Dolar

32,3644

Euro

34,9636

Altın

2.325,50

Bist

9.079,97

The National İnterest’in Erdoğan yorumu

ABD eski Savunma Bakan Yardımcısı Will Wechsler, savunma ve strateji sitesi The National İnterest için yazdığı makalesinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında “İslamcı bir gündemle göreve geldi ve giderek artan bir şekilde Türkiye'yi ve dolayısıyla kendisini bölge Müslümanlarının, özellikle Sünnilerinin doğal lideri olarak sunuyor” değerlendirmesinde bulundu.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-19 14:09:32

The National İnterest’in Erdoğan yorumu

“Erdoğan Sünni Müslümanların Doğal Lideri”

ABD eski Savunma Bakan Yardımcısı Will Wechsler, savunma ve strateji sitesi The National İnterest için yazdığı makalesinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında “İslamcı bir gündemle göreve geldi ve giderek artan bir şekilde Türkiye'yi ve dolayısıyla kendisini bölge Müslümanlarının, özellikle Sünnilerinin doğal lideri olarak sunuyor” değerlendirmesinde bulundu. Wechsler'in “Yarının Orta Doğusu Bugün Ortaya Çıkıyor” başlıklı makalesi özetle şöyle;

Yarının Orta Doğusu Bugün Ortaya Çıkıyor

Ortadoğu'nun yükselen jeopolitiğini en çok açıklayan temel faktör, ABD'nin çekilmesinin yaygınlaşması algısıdır. Amerika'nın emsalsiz gücüne rağmen, müttefikleri ve düşmanları anketleri okuyabilir. Amerikalılar, Amerika Birleşik Devletleri'nin Orta Doğu'da daha az şey yapmasını istiyorlar ve bu tercihi birden fazla başkanlık kampanyası döngüsüne göre ifade ettiler.

Sonuç olarak dünya, Ortadoğu'da yeni bir jeopolitik düzenin doğuşuna tanık oluyor. Daha fazla sayıda aktör ve daha belirsiz bir geleceğe sahip, alıştığı tehlikeli olandan bile daha az istikrarlı olması muhtemeldir. Ancak bu düzenin sınırları şimdi odak noktası haline geliyor.

“Çin henüz önemli bir oyuncu değil”

Çin, herkes için her zaman var olan bir ekonomik motor, çoğu için önde gelen bir ticaret ortağı ve bazıları için vazgeçilmez bir enerji tüketicisidir. Ancak henüz bölgenin jeopolitiğinde önemli bir oyuncu değil. Giderek artan bir şekilde ticaret yapan Çin, enerji yaşam hatlarını korumak için büyüyen donanmasını kullandığından, önümüzdeki on yıllarda muhtemelen bu yönde hareket edecek.

“İran gizli operasyonlar yürütüyor”

İran, vekalet savaşı unsurlarıyla çalışıyor ve onlara İsrail ve Körfez bölgesindeki sivilleri hedef almaları için hassas silahlar sağlıyor. Yabancı şii nüfusu arasında istikrarsızlaştırıcı gizli operasyonlar yürütüyor. Ve son zamanlarda, sınırların ötesinde ve uluslararası sularda doğrudan askeri güç kullandı. Amerika'nın İran'ın Tümgenerali Kasım Süleymani'yi öldürmek için bir insansız hava aracı kullanma kararı, Tahran'ı Amerikalıları açıkça tehdit etme konusunda daha az istekli hale getirmiş gibi görünüyor, ancak ABD'yi bölgeden uzaklaştırma genel hedefini sürdürüyor.

“Erdoğan, Sünni Müslümanların doğal lideri”

Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan İslamcı bir gündemle göreve geldi ve giderek artan bir şekilde Türkiye'yi ve dolayısıyla kendisini bölge Müslümanlarının ve özellikle Sünnilerinin doğal lideri olarak sunuyor. Yirminci yüzyıl Kemalist seküler geleneklerini eski Osmanlı mirası lehine sarsan Türkiye, İsrail ile önceki ilişkilerini bir kenara bıraktı ve bunun yerine Müslüman Kardeşler ile uyumlu hale geldi. Türkiye, Suriye, Irak ve Libya'da kararlı askeri operasyonlar gerçekleştirdi; Türkiye'nin Müslüman Kardeşler hakkındaki görüşünü paylaşan Katar'da askeri güçlere sahip; Yemen, Somali ve Sudan'da aktif olarak çalışmaktadır; Doğu Akdeniz enerji kaynakları rekabette önemli bir oyuncu olmayı hedefliyor. Türkiye, NATO aracılığıyla resmi bir ABD müttefiki olmaya devam ederken, Türkiye'nin eylemleri ikili ilişkileri defalarca gerdi.

“Rusya Ortadoğu'ya geri döndü”

Rusya, nispeten zayıf bir diplomatik elini özellikle iyi oynadı, kendisini Suriye'deki herhangi bir çözümün merkezinde konumlandırdı ve bunu yaparak İsrail ve Türkiye ile ilişkilerini başarılı bir şekilde geliştirdi. Rusya, paralı askerlerini BAE ve Mısır tarafından desteklenen isyancılar ve aynı zamanda ABD ile derin bağları olan ülkelerle birlikte savaşmak üzere Libya'ya göndererek benzer şekilde düşük riskli, yüksek ödüllü bir başka müdahaleye girişiyor. ABD'nin en büyük başarılarından biri yirminci yüzyılın son çeyreğindeki dış politika, Rusya'yı Ortadoğu'da kötü bir rol oynamaktan uzaklaştırıyordu. Ama şimdi Rusya geri döndü.

“İsrail-BAE-Bahreyn koalisyonu”

Bu koalisyonun ortaya çıkışı tartışmasız ABD için olumlu bir gelişmedir çünkü İran, Rusya veya Türkiye'nin hakim olduğu bir bölge Amerikan ulusal güvenlik çıkarlarına hizmet etmemektedir. Washington'daki bazıları bunu geri çekilme çağrılarını daha da ikiye katlamak için bir fırsat olarak kullanma eğiliminde olacak, ancak bu yalnızca bölgenin istikrarsızlığını daha da kötüleştirecektir. Amerika Birleşik Devletleri geleneksel bölgesel rolümüzü yeniden teyit ederek, varlığımızı ve stratejimizi doğru boyutlandırarak, bölgenin başkalarına terk edilmesini önleyerek ortaya çıkan bu koalisyonu aktif olarak güçlendirirse çok daha iyi olurdu.

Will Wechsler; Atlantik Konseyi Orta Doğu Programları Direktörü, Özel Harekat ve Terörle Mücadele için eski Savunma Bakan Yardımcısı Yardımcısı

Kaynak: The National İnterest

 

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara