Dolar

32,5670

Euro

34,7418

Altın

2.493,70

Bist

9.524,59

Ticaret savaşını kaybeden Trump oldu

Başkan Donald Trump'ın görev süresinin dolmasına çok az bir süre kalmışken başlattığı ticaret savaşını kaybetti. Çin'in ABD'ye olan ticaret fazlası Trump yönetimi boyunca artışını sürdürdü

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-01-13 14:25:32

Ticaret savaşını kaybeden Trump oldu

Trump 2016 seçimlerinde Çin ile olan ticaret açığını hızlı bir şekilde tersine çevireceğini vaat etmişti fakat Çin'e karşı verilen açık, Trump yönetimi süresince artış gösterdi ve geçtiğimiz kasım ayında 287 milyar dolara ulaştı.

Ticaret açığı şirketlerin ithalatlarını Vietnam gibi ülkelere kaydırmasıyla 2019'da yıllık bazda azaldı fakat 2016 yılındaki seviyelere göre yüksek kalmayı sürdürdü. Bunun nedeniyse Çin'in ABD ürünlerine uyguladığı 110 milyar dolara ulaşan gümrük vergilerinden dolayı Amerikan ürünlerinin ithalatındaki azalış oldu.

Bir yıl önce imzalanan faz 1 ticaret anlaşmasına göre Pekin yönetimi 172 milyar dolarlık ABD ürünü ithal etme sözü vermişti ama Kasım ayı sonunda bu hedefin sadece yüzde 51 kadarını yerine getirebildi. Pandemiden dolayı enerji fiyatlarında yaşanan düşüş ve Boeing ile ilgili sorunlar da hedefin tutturulamamasında önemli rol oynadı.

Bir türlü kapatılamayan ticaret açığı, şirketlerin Çin'in büyük üretim kapasitesine ne kadar ihtiyacı olduğunu gösteriyor.

Çin Devlet Başkanı Şi Jinping ise salı günü Çin'in geleceğiyle ilgili alışılagelmemiş yukarı perdeden bir açıklama yaparak, ABD'de yerel karışıklıklar devam ederken zamanın ve koşulların Çin'in yanında olduğunu belirtmişti.

“Dünya bu yüzyılda görülmemiş derin bir değişime doğru yol alıyor ama zaman ve koşullar bizim için uygun.” diyen Şi, Komünist Parti Okulu'nda yaptığı bir konuşmada ise kararlılığın ve güvenin buradan kaynaklandığını vurgulamıştı.

Bloomberg

Haber Ara