Dolar

32,3352

Euro

35,0901

Altın

2.234,39

Bist

8.733,32

''Ticaret savaşı'' görüşmelerinde kritik gelişme

ABD Başkanı Trump, Çin ile sürdürülen “ticaret savaşları” ile ilgili birinci fazda uzlaşıya varıldığını açıkladı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-12-14 12:05:02

''Ticaret savaşı'' görüşmelerinde kritik gelişme

Trump, Twitter'dan yaptığı açıklamada, Çin ile birinci faz anlaşma turunun tamamlandığını duyurdu.

Çin ile çok geniş kapsamlı bir Birinci Faz Anlaşma üzerinde fikir birliğine vardık. Çin, bazı yapısal değişiklikler ve büyük miktarda tarım ürünü, enerji, işlenmiş ürünler ve daha birçok malın büyük miktarda satın alımı için mutabık kaldı.

İkinci Faz Anlaşma için bir an önce müzakerelere başlayacağız, 2020 seçimlerine kadar beklemeyeceğiz. Bu herkes için muhteşem bir anlaşma. Teşekkürler.”

Çin Ticaret Bakanı Yardımcısı Wang Shouwen da, “İki ülke bir ekonomik ve ticaret ön anlaşması metni üzerinde bir görüş birliğine vardı” ifadelerini kullandı.

Shouwen, ABD'nin Çin ürünlerine uyguladığı cezalandırıcı ek tarifeleri “aşamalı” olarak azaltacağını da açıkladı.

NE OLMUŞTU?

ABD ve Çin arasında geçtiğimiz Mart 2018'den bu yana karşılıklı gümrük vergileri adımlarıyla “ticaret savaşı” gerilimi yaşanıyor.

Trump yönetiminin 2018'in Mart ayında ithal çelik ve alüminyuma sırasıyla yüzde 25 ve yüzde 10 ek gümrük vergisi getirmesiyle başlayan süreçte ABD ve Çin gümrük vergilerini ‘kısasa kısas' yöntemiyle artırmıştı.

Gümrük tarifesi misillemelerine sahne olan “ticaret savaşı”, son olarak Çin'in teknoloji şirketlerine sıçramıştı.

Aralık 2018 tarihinde bir araya gelen ABD Başkanı Donald Trump ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ‘ticaret savaşı'nın yeni tarifelerle büyümesini önleyecek 90 günlük ‘ateşkes' üzerinde mutabık kalmıştı.

Trump ve Jinping  2019'un Haziran ayında Japonya'da düzenlenen G-20 Liderler Zirvesi'nde, ticaret müzakerelerine devam etme kararı almıştı.

G-20'den sonra 300 milyar dolar değerindeki Çin mallarına ilave gümrük tarifeleri planının askıya alındığını da duyuran Trump, daha sonra Huawei'ye yönelik yasakların kaldırılması konusunda yeşil ışık yakmıştı.

Washington yönetimi geçtiğimiz Ekim ayı başında da, Çin'den ithal edilen toplam 250 milyar dolarlık ürüne getirilecek gümrük vergisi artışının askıya alındığını duyurmuş, ABD Başkanı Trump, Çin'in 40 milyar ila 50 milyar dolar değerinde ABD tarım ürünlerini satın alacağını kaydetmişti.

Beyaz Saray yönetiminin gümrük tarifelerini artırması üzerine Pekin yönetiminin buna misilleme yapması sebebiyle ABD'nin Çin ile olan ticaret açığı 2016'da 347 milyar dolardan 2017'de 375 milyar dolara, 2018'de ise 420 milyar dolara çıkmıştı.

Haber Ara