Dolar

32,5748

Euro

34,8036

Altın

2.502,09

Bist

9.693,46

TİB Davası

TİB Davası

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-13 20:31:36

TİB Davası
Devlet büyüklerinin kullandığı kriptolu telefonların da aralarında bulunduğu telefonların usulsüz dinlendiği iddialarına yönelik davanın tutuklu sanıklarından 3'ünün tahliyesine karar verildi.

Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada tutuklu sanıkların sonrasında, tutuksuz sanıklardan yalnızca Gökhan Vıcıl savunmasını yaptı.

Sanıkların hiçbirinin kriptocu olmadığını, herkesin elektronik bölümünde çalıştığını belirten Vıcıl, "Devletin en üst düzey kurumlarında 13 yıl görev yaptım. Terör örgütü üyeliği suçlamasını tamamen reddediyorum. Temmuz 2014'te Milli Savunma Bakanlığı, güvenlik sertifikamı 5 yıl daha uzattı. Sonra da Ocak 2015'te bu soruşturmada buldum kendimi. Benden ne istiyorlar, anlayamadım. Bazı şeyleri zorlamaya gerek yok. Bir insana 'Terör örgütü üyesi' diyorsanız, klerans (bir işi yapma yetkisi) vermezsiniz" diye konuştu.

Sanıklardan sonra savunma yapan avukatları, müvekkillerinin tahliyelerini talep etti.

Sanık avukatlarından Nihad Karslı, soruşturmanın basın üzerinden yürütüldüğünü öne sürdü.

Avukat Halis Açıkgöz ise "Devlette zaman zaman güç kavgası olur. Tayyip ile Fetullah kapışırken bu insanlar yargılanır" ifadesini kullandı.

Bu söz üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatı Hüseyin Aydın, "Burası mahkeme salonu ve Cumhurbaşkanından bahsedilirken, gözetilmesi gereken nezaket kuralları vardır. 'Tayyip' diyerek, saygısız bir beyanda bulunmuştur" dedi.

Cumhuriyet Savcısı Alper Türközmen, tutuklu sanıklardan Ferhat Saraç dışındakilerin tutukluluklarının devamına, Saraç'ın ise adli kontrolle tahliyesine karar verilmesini istedi.

Mahkeme heyeti, yaklaşık 1 saat süreyle baş başa müzakerede bulunduktan sonra Başkan Musa Yeşil, tutuklu sanıklardan Ferhat Saraç, Bülent Kocagürbüz ve Ahmet Yeni'nin tahliyelerine, diğer 9'unun tutukluluğunun devamına karar verdiklerini açıkladı.

Sanıkların görevlerinin, tam olarak ne görev yaptıklarının kurumlarından sorulmasına karar veren heyet, duruşmayı 8 Ekim 2015'e erteledi.

Bu arada, ara kararların açıklanmasıyla birlikte tutukluluğunun devamına karar verilen sanıklardan Özgür Ören baygınlık geçirdi.

Haber Ara