Dolar

32,5602

Euro

34,8680

Altın

2.438,45

Bist

9.645,02

THY Genel Müdürü Kotil:

THY Genel Müdürü Kotil:

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-26 19:34:28

THY Genel Müdürü Kotil:
Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil, THY'nin sürekli ve hızlı bir büyüme kaydettiğini belirterek, "Dış hat yolcuda dünyada 7, ciroda 13, en çok ülkeye uçan 1, en fazla dış hat noktasına uçan 1, en büyük 4. büyük uçuş ağına sahip hava yolu şirketi" dedi.

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Ağustos ayı meclis toplantısına katılan Kotil, Türkiye'nin havacılıktaki başarısının Eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'la başladığını, dünyada havacılığın son 20 yılda 2,7 büyürken, Tükiye'nin 6 kat büyüğünü, önümüzdeki 20 yılda 3,1 kat büyüyeceğini söyledi.

Uzakdoğu, Afrika ve Asya-Pasifik bölgesinin büyük potansiyel taşıdığını, THY'nin de buralara daha fazla uçmayı hedeflediğini belirten Kotil, "Çin bize mal satabilir ama biz de onlara seyahat satabiliriz" dedi.

Kotil, yolcu sayısı bakımından dünyanın en büyük havaalanı Atlanta'nın 95 milyon yolcusu olduğunu ama büyüme oranının sıfıra yaklaştığını, İstanbul ile Dubai'nin üçüncü en büyük yolcu alan şehirler olduğunu söyledi.

Bu yıl İstanbul'un Paris ve Frankfurt'u geçerek 90 milyonu aştığını aktaran Kotil, "Londra'dan sonra Avupa'da en çok yolcu alan şehir İstanbul. Turizmde 'uçuyor'. Dünya turizminde 5. önemli şehir" diye konuştu.

Kotil, filosunda 300 uçak olan THY'nin daha fazla yolcu taşımak için çok sayıda proje geliştirdiklerini, büyümelerinin en büyük faktörünse "kalp"ten çalışmalarından kaynaklandığını belirtti.

Son 12 yılda iç hatlarda yolcu sayısının 29 milyondan 131 milyona çıktığını, Almanya'nın yolcu sayısının 200 milyon olduğunu, henüz Almanya gibi olmasa da yakın zamanda bu ülkeyi geçeceğini kaydeden Kotil, havaalanı sayısının 26'dan 55'e yükseldiğini, Avrupa'da hiçbir ülkede böyle bir artışın yaşanmadığını ifade etti.

Kotil, THY'nin yolcu sayısının ise son 13 yılda 10 milyondan 63 milyona çıktığını, son 10 yıllık ortalama büyümesinin ise yüzde 17'yi bulduğunu söyledi.

THY'nin dünyadaki pazar payının yüzde 2 olduğunu belirten Kotil, "Pazar payımız biraz düştü. Büyümek için 2016 için yeni projeler yapıyoruz" dedi.

Şirketin sürekli ve hızlı bir büyüme kaydettiğini belirten Kotil, THY'nin dış hat yolcuda dünyada 7, ciroda 13, en çok ülkeye uçan 1, en fazla dış hat noktasına uçan 1, en büyük 4. büyük uçuş ağına sahip hava yolu şirketi olduğunu dile getirdi.

2013 yılında yolcu sayısındaki hedefin 120 milyon olduğunu dile getiren Kotil, gelirini 24 milyar dolara, filosunu da 450'den fazla uçağa çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

İzmirli tüccarlara Somali ile iş yapmalarını öneren Kotil, "En lezzetli karpuzlar bu ülkede yetiştiriliyor. Karpuz ticareti yaparsanız zaten zenginsiniz, daha çok zengin olursunuz. Afrika, Afrika, Afrika diyorum. Oraya yatırım yapmaya devam ediyoruz. Buraya transit yolcumuz yüzde 80. Olmayan yolcuyu alıyoruz" dedi.

Kotil, İZTO meclis üyelerinin sorusu üzerine, Balkanlara daha fazla sefer koymak istediklerini ancak Bulgaristan, Yunanistan ve bazı Ortadoğu ve Çin gibi uzak doğu ülkeleri arasındaki ikili anlaşmalarda sorun çıkabildiğini söyledi.

2016 yılında İzmir'den aktarma seferler koyacaklarını, yurtiçi ve dışı direkt seferlere de başlayacaklarını ama İzmir'in hiçbir zaman İstanbul ile yarışamayacağını belirten Kotil, "Sağlık turizmiyle ilgili özel çalışma grubumuz var. İstanbul'da bir toplantı yapacağız bu konuda. Sizlerin de katılmanızı isteriz. Türkiye sağlık turizmi, Türk doktorları bir marka. Sağlık turizminde potansiyelimiz çok yüksek" dedi.

İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ise THY'nin sadece Türkiye'yi değil, uçurduğunu, son beş yıldır Avrupa'nın en iyi havayolu olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Biraz sitem edeyim. Dünyayı uçurdunuz ama İzmir'i uçurmuyorsunuz. Şu anda İzmir'den dış hatlarda 27 ülkeye 74 destinasyon ve 54 havayolu, iç hatlarda ise 20 destinasyon ve 7 havayolu uçuyor. Ama ne yazık ki THY'nin İzmir'den hiçbir dış hat uçuşu yok. Galiba sadece yaz aylarında Almanya'nın bazı kentlerine uçuşlar oluyor. İç hatta ise sadece İstanbul uçuşları var. Biz, Türkiye'nin 2. Hub Merkezi olmasını istiyoruz."

Haber Ara