Dolar

32,6005

Euro

34,7936

Altın

2.495,29

Bist

9.473,89

Tel Abyad'dan Türkiye ve Kobani'ye kaçış

Türkiye'nin Akçakale sınır komşusu olan Suriye'nin Tel Abyad ilçesindeki çatışmalardan kaçan binden fazla mülteci Türkiye sınırına yığıldı. Binlerce kişi de Kobani'ye sığınıyor.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-11 12:40:42

Tel Abyad'dan Türkiye ve Kobani'ye kaçış

BBC Türkçe'ye konuşan Akçakale Belediye Başkanı Abdülhakim Ayhan, sınırın Suriye tarafında yoğun çatışmalar yaşandığını belirtti ve "Uçaklar köyleri bombalıyor biz çok rahatlıkla görebiliyoruz. Savaştan kaynaklı şimdiye kadar 5 bin kişi ilçemize sığındı. Halen de gelenler var. Şimdi de 1500 kişi sınırda yığılmış onları da alacağız" dedi.

Zenginova Mahallesi'ndeki sınır hattında bekleyen yaklaşık 3 bin Suriyelinin Türkiye'ye girişine izin verildiği bildirildi.

Ayhan, Tel Abyad'dan Türkiye'ye geçenlerin büyük bir kısmının Akçakale'deki akrabalarının yanlarına yerleştirildiğini söyledi ve yerleşemeyenlerin de AFAD çadır kamplarına gönderildiğini ifade etti.

Belediye Başkanı Ayhan, Suriye'de yaşananlarla ilgili de şunları söyledi: "Tel Abyad'da koalisyon uçakları bombardıman yapmasa çok göç olmaz. Uçaklar sınırın sıfır noktasında vuruyor biz kendimiz görüyoruz. 4 yıldır bu savaşı yaşıyoruz ilçemize 4 yıldan beri göç oluyor. İlçe halkı sürekli sınırın diğer tarafından endişe duyuyor rahatsız oluyor."

Suriye'nin Rakka iline bağlı Tel Abyad'ın IŞİD'in elinden alınması için Kürt birlikler bölgede operasyon düzenliyor.

Rojava olarak bilinen bölgeye bağlı Cizir kantonunun Serekaniye ilçesinde, YPG (Halk Savunma Birlikleri) ve Kobani'nin doğusundan aralarında YPG'nin de olduğu Burkan El Fırat Güçleri, ABD önderliğindeki koalisyon uçaklarının hava desteğiyle IŞİD'i püskürtmeye çalışıyor.

'Kobani'ye 3 bin kişi geldi'

Çatışmalardan kaçanlar, Türkiye'nin yanı sıra, Ocak ayında IŞİD'in elinden geri alınan Kobani'ye de kaçıyor.

BBC Türkçe Servisi'ne konuşan Demokratik Birlik Partisi (PYD) Kobani Eşbaşkanı Ömer Eluş, Tel Abyad'daki çatışmaların sürdüğünü belirtip duruma ilişkin şunları söyledi:

"Burkan El Fırat Güçleri, Tel Abyad'a bağlı Suluk kasabasına 3 kilometreye kadar yaklaşmış. Suluk ile Tel Abyad arası ise 15 kilometredir. Koalisyon güçlerinin IŞİD mevzilerine yönelik bombardımanı ise sürüyor. Burkan El Fırat Güçleri'ne yardımcı oluyorlar."

Eluş, "Tel Abyad'dan Kobani'ye 3 bin kişi geldi" dedi ve Kobani'ye göçenler için kamp kurulduğunu belirtti:

"Gelenler Tel Abyad'ın köylerinde oturan Arap ve Kürtlerden oluşuyor. Bazıları köylerde oturan akrabalarının yanında kalıyorlar. Kalacak yeri olmayanlar için ise Kobani kent merkezine 2 kilometre uzaklıkta bulunan ve Batı tarafından yer alan bir yerde bir kamp kurduk. Gelenleri bu kampa yerleştiriyoruz. Şimdiye kadar 350 aileyi buraya yerleştirdik. Tüm ihtiyaçlarını gideriyoruz. Kampın için de elektrik ve su da var. Büyük bir göç dalgası daha bekliyoruz. Hazırlıklarımızı yapıyoruz."

BBC Türkçe'ye konuşan Burkan El Fırat Güçleri'nin bileşenlerinden olan ve Tel Abyad operasyonunda IŞİD'e karşı savaşan Şems El El Şemal grubunun sözcüsü Bave Leyla ise "Bir aya kadar Tel Abyad'ın alınmasını ön görüyoruz. Kobani doğusundan Tel Abyad'a doğru gidiyoruz" dedi. 'Çatışmadan sonra köylere dönülsün isteriz'

Tel Abyad'a bağlı Eyn İsse ve Suluk kabasına yaklaştıklarını belirten El Şemal, bölgedeki duruma ilişkin şunları kaydetti:

"Tel Abyad merkeziyle aramızda 12 kilometre kaldı. Güçlerimiz Tel Abyad'ın batısına ise 27 kilometre yaklaştı. Hamlenin başlamasından bu yana 50'den fazla köyü IŞİD'den aldık. Koalisyon uçakları havadan vuruyor biz de karadan ilerliyoruz. Çatışmalar nedeniyle insanlar Türkiye ve Kobani'ye kaçıyor. Sivillere zarar gelmemesi için hassas davranıyoruz. Çatışma bittikten sonra insanların köylerine dönmesini isteriz".

Arap, Türkmen ve Kürtlerin yaşadığı Tel Abyad, 2012 yılının sonlarına doğru Özgür Suriye Ordusu'na bağlı grupların eline geçmişti.

İlçe, 2013'te ise El Kaide'yle bağlantılı Nusra Cephesi'ne geçmiş, ardından IŞİD burada hâkimiyet sağlamıştı.

Sınır kapısı olması ve PYD'nin denetimindeki Kobani ile Cizir Kantonu arasında bulunmasıyla nedeniyle Tel Abyad IŞİD için stratejik bir öneme sahip.

Haber Ara