Dolar

32,5170

Euro

34,5385

Altın

2.489,46

Bist

9.548,09

The Times: Ürdün'ün Türkiye ve Katar ile yakınlaşmasının sırrı nedir?

İngiliz The Times gazetesi, Ürdün’ün Türkiye ve Katar ile yakınlaşmasının arkasında Suudi Arabistan politikaları ile ABD’nin hazırladığı, ‘Yüzyılın Anlaşması’ planı olduğunu ileri sürdü. Ürdün’ün ayrıca, İran’la temas halinde olduğu da belirtildi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-05-27 16:31:28

The Times: Ürdün'ün Türkiye ve  Katar ile yakınlaşmasının sırrı nedir?

BUYUK2_2

İngiliz The Times gazetesi Orta Doğu'daki muhabiri Richard Spencer, Ürdün'ün son zamanlarda politika değiştirdiğini, Katar'a ve Türkiye'ye yaklaşmaya çalıştığını ileri sürdü.

SUUDİ ARABİSTAN'DAN UZAKLAŞTI

İngiliz The Times gazetesinde çıkan haberde, Orta Doğu'nun güvenlik mimarisinde kilit unsur olan Ürdün'ün yakın zamanda Türkiye'ye, İran'a ve Katar'a yakınlaşmak zorunda kaldığı; ekonomik kriz ve agresif politikaları nedeniyle başta Suudi Arabistan olmak üzere geleneksel müttefiklerini terk etmek zorunda kaldığını gösterdiğini dikkat çekti.

TÜRKİYE VE KATAR'A YAKLAŞTI

Ürdün'ün son zamanlarda Suudi Arabistan'ın rakipleri olan Türkiye ve Katar'la görüşmelere başladığını belirten Spencer, Amman yönetiminin İran'la da temas halinde olduğunu belirtti.

KRAL II. ABDULLAH, TRUMP'A ÇOK KIZGIN

Spencer, Ürdün Kralı II. Abdullah'ın, özellikle Ürdün nüfusunun yarıdan fazlası Filistin kökenli olduğu için İsrail'in çıkarlarını şiddetle savunan Başkan Donald Trump'a çok kızdığını söyledi.

Spencer'ın haberinde, Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Salman'ın, Ürdün'ü
Katar'a karşı uygulanan ambargoda, Riyad yönetimine sadakat göstermesini istediğini belirtti.

‘YÜZYILIN ANLAŞMASI' TERS ETKİ OLUŞTURDU

Yüzyılın Anlaşması ve Katar'a uygulanan ambargo konusunda Kral II. Abdullah'a yapılan baskının ters etki oluşturduğunu belirten Spencer, geçen şubat ayında, Kral'ın Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüştüğünü söyledi. Her iki liderin, İsrail-Filistin meselesini koordine etmeyi kabul ettiği belirterek, geçtiğimiz yıl İstanbul'da gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesinin ardından bir araya geldiklerini söyledi.

Spencer haberinde, eski dışişleri bakanı ve eski İsrail Büyükelçisi olan Marwan Muasher, "Ürdün pozisyonlarını değiştiremezken, seçeneklerini korumak için açık tutuyor" dedi.

TRUMP'IN İSRAİL YANLISI KARARLARINDAN RAHATSIZ

Times'ın Orta Doğu muhabiri Spencer, Ürdün Kralı'nın Filistin konusunda iki devletli çözüme destek verdiğini, ancak Trump'ın İsrail yanlısı ‘Yüzyılın Anlaşması' planına ise muhalefet ettiğini belirtti. Ekonomik sıkıntıda olan Ürdün'ün kamu borcunun 31 milyar dolar olduğunu belirten Spencer, ekmeğe verilen desteğin kesildiğini, işsizliğin ise yüzde 18 olduğu söyledi.

Spencer haberinde, Kral II.Abdullah'ın, Arap Baharı sırasında komşularını vuran kargaşasının üstesinden gelmesini sağlayan siyasi esneklik gösterdiğini de belirtti.

İSRAİL ESKİ ELÇİSİ: ÜRDÜN'DE İSTİKRARSIZLIK BAŞ GÖSTERDİ

The Times'ın haberinde, İsrail'in eski Amman Büyükelçisi Oded Eran'ın ise, ‘bu ay Ürdün'de istikrarsızlık baş gösterdiğini, gelişmelerin rejimi ciddi şekilde zayıflatabileceğine ve uzun vadede stratejik sonuçlara yol açabileceğine dair göstergeler olduğunu belirttiğini' dikkat çekti.

 

Haber Ara