Dolar

32,6011

Euro

34,8170

Altın

2.493,56

Bist

9.473,85

The Guardian: Erdoğan kazanırsa kaskınızı takın kemerlerinizi bağlayın

İngiliz The Guardian gazetesi, 24 Haziran’da yayınladığı bir makalede dünkü seçimlerde galibiyeti elde eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı başlıktaki gibi niteledi: 'Cankurtaran ve sultan, müttefik ve düşman- Batı Erdoğan nedeniyle zorda'

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-06-25 14:00:05

The Guardian: Erdoğan kazanırsa kaskınızı takın kemerlerinizi bağlayın

İngiliz The Guardian gazetesi, 24 Haziran'da bir makele yayınladı. Makalede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkındaki karşıt görüşler arasındaki gerilimin seçimle sonuçlandırılamayacağı öne sürüldü.

Dünyadaki en iyi savaş uçaklarından biri olan F-35A tipi savaş uçaklarının Amerika'nın karşı çıkmasına rağmen Türkiye tarafından satın alınmasına değinen makale, uçakların alınmasıyla Türkiye'nin, Orta Doğu ve Ankara'da askeri savaş gücünü artacağını belirtti.

Amerikalıları asıl hayal kırıklığına uğratan şeyin ise F-35'leri devirmek çin tasarlanmış olan Rus S-400 hava savunma sistemlerinin Erdoğan tarafından satın alınması oldu yorumunu yapıldı. Tartışmaların Batı demokrasilerinin bu nedenle Erdoğan liderliğindeki Türkiye hakkında kesin bir şekilde ikileme düşmesini yansıttığı aktarıldı. Türkiye içerisinde de seçim kampanyasında da görüldüğü gibi derin bir yarılmayı yansıtmaktadır ifadelerine yer verildi.

aaa_48

Öte yandan Avrupa ve Amerika'nın stratejik, politik, pratik ve coğrafik nedenlerle Türkiye'ye ihtiyaç duyduğu belirtilirken, Erdoğan liderliğindeki Türkiye'nin müttefikten çok tehdit unsuru olduğu iddia edildi. 

Diğer taraftan İncirlik üssünün önemine değinildi. Suriye'de Ankara'nın onayı olmadan uzun süreli kalınamayacağının Amerika tarafından bilindiği ifade edildi. Türkiye'nin Karadeniz'de, Kafkaslar'da ve Balkanlar'da Rus yayılmasına karşı geçmişte ve halen hayati bir tampon oluşturması nedeniyle Amerika'nın Türkiye'ye ihtiyaç duyduğu ve Türkiye'nin yardımını talep ettiği aktarıldı.

Bir dizi yorumun ardından Erdoğan Türkiyesi'nin karanlık bir yanı da var denildi. Olağanüstü hal ile ilgili binlerce insanın mahkeme olmaksızın tutuklandığı veya işlerinden atıldığı iddia edildi. Türkiye hakkında, “Diktatöryal bir başkanlık gücü”nden, “kaslarını gösteren bir parlamentodan”, “uysal bir yargıdan”, “boyun eymiş medyadan ve kontrol edilmeyen yolsuzluklardan” bahsedildi.

Erdoğan'ın Türkiyesi'nden yansıyan durum ise “Gelişmiş savaş uçakları bol miktarda ülkeye alınırken patates ve soğan zor bulunur oldu” yorumu yapıldı. Erdoğan seçimi yeniden kazanırsa “bir kask edinin ve kemerlerinizi bağlayın” ifadeleri kullanıldı.

Haber Ara