Dolar

32,3332

Euro

35,1643

Altın

2.240,96

Bist

8.718,11

The New York Times: Çin ölüleri gizlice gömüyor, gerçek sayıları gizliyor

Radio Free Asia'nın (RFA) bölgeden aktardığı habere göre Çin'in Vuhan şehrinde ölü yakma merkezleri sürekli çalışıyor. The New York Times, gerçek ölü sayısının 40 binden fazla olduğunu iddia ediyor.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-04-05 08:42:48

The New York Times: Çin ölüleri gizlice gömüyor, gerçek sayıları gizliyor

Amy Qin ve Cao Li imzalı makalede, Çin hükümetinin birçok cesedi gizlice gömdüğü, halka da cenazeleri gizlice gömmeye zorladığı ifade edildi. Aynı zamanda cenazelerin de yakından izlendiği ve Çin istihbaratınca fotoğraflandığı rapor edildi.

ÇİN SALGINI GİZLEMİŞTİ

Mepanews'te yer alan habere göre Çin hükümeti, salgının gerçek boyutlarından ve taşıdığı risklerden erkenden haberdar olmasına rağmen bunu gizlemekle suçlanıyor. Çin hükümeti, koronavirüs uyarısını salgının patlak vermesinden 3 hafta önce yapan Çinli bir doktoru susturmuştu. Söz konusu doktor olay sonrası enfekte bir hastanın tedavi sürecindeyken 10 gün sonra koronavirüse yakalanmış, bir süre sonra ise hayatını kaybetmişti.

NASIL GELİŞTİ

30 Aralık tarihinde Vuhan'da görevli Doktor Li Wenliang hastanedeki bir test sonucunu inceledikten sonra arkadaşlarını uyarmak için Çin'de sıkça kullanılan mesajlaşma programı Wechat üzerinden mesaj göndermişti.

Wenliang, Vuhan'daki bir balık pazarında çalışan yedi kişinin SARS benzeri bir virüs taşıdığını ve hastanede karantinaya alındığını öğrendi. Test sonuçlarını inceleyen 34 yaşındaki doktor bunun koronavirüs olduğunu söyledi ve arkadaşlarına tedbirli olmalarını gerektiğini belirterek uyarıda bulundu.

Ancak Çinli doktorun arkadaşlarına gönderdiği mesaj ekran görüntüsü olarak birkaç saat içerisinde sosyal medyada hızla yayıldı.

Olay sonrası ekran görüntüsünde ismi kapatılmayan doktor, üç gün sonra Vuhan polisi tarafından ifadesi alınmak üzere karakola çağrıldı.

Wenliang'ın ölümünden sonra Çin hükümeti ondan özür diledi.

Çin'e dair baskıların artması halinde, Çin yönetiminin uluslararası arenada, koronavirüsün yayılmasından sorumlu tutulabileceği tahmin ediliyor.

 

Haber Ara