Dolar

32,3756

Euro

34,9900

Altın

2.325,96

Bist

9.090,31

'TCMB kredibilite artırıcı karar aldı'

AA Finans Analisti ve ekonomist Bürümcekçi:- 'Piyasa beklentisinden daha sıkı bir duruş sergilenerek kredibilite artırıcı bir karar alındı'- Halk Yatırım Araştırma Direktörü Tokalı:- 'Enflasyon görünümünde kalıcı iyileşme gözlenene kadar, para politikasında araç çeşitliliğinin kullanılarak sıkı duruşun korunmasını bekliyoruz'- DenizBank Yatırım Hizmetleri Grubu Araştırma Yönetmeni Gödek:- 'TC

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-04-26 16:04:59

'TCMB kredibilite artırıcı karar aldı'
AA Finans Analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi Merkez Bankasının piyasa beklentisinden daha sıkı bir duruş sergilenerek kredibilite artırıcı bir karar aldığını ifade etti.

AA muhabirine Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) faiz kararına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bürümcekçi, TCMB'nin geç likidite penceresi (GLP) borç verme faiz oranını artırarak parasal sıkılaştırmayı güçlendirmeye karar verdiğini söyledi.

Bürümcekçi, bankanın piyasa beklentisinden daha sıkı bir duruş sergilenerek kredibilite artırıcı bir karar aldığına dikkati çekti.

Dolar/TL'nin sürpriz karara ilk anda olumlu tepki verdiğini ancak GLP artışının enflasyonun belirgin yükselmeye devam edeceğini de gösterdiğini belirten Bürümcekçi, para politikasında sıkı duruşa ve gerekirse ilave sıkılaştırmaya devam mesajı verildiğini söyledi.

Bürümcekçi, bugünkü kararlar sonrası Merkez Bankası BIST repo fonlamasını yeniden başlatmazsa ortalama fonlama maliyetinin mevcut fonlama dağılımında yüzde 11,90 civarına yükseleceğini dile getirdi.

Eğer başlatır ve daha önce olduğu gibi 5 milyar ile sınırlı tutarsa da ortalama fonlama maliyetinin yüzde 11,75 civarında oluşacağını tahmin eden Bürümcekçi, bu durumda, TCMB'nin yarınki fonlama açıklamalarının kritik önemde olacağını vurguladı.

- "Sıkı duruş korunacak"

Halk Yatırım Araştırma Direktörü Banu Kıvcı Tokalı, Merkez Bankası PPK toplantısında kur volatilitesini azaltmak için önemli bir politika aracı olarak öne çıkan geç likidite penceresi borç verme faiz oranında 50 baz puanlık bir artış gerçekleştirdiğini ifade etti.

Büyüme görünümüyle ilgili olarak son dönemde öncü göstergelerin de teyit ettiği üzere, iç talepte kısmi bir iyileşmeye vurgu yapıldığını belirten Tokalı, ancak iç talepteki toparlanmanın ılımlı olmasının, enflasyon görünümü açısından bir tehdit oluşturmadığını kaydetti.

Tokalı, küresel koşulların destekleyici yönde olması, TCMB'nin para politikası araçlarını kullanmada manevra alanını geniş tutmaya devam ettiğini ve enflasyon görünümünde kalıcı iyileşme gözlenene kadar para politikasında araç çeşitliliğinin kullanılarak sıkı duruşun korunmasını beklediklerini dile getirdi.

- "Merkez Bankası önden yüklemeli adım attı"

DenizBank Yatırım Hizmetleri Grubu Araştırma Yönetmeni Orkun Gödek ise bugün TCMB tarafından takınılan tavrın aynı zamanda piyasa işlemcilerine de güçlü bir mesaj verme niteliği taşıdığını söyledi.

PPK üyeleri tarafından alınan kararın Türk lirası cinsi varlıkların kısa vadeli fiyatlamaları açısından olumlu olduğuna dikkati çeken Gödek, "Takvim dahlinde herhangi bir toplantısı olmayan mayıs ayında olası enflasyon yükselişine karşı önden yüklemeli adım atan banka, olası türbülansın da önüne geçme isteğinde olduğunu içerir güçlü mesajı kamuoyu ile paylaşmış oldu." dedi.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara