Dolar

32,5443

Euro

34,9663

Altın

2.425,70

Bist

9.681,98

Tibet Okulu yeni eğitim yılına kısıtlamalar altında 'Mandarince' ile başlıyor!

Çin’in Tibet Bölgesi’nde yaşayan öğrenciler yeni eğitim öğretim yılına çeşitli kısıtlamalar ile başladı. Tibet’in Qinghai ilçesinde öğrencilerin evlerinden çıkıp yatılı okullarda eğitim görmeleri adına bir proje başlatıldı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-12 23:20:54

Tibet Okulu yeni eğitim yılına kısıtlamalar altında 'Mandarince' ile başlıyor!


Çin'de RFA haber kaynağına göre hükümet, yerel okulları kapadı. Öğrencilerin yatılı okullarda Mandarin dili ile eğitim görmeleri noktasında uyardı.Çocukların ailelerine yakın yerlerde okumaları isteğine karşılık uzak bölgelerde eğitim görmeleri üzerine zorlandığı haber kaynakları arasında paylaşıldı.


Ebeveynler, çocukların diğer çocuklar ile eğitim görmesi yönünde polise başvurdu. Polis ebeveynlerin isteğini reddedince ülkede protestolar başladı.
Çin'in Tianjun ilçesinde iki orta okulun birleştirilip sadece Çince öğrenilmesi noktasında çocuklar zorlandı. RFA'ya konuşan ve isminin verilmesini istemeyen ebeveyn okulların hepsinin birleştirildiğini, sınıfların etnik olarak karışık bir hale getirildiğini,derslerin Mandarince öğretilip, Çin'in azınlık kültürünü yok etmeyi hedeflediğini belirtti.


ABD merkezli Çinli analist Ganze Kyab Lama, “Çin'in Bölgesel Etnik Özerklik Yasası, etnik özerk bölgelerdeki kurumların, sınıf eğitiminde kullanılan dil de dahil olmak üzere eğitim hakkında karar verme hakkına sahiptir” açıklamasında bulundu.


Çinli analist Kyab Lama, ”Ancak yerel yetkililer kendi siyasi avantajlarını ve kazançlarını gözetirken, Çin Devlet Başkanı Xin Jinping'in liderliğinde birçok kısıtlayıcı politika artık ivme kazandı” şeklinde sözlerini noktaladı.
Chakmo Tso ve Dorjee Tso tarafından bildirilen haberde resmi dil kültür merkezleri ve manastırlar ”yasadışı dernekler” olarak kabul edildi. Birçok öğretmen tutuklandı.

 

Haber Ara