Dolar

32,3279

Euro

35,0808

Altın

2.299,27

Bist

8.988,38

The Guardian o isme ulaştı: Amacımız ABD seçimlerini etkilemekti

Bir yıldan beri data şirketi Cambridge Analytica’yı araştıran The Guardian gazetesi ABD seçimlerine müdahaleyle ilgili kritik bilgiler edindi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-03-19 07:50:54

The Guardian o isme ulaştı: Amacımız ABD seçimlerini etkilemekti

İngiliz The Guardian gazetesi yaklaşık bir yıldır data şirketi Cambridge Analytics'in İngiltere'deki Brexit Ayrılma Kampanyası ve ABD'deki geçmiş başkanlık seçimi arasındaki bağlantıyı araştıyor.

Geçmişte söz edilen data şirketinde çalışan 28 yaşındaki Christopher Wylie birbirinden çarpıcı açıklamalarla, İngiliz basınında gündem oldu.

PSİKOLOJİK SAVAŞ ARAÇLARI GELİŞTİRDİK

Wylie “Şirket için psikolojik savaş araçları geliştirdik. Milyonlarda Facebook kullanıcısının bilgilerini para karşılığında hükümetlere veya şirketlere sattık” dedi.

sablon-3-1521410724

TROLLER OLUŞTURMUŞLAR

2014 yılında kurulan bu data şirketin asıl hedefinin, toplanan verileri sosyal medya platformlarına yerleştirerek hayali profiller oluşturmak ve özellikle ABD seçimlerini yönlendirebilmekti.

Bu şekilde neredeyse 250 milyon hayali Facebook kullanıcısı oluşturuldu ve Trump hakkında, ABD Başkanı seçilmeden önce, bir algı oluşturuldu.

FACEBOOK BİNLERCE BİLGİYİ ÇALDI

Şirket ayrıca Hilary Clinton'un 2016 yılındaki gizli maillerini de WikiLeaks'e sattığını belirten Wylie, “Bu yasa dışı bir iş değil mi?” sorusuna ise “Facebook sürekli ‘kişisel bilgiler ve veriler bizim için çok önemli ve üçüncü şahsa iletilmiyor' dese bile milyonlarca kullanıcının bilgileri habersizce çalındı ve bilinmeyen şirketlere satıldı” şeklinde cevap verdi ve devamında şu açıklamalarda bulundu:

“NATO ülkesi olsun olmasın parayı veren düdüğü çalar mantığıyla işliyor bu şirket. ABD seçimlerinden tutun, Hilary Clinton'un çalınan maillerine, Rus petrol şirketlerine sızma hareketine kadar, sanal ortamda veri aktarımını para karşılığında sağlayan bu şirket, bir orduyla kıyaslanabilir. Bu şirketle işbirliği içinde olan ülkeler de var. Özellikle başka ülkelerin seçimlerini etkilemek için, gizli bilgi ve veriler satın alınıyor.

Haber Ara