Dolar

32,3427

Euro

35,0956

Altın

2.307,92

Bist

9.079,97

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Yeneroğlu:

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Yeneroğlu:

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-04 10:21:00

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Yeneroğlu:
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mustafa Yeneroğlu, Almanya'nın NSU cinayetlerinin soruşturulması konusunda çok daha fazla çaba sarf etmesini ve davanın eksiksiz bir biçimde aydınlatılmasına ilişkin verdiği sözü yerine getirmesi gerektiğini bildirdi.

Yeneroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, NSU terör örgütünün deşifre olmasının üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen Almanya'nın davayı eksiksiz bir biçimde aydınlatma konusunda verdiği sözü halen yerine getirmediğini belirtti.

Davanın yeterince dikkatli takip edilmediği için ortaya bitmek bilmeyen sözde hatalar ve aksilikler çıktığını vurgulayan Yeneroğlu, "NSU tanıklarının şüpheli ve ani ölümleri, resmi güvenlik kurumlarındaki kasıtlı dosya imhaları, devlet görevlilerinin soruşturma komisyonları karşısındayken hafızalarında inanılmaz boşluklar olduğunun ortaya çıkması ve küçük Peggy'in ölümüne sebep olan yeni NSU delillerini içeren dosyaların gösterilmemesi gibi aklın alamayacağı hadiseler meydana gelmiştir." ifadelerini kullandı.

NSU davasındaki cinayet vakalarında yabancı kökenli insanların hedef alınmasının dikkati çektiğini belirten Yeneroğlu, şöyle devam etti:

"Küçük Peggy'in davası kapsamında Türkiye kökenli Ulvi K, 14 yıl boyunca suçsuz yere cezaevinde yatmıştır. Hem cinayetlerden hem de bombalı suikastlerden sonra başlatılan soruşturmalarda aşırı sağa karşı oluşturulması beklenen şüpheler geniş ölçüde eksik kalmıştır. Bu zamana kadar eleştirel gazetecilerin ortaya çıkardıklarının emniyet birimlerinden daha fazla olması ise ayrıca dikkat çekicidir. Münih Eyalet Yüksek Mahkemesinde görülen dava yaşanan onca sürecin ardından büyük hayalkırıklığıyla sonuçlanmıştır."

- "NSU'nun çekirdek ekibinin 3 kişiden daha geniş olduğunu gösteren ipuçları var"

Hakimler ve başsavcının yalnızca mevcut zararın sınırlandırılması için çabaladığını, faillerin açığa çıkması noktasında sınırlı bir çaba içerisinde olduklarına işaret eden Yeneroğlu, "NSU'nun çekirdek ekibinin 3 kişiden çok daha geniş olduğuna işaret eden fazlasıyla ipucu ve iz vardır. NSU davasının eksiksiz bir biçimde yeniden ele alınması ve davanın seyrinde ortaya çıkan karmaşanın neden olduğu elim sonuçların da üzerine gidilmesi büyük bir zorunluluk halini almıştır." ifadelerini kullandı.

Yeneroğlu, Federal Meclise bağlı soruşturma komitesinin eylem planının da uygulamaya geçirilmesinin beklendiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Gösterilen bu ihmalkarlık İslam ve yabancı düşmanlığı saikiyle işlenen suçlardaki artışa zemin hazırlamakta ve fecaat bir tablo ortaya koymaktadır. Almanya NSU cinayetlerinin soruşturulması konusunda çok daha fazla çaba sarf etmeli ve davanın eksiksiz bir biçimde aydınlatılmasına ilişkin verdiği sözü yerine getirmelidir. İnsan hakları idealleriyle ilgili Türkiye'ye verilmeye çalışılan gerçekliğe yabancı ikazları göz önüne aldığımızda bu soruşturmanın neticesi, Almanya'nın imajıyla ilgili uzun yıllar belirleyici olacaktır."

Haber Ara