Dolar

32,3363

Euro

35,1837

Altın

2.247,09

Bist

8.718,11

Termalden denize; yeşilden maviye Yalova

Termal sulardan göz kamaştıran doğal güzelliklere, gezilip görülmesi gereken yerlerden nefis mutfağına kadar Yalova hakkında anlatılacak çok şey var. Kuzeyinde Marmara Denizi, güneyinde Bursa, doğusunda Kocaeli ile çevrili olan Yalova, İstanbul’un yanı başındaki küçük bir şehir.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-05-30 10:47:03

Termalden denize; yeşilden maviye Yalova

Termal sulardan göz kamaştıran doğal güzelliklere, gezilip görülmesi gereken yerlerden nefis mutfağına kadar Yalova hakkında anlatılacak çok şey var. Kuzeyinde Marmara Denizi, güneyinde Bursa, doğusunda Kocaeli ile çevrili olan Yalova, İstanbul'un yanı başındaki küçük bir şehir.

Delmece Yaylası
Yalova'nın en meşhur yaylaları arasında Erikli ve Delmece yaylaları yer alıyor. Çınarcık'a bağlı Teşvikiye beldesinden yola çıkarak kolayca ulaşabileceğin yaylanın yolu asfalt. Geniş ve düz bir alana sahip olan yaylanın doğal güzellikleri, ziyaretçilerin ilk dikkatini çeken detaylardan.

Dipsiz Göl
Erikli Yaylası'ndaki göl, Büyük Dipsiz Göl ve Küçük Dipsiz Göl olarak ikiye ayrılıyor. Yolu asfalt olduğundan kolayca ulaşım var. Yürüyüş ve kamp yapmayı sevenler Büyük Göl'ün çevresini değerlendirebilirsiniz.  Krater gölü olan Dipsiz Göl'de pek çok canlı yaşamakla birlikte durgun su olduğundan içmeye uygun olmadığını belirtelim. Derinliği halen belli olmayan ve tabanının çökmesi sebebiyle dipsiz sıfatını alan göl, ziyaretçilerin çok beğendiği doğal güzellikler arasında.

Termal
Türkiye'nin en önemli kaplıca merkezlerinden biri olan Yalova'nın Termal ilçesi, her sene yerli ve yabancı pek çok turisti ağırlıyor. Romatizma, eklem ağrıları, sindirim problemleri, deri hastalıkları, böbrek ve idrar yolları rahatsızlıkları gibi birçok hastalığın tedavisinde destekleyici bir işlevi olduğuna inanılan kaplıcalar, 104 hektarlık Termal Kaplıcaları Bölgesi'nde bulunuyor. Roma döneminde buhar ve sıcak suyun bir çeşit iksir olduğu düşünülüyordu. Yalova ziyaretinde Termal'e gidebilir, ilçedeki birçok otelde konaklayabilir ve Atatürk Köşk'ünü ziyaret edebilirsiniz.

Geyikdere – Çamlık
Yalova iline bağlı Altınova'nın yüksek tepelerinde bulunan Geyikdere, İzmit körfezinin kuşbakışı manzarasını sunan piknik alanları, serin çam ormanları, kuş sesleri ve alabildiğine yeşil görüntüsüyle günü birlik tatilin en popüler merkezlerinden biri.

Karaca Arboretumu
Yalova'nın doğal güzellikleri ile baş başa olmak, yeşile ve huzura daha fazla zaman ayırmak istersen ilk uğraman gereken yerler arasına Karaca Arboretumu'nu mutlaka eklemelisin. Asya, Avrupa, Afrika, Avustralya gibi farklı kıtaların yanı sıra Türkiye ve Yeni Zelanda'dan getirilen bitkilerle süslenen alan, Türkiye'nin ilk özel arboretumu konumunda. Tüm sıkıntılarını unutacağın birkaç saat için Samanlı Köyü'nü ziyaret etmelisin.

Sudüşen Şelalesi
Yalova'nın doğal güzellikleri saymakla bitmiyor. Sesiyle huzur bulup, esintisinde ferahlayabileceğin Sudüşen Şelalesi'ni de “Yalova'da görmen gerekenler” arasına eklemelisin. Şehrin doğa harikalarından biri olan şelale, yeşilin binbir tonuna sahip bir orman ile çevrili. Piknik veya kamp yapmak isteyenleri, doğa yürüyüşü ve bisiklet turu gibi aktiviteleri sevenleri bekliyor.


Yalova'nın Tarihi Yerleri
Elmalık Kalesi
Ne zaman ve kim tarafından yapıldığı bilinemeyen Elmalık Kalesi, bulunduğu köyden görülemiyor olmasına rağmen Marmara Denizi'nden net bir şekilde görülüyor. Konumu itibarıyla kalenin etrafındaki yolları rahatça gözlemleyebilmek için yapıldığı düşünülüyor. Ne yazık ki günümüzde güney kapısının bir bölümü ve batıdaki burçlardan birkaçı dışında tamamen harabe konumda. Trekking sevenlerdensen, Elmalık Köyü'nden başlayıp Elmalık Kalesi'ne kadar başlayan rotayı kullanabilirsiniz

Açık Hava Müzesi
6000 yıllık geçmişi olan Yalova'nın tarihi eserlerinin sergilendiği Açık Hava Müzesi, Kültür Bakanlığı Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından açıldı. Yıllar boyu kazılardan elde edilen eserler bir süre farklı yerlerde korunmuş, ardından bu müzenin açılmasıyla birlikte burada sergilenmeye başlanmış. Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait lahitler, mezar taşları ve daha pek çok önemli eserin sergilendiği müze, Arkeopark adıyla da anılıyor.

Taş Köprü
Taş Köprü'nün ne zaman ve kim tarafından yapıldığı konusunda bir bilgi yok; fakat araştırmalar sonucunda 400 yıldan daha eski bir geçmişi olduğu ortaya çıkmış. Kılıç Deresi üzerinde bulunan köprü, kesme taştan yapılmış olup günümüzde hala aktif olarak kullanılıyor. Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından koruma altında bulunuyor.

Atatürk Köşkü
Mustafa Kemal Atatürk'ün en sevdiği şehirlerden biri Yalova'ydı. Hem kaplıca sularının rahatlatıcı etkisi hem de doğasının göz kamaştıran yeşilliği çok hoşuna gittiğinden sık sık şehri ziyaret eden Atatürk'ün, burada 3 evi bulunuyor. 1929 yılında kendisinin isteği üzerine inşa edilen köşk, Termal'i ziyaret edenler tarafından ilgiyle karşılanıyor. Köşkte piyanolar, bilardo masası ve Nurettin Niyazi'nin iki tablosu bulunuyor.

Haber Ara