Dolar

32,3272

Euro

35,0896

Altın

2.298,91

Bist

9.053,67

'Tek başına iktidar mı, koalisyon mu?'

Abdülkadir Selvi, 1 Kasım seçimlerinde tek başına iktidar ve koalisyon seçeneklerini değerlendirdi...

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-22 08:54:21

'Tek başına iktidar mı, koalisyon mu?'

Yeni Şafak Gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, bugünkü "Tek başına iktidar mı, koalisyon mu?" başlıklı yazısında 1 Kasım seçimlerinde, anket şirketlerinin araştırmalarını gözönünde bulundurarak, tek başına iktidar ve koalisyon seçeneklerini masaya yatırdı. Selvi, "AK Parti'nin yakaladığı rüzgar seçime 10 gün kala tek başına iktidar olmasını sağlayacak mı? Çok güçlü bir rüzgar olsa sorun değil. O nedenle bu sorunun cevabı net olarak görülebilmiş değil. AK Parti'nin nefesi yetecek mi göreceğiz. AK Parti açısından zamana karşı bir yarış söz konusu" dedi.

İşte Abdülkadir Selvi'nin yazısından bir bölüm:

Bu yöntemi kamuoyu araştırmalarını yönetenlerden öğrendim. GENAR'ın, Pollmark'ın, Andy-Ar'ın, Denge'nin, Konsensus'un sonuçlarını alt alta topladım, böldüm.

Ortalamaya göre AK Parti'nin tek başına iktidar olmak için 1-1.5 puana ihtiyacı var. HDP'de çok küçük bir gerileme CHP'de ise iki puanlık bir artış gözleniyor. Oyları gerileyen parti, MHP.

Bu sonuçlarla yetinmedim. Andy-Ar Başkanı Faruk Acar ve Genar Başkanı İhsan Aktaş'la konuştum.

7 Haziran seçimlerinde HDP barajı aşacak mı diye konuşuyorduk. 1 Kasım seçimlerinde ise AK Parti tek başına iktidar olacak mı sorusuna cevap arıyoruz.

7 Haziran seçimlerinin yükselen yıldızları HDP ve MHP'ydi. AK Parti ve CHP oy kaybediyordu. 1 Kasım seçimlerinde ise tablo tersine döndü. HDP, durumu korumaya çalışıyor. MHP ise geriliyor. AK Parti ve CHP yükseliş trendinde.

1 Kasıma giderken cevabı aranan soru şu: Seçimlerden tek başına iktidar mı çıkacak yoksa koalisyon mu? En sonda yazacağımı en başta söyleyeyim. AK Parti, 7 Haziran'a göre daha iyi durumda. 7 Haziran'a giderken eriyen bir AK Parti vardı, 1 Kasım'a giderken yükseliş trendini yakalamış bir AK Parti var. AK Parti, tek başına iktidar kapısını aralamak için yükseliş trendine girdi ama henüz tek başına iktidar eşiğini aşamadı. AK Parti yelkeni bir rüzgar yakaladı ama bu rüzgarın AK Parti yelkenlerini yeterince şişirip, tek başına iktidar limanına ulaşmasını sağlayacak mı?

Ben teknik okudum. Hız problemlerinde hız çarpı zaman ulaşılacak yolu verir. AK Parti'nin yakaladığı rüzgar seçime 10 gün kala tek başına iktidar olmasını sağlayacak mı? Çok güçlü bir rüzgar olsa sorun değil. O nedenle bu sorunun cevabı net olarak görülebilmiş değil. AK Parti'nin nefesi yetecek mi göreceğiz. AK Parti açısından zamana karşı bir yarış söz konusu.

Genar Başkanı İhsan Aktaş'a göre, ”AK Parti”nin 1 puana ihtiyacı var” Aktaş, “Tek başına iktidara ramak kaldı” diye açıklıyor son durumu. Oy oranı kadar milletvekili sayısı da önemli. Biliyorsunuz 7 Haziran seçimlerinde HDP ile MHP arasında üç puan fark olmasına rağmen iki partide 80 milletvekili çıkardı. AK Parti'nin çok küçük oylarla kaybettiği yerler var ama aynı zamanda çok küçük oylarla kazandığı yerler de var. Bazı yerlerde AK Parti oylarında bir artış gözleniyor. Ama bir kısmı milletvekili çıkarmaya yetmiyor. Ya da yettiği yerler var. İhsan Aktaş'a göre, bu seçimlerin kaderini belirleyecek olan yerler küçük iller. Yani birkaç bin oyla milletvekilliğinin el değiştirdiği yerler olacak.

Andy-Ar Başkanı Faruk Acar ise 7 Haziran'dan hemen sonra AK Parti'nin yüzde 42 trendine oturduğunu tespit ettiklerini ve bunu da kamuoyuyla paylaştıklarının altını çiziyor.

Acar'a göre AK Parti, 7 Haziran'ın muhasebesini yaptığı ya da milletvekili listelerinde düzenleme yaptığı veya daha iyi bir seçim beyannamesi açıkladığı için değil.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ!!!

Haber Ara