Dolar

32,3253

Euro

35,1507

Altın

2.295,71

Bist

9.056,53

Tercihte sık karşılaşılan sorular

Öğrenciler tercih sürecinde çok farklı sorularla karşı karşıya kalıyor. İşte bunlardan en sık karşılaşılanlar ve cevapları...

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-08-08 09:59:23

Tercihte sık karşılaşılan sorular

Tercih sürecinde merak edilen sorular ve cevaplarını sizler için yeniden değerlendirdik. İşte çokça karşılaşılan soru ve cevapları...

Orta öğretim başarı puanı (obp) nedir?
Lise 1. Sınıftan itibaren son sınıfa kadar olan yıl sonu başarı puanlarının ortalamasıdır. Bu puan öğrencilerin 100 üzerinden aldıkları notun 5 ile çarpılmasıyla bulunur.

Daha önce sınava giren bir öğrenci tekrar girdiğinde ortaöğretim başarı puanı düşer mi?
Hayır düşmez. OBP'nin düşmesi için tercih yapılmış ve yerleşilmiş olması gerekiyor. Yerleştiğiniz takdirde kayıt yaptırmasanız bile puanınız düşer

TYT'nin yüzde kaçı puan hesaplanırken alınıyor?
AYT'ye girdikten sonra oluşacak olan puanınıza TYT'nin %40'ı ekleniyor.

Lisans tercihi yapabilmek için en az kaç puan almam gerekir?
Lisans tercihi yapabilmek için 180 puan barajını aşmanız gerekiyor. Özel yetenek ve ön lisans tercihleri için 150 puan barajını geçmeniz yeterli.

Başarı sırası şartı hangi programlarda bulunuyor?
Başarı sırası şartı tıp fakülteleri, hukuk fakülteleri, mühendislik programları, öğretmenlik programları ve mimarlık programlarında bulunuyor.

Bu sıralamalar: tıp fakültelerinde 50.000, hukuk fakültelerinde 190.000, mühendislik ve öğretmenlik programlarında 300.000, mimarlık programlarında 250.000 olarak belirlenmiştir.

Özel yetenek sınavına başvursan bir öğrenci aynı zamanda tercih de yapabilir mi?
Evet yapabilir. Eğer aday her ikisinde de yerleşme hakkı kazanırsa kendi isteğine bağlı olarak birini tercih edebilir.

Okul birinciliği kontenjanı nedir ?
Ortaöğretimi birincilikle bitiren adaylar için yükseköğretim programlarında okul birincisi kontenjanı bulunmaktadır. Yalnızca devlet üniversitelerinde bulunur ve kontenjan sayıları çok azdır.

Ön lisans programı tercih etmek isteyen adaylar için başarı sıralaması mı puan mı daha önemlidir?
Ön lisans programı tercih edecek bir öğrencinin puana göre tercih yapması daha doğru olacaktır. Ön lisans programlarında başarı sıraları çok düşük olabiliyor ve başarı sırası aralığı belirlenmek istenirken bu aralıklarda çok fazla fark olabiliyor bu nedenle puanlar ön lisans programları tercih edilirken daha iyi bir kaynak olabiliyor.


icon
1 0
Doğru Tercih
Doğru Tercih öğrencilerin, ailelerin, rehber öğretmenlerin ve eğitim dünyası ile ilgili güvenilir bilgiye ilk elden ulaşmayı hedefleyenler için hazırlanmış bir başvuru kaynağıdır.


Gündem
Doğr

Haber Ara