Dolar

32,4980

Euro

34,7848

Altın

2.419,99

Bist

9.676,01

'Tik Tok çocuklar için uygunsuz'

Avrupalı ​​tüketicilerden Tik Tok'a yönelik ağır eleştiriler gelmeye devam ederken diğer sosyal medya da rekabetçilikte sıkı takipte

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-02-17 22:56:52

'Tik Tok çocuklar için uygunsuz'

Tüketici dernekleri Tik Tok uygulamasını "küçükleri yeterince korumadığı" gerekçesiyle eleştiriyor. ABD ve Avrupalı sosyal medya ağları ise rekabet ortamının hassasiyetine uymaya davet ediyor.

Avrupalı ​​tüketicilerden TikTok'a yönelik ağır eleştiriler gelmeye devam ederken diğer sosyal medya ağları da Avrupalı ​​meslektaşlarına sosyal ağa karşı şikayette bulunduğunu, kullanıcıların haklarını ve verilerini istismar etmekle suçladığını duyurdu .

Mobil bir video paylaşım uygulaması olan popüler Çin sosyal ağı, ABD-Çin ticaret savaşı için bir savaş alanı olarak hizmet edep edemeyeceği de kafaları karıştırıyor.
Çinli internet uygulamalarını uluslararası düzeyde tehdit olarak algılayan bazı Avrupa ve ABD'li sosyal ağlar rekabet konusunda istismara dikkati çekiyor.

Uluslararası otokontrol

Bu konuda kontrol mekanizması yok değil. Avrupa prosedürü iki aşamalı.Avrupa Birliği düzeyinde Avrupa Tüketici Birlikleri Bürosu , Avrupa Komisyonu'na şikayette bulunabiliyor. Bu, Birlik düzeyinde ağ uygulamalarına ilişkin bir araştırma. Ek olarak, tüketici dernekleri de her ülkedeki yetkililerle prosedürler başlatıyor. Rekabet, Tüketim ve Dolandırıcılığı Bastırma Genel Müdürlüğü ise "aldatıcı ve haksız ticari uygulamalar" nedeniyle konunun üzerine odaklanmış durumda.

İnternetin devlerine sıkı takip

Tik Tok, "Ortak ve koordineli eylemle amaç, TikTok'u uygulamalarını değiştirmeye zorlamaktır" görüşünde ve bunun sosyal ağın Avrupa Genel Veri Koruma Yönetmeliği ile uyumlu olması gerektiğine dikkati çekiyor. Son yıllarda Avrupa Birliği, özellikle kişisel verilerin kullanımı konusunda internet devlerine düzenli olarak baskı yapıyor.

İstediğini yapma hakkı

TikTok, Eylül 2020'de Avrupa'da 100 milyon kullanıcı markasını geçtiğini duyurmuştu.Tik Tok rekabet konusunda ifadelerin net olmadığını hatırlatarak "kullanıcılarının zararına" sosyal ağ lehine kanuna aykırı maddeler içermekte olduğunun altını çiziyor.
Rakiplerin eleştirisi şöyle: "Çok somut bir şekilde,Tik Tok yayınlanan videolarla istediğini yapma hakkını elinde tutuyor. Onları kullanma, değiştirme, kullanıcıların söz hakkı olmadan yeniden üretme"

Gençleri elinde tutuyor

Uygulama, özellikle 13 yaşından itibaren kaydolmaya uygun gençler arasında popüler. Ocak ayının ortasında gözlemciler, sosyal ağın, cinselleştirilmiş küçüklerin yer aldığı videolara erişimi kolaylaştırmakla ilgili algoritmasını suçladı. TikTok daha sonra 13 ila 15 yaş arasındaki kullanıcılarının gizlilik ayarlarını kısıtladı. Ancak bu yeterli bulunmadı.TikTok'un tehlikeli içerik ve gizli reklamlara karşı yeterli koruma sağlamadığına da dikkat çekiliyor

Sanal paraya yönlendirme mi?

Tüketiciler ayrıca TikTok tarafından dağıtılan sanal para birimini hedefliyor. Dolayısıyla bir seçenek, en sevdiği videoları ödüllendirmek için sanal hediyeler satın almayı teşvik etmekte. Bunu yapmak için, "birkaç tıklama" ile parça satın almak yeterlidir, bu da sanal nesneler elde etmeyi mümkün kılar.TikTok, kullanıcının bunun gerçek para olduğunu unutmasını sağlamak için elinden gelen her şeyi yapıyor" eleştirileri de var

Bunun yansına tüketici derneklerinin şikayeti şu noktada toplanıyor: "kullanıcılarını toplanan kişisel veriler, bunların amacı ve varış noktası hakkında açıkça bilgilendirmez". Bu, Avrupa Birliği'nde 25 Mayıs 2018'den beri yürürlükte olan GDPR'ye aykırıdır.

İstismar iddiası

Avrupa'da 32 ülkeden 44 tüketici koruma derneğini çatısı altında toplayan Beuc'dan yapılan açıklamada, özellikle çocuklar ve gençler tarafından yaygın olarak kullanılan uygulamanın AB'de geçerli tüketici haklarını çeşitli yönlerden ihlal ettiği ve çocukları gizli reklam ve uygunsuz/zararlı içeriklerden korumada yetersiz kaldığı tespitinde bulunuldu.

Haber Ara