Dolar

32,5518

Euro

34,8868

Altın

2.430,33

Bist

9.645,02

Teşvikte yeni dönem başlatılıyor

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, KKTC ziyareti dönüşünde uçakta Yeni Şafak'tan Cahit Saraçoğlu'nun da bulunduğu gazetecilere ekonomi gündemini değerlendirdi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-13 08:34:58

Teşvikte yeni dönem başlatılıyor

Hükümet, Türkiye'nin 2017 yılına ekonomisiyle damga vurmasını sağlayacak reform ve yatırım hamlelerini hayata geçirmeye hazırlanıyor. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci önümüzdeki dönem devletin özel sektörün önünden çekilmesi için çabaladıklarını, ihracatta büyümenin önünü açacak birçok adımın hazırlıklarını yaptıklarını kaydetti. Milyonlarca çalışanın merakla beklediği kıdem tazminatı konusunda iyimser olduğunu da belirten Zeybekci, kıdem tazminatı başta olmak üzere kazanılmış haklarda geriye gidiş olmayacağı kanaatini taşıdığını söyledi. Zeybekci, “Kıdemde her yıla bir maaşın korunacağını düşünüyorum. Özel sektörün biriken kıdemlerinin de devlete devredilebilmesi sağlanabilir. Böylece işverenin yükü de hafifletilir. Kıdemde amacımız sıfır mağduriyet” dedi.

KIDEMDE GERİYE GİDİŞ OLMAZ

Kıdem tazminatı çalışmasını çok önemsediğini ve desteklediğini ifade eden Zeybekci, Türkiye'de çalışanların ancak yüzde 10'unun kıdem tazminatına ulaştığını kaydetti. Bu rakamın %100'e ulaşmasına uğraşıldığını belirten Zeybekci, “İnsanlar bir ay dahi çalışmışlarsa o süre kıdem tazminatı hesabına geçmeli ve birikmelidir. Bir yerlerde batan bir firma olduğu zaman firmayla beraber çalışanın alacakları batıp gitmemeli. Bu nedenle de oluşturulacak Fon'a sıcak bakıyorum. Kıdem tazminatının 15 güne düşürüleceği kanaatinde de değilim. Kazanılmış haklarda geriye gidiş olmayacağını, bir yıla bir maaşın korunacağını düşünüyorum” diye konuştu.

VERGİ TATİLİ GELİYOR

KKTC'de hafta sonu temaslar gerçekleştiren Zeybekci, uçakta gazetecilere değerlendirmeler yaptı. Zeybekci, ekonomide daha hareketli dönemin başlatılması için stratejik sektörlerde yatırıma on yıllarca 'vergi tatili' konusu da dahil bir çok çalışmalar yaptıklarını vurguladı. Kamu altyapı yatırımlarını yaptıktan sonra gerisini özel sektör eliyle yapmak gerektiğini belirten Zeybekci, “İşimiz gücümüz, reel sektörü canlandırmak, özel sektörü büyütme olacak” dedi.

EV ALAN YABANCI İÇİN VATANDAŞLIK

Turizmin ihracattan sayılması, ihracat kapsamına alınması için çalıştıklarını da anlatan Zeybekci, şunları ifade etti: “Yabancıya hizmet veren otellerin de ihracatçı gibi desteklenmesi bu hizmetin faturasının ihracattan sayılması üzerinde duruyoruz. Bu sağlık turizmi için de geçerli olacak. Türkiye'ye gelip belli bir rakamın üzerinde bir konut alan yabancıya da oturum vereceğiz. Talep halinde en kısa sürede de vatandaşlık da verilecek.”

EXIMBANK'A KÜRESEL DÖNÜŞÜM

Eximbank'ın dünyadaki eşdeğerlerine göre yeniden yapılandırılacağını söyleyen Nihat Zeybekci, “Öncelikle yurt dışı mütehhitlik hizmetleri konusunda çalışıyoruz. Yine, yurt dışında mal satan buradaki üreticiye Türkiye'den makine alırsan gel sana sıfır faizli kredi vereceğim. 3-5 yıl vadeli gibi imkanlar üzerinde duruyoruz. Yurt dışındaki alıcıları kredilendirmek de çalışmalarımız arasında” dedi. İran'la ilgili çalıştıklarını da kaydeden Zeybekci, İran'da 1 olan dış ticaret müşaviri sayısının 5'e çıkarıldığını belirterek, “İran'ı sokak, sokak, köy köy tarayacağız. Oraya giden her iş adamımızın yanında ticaret müşavirimiz ile onun mihmandarı olacak” dedi.

TEŞVİKTE YENİ DÖNEM BAŞLATILIYOR

Teşvikte kişiye ve işletmeye özel teşvik dönemine geçileceğini kaydeden Zeybekci, şöyle dedi: “Cevhere dayalı entegre tesisleri birebir şirketlerle konuşarak kurulmasını sağlayacağız... Devlet arazi, enerjide fiyat garantisi, ulaşım, liman her türlü kolaylığı ortaya koyacak... Gerekiyorsa Bakanlar Kurulu kararıyla o şirkete özel iş verilecek. Bu, yerli-yabancı sermayenin hepsine sunulacak.

BÖLGESEL PAZARLAR ARAŞTIRILACAK

Yıl sonuna kadar bölgesel pazarların kapasitelerine yönelik çalışmalar yapacaklarını anlatan Zeybekci, iletişim, bilgisayar, elektronik yatırımlarında devletin çalışacağını söyledi. Zeybekci, “İhracat kalemleri de dahil şirketlere 'sen iletişim, sen beyaz eşya ile ilgilen teşvik edeceğiz' denilecek. Burada bir kereye mahsus teşvik olacak” ifadesini kullandı.

YERLİ YÜKSEK TEKNOLOJİ İÇİN ÖZEL EL ATMALI 

Türkiye'de yüzde 100 yerli yüksek teknolojiler ve uydular oluşmasını istiyorsak, bunun özel sektör sürece dahil edilmeden devlet eliyle zor olacağını dile getiren Ekonomi Bakanı Zeybekci, şöyle devam etti: “Başka ülkeler uzun menzilli füzelerini, uydularını her şeylerini özel sektör eliyle üretmiyor mu? Biz de insansız hava araçlarını özel sektör eliyle yapmadık mı? Artık, bilimi de teknolojiyi de sanayileşmeyi de üretimi de her şeyi özel sektör, reel sektör eliyle yapmamız gerekiyor.”

Haber Ara