Dolar

32,5737

Euro

35,0006

Altın

2.432,79

Bist

9.753,97

TİKA hizmette sınır tanımıyor

TİKA'nın ülke dışı faaliyetleri sürüyor. Kan hastası çocuklar için Pakistan'ın ilk ara yoğun bakın ünitesini açan Tika, Tunus'taki engelliler gereğini için de güneş enerjisi sistemi kurdu. TİKA, ayrıca Ganalı polislere eğitim derneği verdi.

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-02-09 13:37:36

TİKA hizmette sınır tanımıyor

Türkiye'nin yüzakı olan TİKA'nın yurt dışındaki faaliyetleri hız kesmeden sürüyor. Kan hastası çocuklar için Pakistan'ın ilk ara yoğun bakın ünitesini açan Tika, Tunus'taki engelliler gereğini için de güneş enerjisi sistemi kurdu. TİKA, ayrıca Ganalı polislere eğitim derneği verdi. Kan hastası çocuklar için Pakistan'ın ilk ara yoğun bakım ünitesi açtı

ab_33

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA), Pakistan'ın Karaçi kentinde kan hastası çocuklar için açtığı ilk ara yoğun bakım ünitesi törenle hizmete girdi.

TİKA'dan yapılan açıklamaya göre, AMTF Kan Hastanesi ile iş birliği dahilinde inşa edilen ara yoğun bakım ünitesinin açılışına Türkiye'nin Karaçi Başkonsolosu Tolga Uçak, TİKA Karaçi Koordinatörü İbrahim Katırcı, AMTF Kan Hastanesinin kurucusu Dr. Asım Kidvai ve davetliler katıldı.

Türkiye'nin Karaçi Başkonsolosu Uçak, burada yaptığı açıklamada, Türkiye'nin kardeş Pakistan'ın sosyoekonomik kalkınma yolculuğuna bu tür projeler ile destek vereceğini söyledi.
TİKA Karaçi Koordinatörü Katırcı ise inşa edilen sağlık ünitesi ile kan hastalıklarından muzdarip çocukların hayat kalitesinin artırılmasının ve ailelerin omuzlarındaki finansal yükün azaltılmasının hedeflendiğini belirtti. 
AMTF Kan Hastanesinin kurucusu Dr. Kidvai ise Türk hükümetine ve TİKA'ya teşekkür etti. 

Kan hastası çocuklar için inşa edilen ülkenin ilk ara yoğun bakım ünitesi modern tıbbi ekipman ile donatıldı. 10 yataklı ünite hastalara ücretsiz hizmet verecek. 
TİKA, 27 Ocak'ta Karaçi'de bir hastanede damak ve dudak yarığı sorunu bulunan çocukların tedavisi için modern ameliyathane kurmuştu.
TİKA ayrıca Karaçi'de bir hastanede yılda 6 bin hastaya ücretsiz hizmet sunan bir ultrason merkezi açmıştı.

Tunus'ta engelliler derneği için güneş enerjisi sistemi kurdu

abc_10

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Tunus'un Mehdiye bölgesine bağlı El Cem şehrinde de işitme engellilere hizmet veren derneğe güneş enerjisi üretim sistemi kurdu. 1998 yılından bu yana işitme engelli bireylere işitme terapisi, özel eğitim ve sosyal entegrasyon alanlarında hizmet veren El Cem İşitme Engellilere Yardım Derneği (ATAS El Cem) binası TİKA tarafından güneş enerjisi sistemiyle donatıldı. Ganalı polislere eğitim desteği

aaa

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile Emniyet Genel Müdürlüğü iş birliğiyle Gana Emniyet Genel Müdürlüğünden 26 polise çevrim içi kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadele eğitimi verildi.

TİKA'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, dost ve kardeş ülkelerin emniyet teşkilatı mensuplarına yönelik 2007'den bu yana kurum tarafından yürütülen "Uluslararası Polis Eğitim Programı" çerçevesinde ilk defa Gana Emniyet Mensubu 26 kursiyere meslek içi eğitim düzenlendi.

4 gün süren çevrim içi eğitimde, mevzuat, suç gelirleriyle mücadeleye giriş, kara para aklama suçlarıyla mücadele, suç gelirleri bilgi kaynakları, terörizmin finansmanı, alternatif para transfer sistemleriyle ilgili konularda bilgi paylaşımında bulunuldu. "Bölgedeki güvenlik tehditleriyle mücadele önemli"

Türkiye'nin Akra Büyükelçisi Özlem Ergün Ulueren, eğitimin açılışındaki konuşmasında, Türkiye'nin Afrika ortaklık politikası bağlamında özellikle kalkınma ve kapasite inşası alanlarında Afrika ülkelerine verdiği büyük desteğin önemine işaret etti.

Özellikle yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele şartlarında Gana kurumlarıyla video konferans yöntemiyle eğitim faaliyetleri gerçekleştirildiğini vurgulayan Ulueren, "Güvenlik ve terörle mücadelede ülkemizin kapasitesini ve deneyimlerini Gana ile paylaşmaya hazırız." dedi.

Ulueren, Gine Körfezi'nde 23 Ocak'ta 15 Türk mürettebatın rehin alındığı deniz korsanı saldırısını anımsatarak, bölgedeki güvenlik tehditleriyle mücadelenin önemli olduğunun altını çizdi.
Son zamanlarda karmaşık yöntemlerin kullanıldığı kara para aklama ve terörün finansmanıyla mücadele konusunda verilen eğitimin zamanında olduğuna işaret eden Ulueren, verilen eğitimin bu alanda Gana'yla ikili iş birliğinin geliştirilmesi açısından olumlu bir adım teşkil ettiğini söyledi.

Gana Göç İdaresi Başkanı Kwame Asuah Takyi de TİKA tarafından düzenlenen eğitimin çok faydalı olacağına inandıklarını belirterek, eğitimlerin devam etmesini istediklerini kaydetti.

 

 

Haber Ara