Meclisi ve Dışişleri Bakanlığı görevlileri de katıldı. Filistinli yetim çocukların Kur'an-ı Kerim okuduğu, şiirlerin okunduğu ve performansların sergilediği iftarın ardından çocuklara tarihi Hicaz Demiryolu'nun Amman ve Zarka istasyonları gezdirildi.

Ayrıca TİKA, Lübnan'ın kuzeyindeki El-Kaa köyü ve Başkent Beyrut'taki Harrisa bölgesinde yaşayan Suriyeli Türkmenlere 460 paket gıda yardımında bulundu.

Türkiye'nin Beyrut Büyükelçiliği ile ortaklaşa hayata geçirilen projede 25 kilogramlık 260 temel gıda paketi El-Kaa köyünde, 200 gıda paketi ise Harissa bölgesinde yaşayan Suriyeli Türkmenlere dağıtıldı.

Afganistan'ın başkenti Kabil'de Ramazan ayının son haftası gerçekleştirilen "Yedi günde yetmiş aile ile iftar" projesi kapsamında yetmiş aileye üç ay yetecek yardım malzemesi temin edildi.

Nambiya'nın başkenti Windhoek'te düzenlenen iftar programına Türkiye'nin Windhoek Büyükelçiliği personeli, Namibya İslam Merkezi yetkilileri ve din görevlilerinin yanı sıra çok sayıda dernek temsilcisi, iş adamı ve Müslüman ülkelerin elçilik temsilcileri katıldı.

Tunus'un Tatavin vilayetinde ramazan etkinlikleri kapsamında 660 yoksul aileye gıda yardımı ve 260 yetime bayramlık kıyafet ve giysi yardımı yapıldı. Tatavin'de ayrıca iftar programı düzenlenerek, Tatavin Belediye Başkanı, bölge milletvekilleri, sivil toplum kuruluşu yetkilileri, üst düzey yöneticiler, basın mensupları, yoksul aileler ve yetim çocuklar bir araya getirildi.

Pakistan'ın başkenti İslamabad ve Khyber Pakhtunkhva eyaletinin Nowshera şehrinde düzenlenen iftar programı, İslamabad'da yaşayan Türkler, Türk Kızılayı yetkilileri ile iş birliği yapılan çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve ülkede mülteci statüsünde yaşayan Afganistanlı Ersari Türkmenlerinin katılımıyla gerçekleşti.

İncelemede bulunmak üzere Filipinlere giden TİKA heyeti, Maravi'deki yetimhaneyi ziyaret ederek çocuklara hediyeler verdi, ardından Mindanao Adası'ndaki Maravi şehrinin Mindanao Devlet Üniversitesi'nde bin 500 üniversite öğrencisi ile iftar sofrasında buluştu.

Nijer'de 2009 yılında faaliyetlerine başlayan ve 2013'te ofisini açan TİKA'nın, başkent Niamey'de UEFA normlarına uygun bir futbol sahası da yaptıracağı belirtildi.

Niamey'de TİKA'nın düzenlediği iftarda konuşan Türkiye'nin Niamey Büyükelçisi Hüseyin Özdemir, TİKA'nın 2 yılda ülkeye yaklaşık 151 bin dolarlık gıda yardımı yaptığını, 253 su kuyusu açtığını ve 42 sınıf inşa ettiğini söyledi.

Öte yandan Mali'deki meclis binasını yenileme çalışmalarının finansmanını üstlenen TİKA'nın Bamako Ofisi çalışanları, meclisin onarımı için gerekli malzemelerin ve makinelerin temin edilmesine ilişkin anlaşmayı, Mali Meclis Başkanı Issiaka Sidibe ile imzaladı. Kasım ayında başlaması öngörülen onarım çalışmaları kapsamında, meclisin oturum salonundaki mobilyaların yenilenmesi ve bir basın odası oluşturulmasının planlandığı ifade edildi.

Haber Ara