Dolar

32,5533

Euro

34,8502

Altın

2.438,80

Bist

9.722,09

'Teklifin esası insani boyutludur'

17 Mart'ta Brüksel'de yapılacak zirve öncesi Avrupa Konseyi Başkanı Tusk ile görüşen Başbakan Davutoğlu, teklifin esasının insani boyutu olduğunu belirterek, 'Türkiye üzerine düşen ahlaki sorumluluk çerçevesinde bir teklifte bulundu' dedi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-03-16 02:23:05

'Teklifin esası insani boyutludur'

Başbakan Davutoğlu, Çankaya Köşkü'nde AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ile baş başa görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Tusk'u ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 

Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, göç krizi ile birlikte Türkiye ile işbirliğinin arttığı bir dönemde, Türkiye'nin AB üyeliği önündeki engellerden biri olan Güney Kıbrıs'a gitti. Tusk ardından Ankara'ya gelerek Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüştü. Görüşmenin ardından Tusk ile ortak basın toplantısında konuşan Başbakan Davutoğlu, şu ifadeleri kullandı:

“18 Mart'ta gerçekleşecek AB Zirvesi ve AB-Türkiye görüşmeleri öncesinde istişarede bulunduk. Mülteciler sorunu, Türkiye ile AB'nin nasıl bir ortak kader paylaştığını göstermiş oldu. Bütün görüşmelerde hem mülteci sorununa cevap bulmaya, hem de Türkiye-AB ilişkilerini geleceğe taşımak istiyoruz.

"TEKLİFİN ESASI İNSANİ BOYUTLUDUR"

Brüksel Zirvesi'nde ilettiğimiz teklifi bir kez daha hem Türk kamuoyuna hem de Avrupa kamuoyuna iletmek istiyorum. Bu teklifin esası insani boyutudur. Daha fazla insanın hayatını Ege Denizi'nde kaybetmemesi ve mümkün olduğu kadar illegal geçişlerin azaltılabilmesi ve mümkünse tümüyle ortadan kaldırılabilmesi için Türkiye üzerine düşen ahlaki sorumluluk çerçevesinde bir teklifte bulundu.

Sorumluluğu ve külfeti paylaşmak istiyoruz. Biz hiçbir zaman meseleyi maddi bir mesele olarak görmedik.

Vize muafiyetinin Haziran'a alınması için uğraşıyoruz.”

Tusk da konuşmasına Ankara'daki saldırıdan bahsederek başladı. “Terörle mücadele konusunda hep sizinle omuz omuza olacağız” dedi. Yasadışı göçün durdurulmasıyla ilgili çalıştıklarını söyledi.

ZİRVE 17-18 MART'TA

Türkiye ile AB arasında göç kriziyle birlikte artan işbirliğinin son aşaması 17-18 Mart'ta Brüksel'de yapılacak zirve. 7 Mart'ta yapılan bir önceki zirvede Başbakan Davutoğlu Avrupa Birliği ülkelerine yeni bir öneri sunmuş, 28 ülke öneriyi tartışacağını söylemişti. Son kararın 17-18 Mart'taki bir sonraki zirvede verilmesi planlanıyor.

Öneriye göre Türkiye'nin kaçak yolla Yunanistan'a geçen her sığınmacıyı geri alması, buna karşılık aynı sayıda mülteciyi bir AB ülkesinin yasal yollarla kabul etmesi öngörülüyor. Aynı zamanda, Türkiye'nin AB üyeliği yolunda atılan adımların sıklaştırılması ve yeni fasılların açılması da talep ediliyor. Aynı zamanda Türk vatandaşlarının vizesiz Schengen bölgesine seyahatinin Haziran 2016'ya çekilmesi isteniyor.

17 Mart'taki zirve öncesine gelen Tusk'ın ziyareti de bu anlamda önem taşıyor. Tusk, mültecilerle ilgili yeni öneriyle ilgili olarak ‘kabul edilmesi için daha dengeli bir plan taslağı' umduğunu söyledi. Önerinin dengelenmesi gerektiğini söylerken bir yandan da Türkiye'nin AB üyeliği için açılması gereken fasıllara blokaj koyan Güney Kıbrıs'ı ziyaret etti.

ANASTASİADİS'TEN OLUMSUZ YANIT

Tusk, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis ile yaptığı görüşme sonrası Salı akşamı da Ankara'da Davutoğlu ile bir araya geliyor. Anastasiadis, Tusk ile Türkiye'nin AB üyeliği üzerine yaptığı görüşme sonrasında olumsuz açıklamalarda bulundu. “Avrupa Birliği'nin, Türkiye'nin üyeliğiyle ilgili yeni bir sürece girmesine izin vermeyeceğini” söyledi:

“Başkan Tusk'a, müzakere çerçevesinde yükümlülüklerini yerine getirmediği sürece Türkiye ile yeni fasıllar açmaya istekli olmadığımız şeklindeki pozisyonumuzu belirttim.” 

Haber Ara