Dolar

32,5558

Euro

34,8985

Altın

2.439,74

Bist

9.645,02

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Yeneroğlu:

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Yeneroğlu:

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-10-19 15:52:58

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Yeneroğlu:
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, "Darbe teşebbüsüyle birlikte daha da artmış olan terör olayları karşısında Türkiye, bir açık demokrasi olarak, özgürlük-güvenlik dengesinin muhafaza edilmesi noktasında olağanüstü ve örnek gösterilecek bir çaba sergiledi." dedi.

Yeneroğlu, Parlamentolar Arası Birlik (PAB) Başkanı Saber Chowdhury ile bir araya geldi.

Komisyon ve çalışmaları hakkında konuğuna bilgi veren Yeneroğlu, Türkiye'de yaşanan terör saldırıları ile 15 Temmuz'daki FETÖ'nün darbe girişimine de değindi.

"Ülkemiz, modern demokrasi tarihi açısından örnek olacak şekilde, milyonlarca insanın sokağa çıkmasıyla, ülkenin tüm kurumlarını, devletin tamamını hedef alan bir darbe teşebbüsünü, halkın büyük kahramanlığıyla defetmiş oldu." diyen Yeneroğlu, ancak Türkiye'de yaşanan gerçeklerin dış dünyada sağlıklı bir şekilde yansıtılamadığını kaydetti.

Dünyanın çeşitli ülkelerinde demokrasi karşıtı girişimlere yönelik sergilenen kahramanca tutumların tüm dünyanın hafızasına kazınacak şekilde ele alındığını ve buna ilişkin örnekler veren Yeneroğlu, "Türkiye'deki olaylarda, halkın ortaya koyduğu direnişte ortaya çıkan görüntüler, zihinlere kazınmış fotoğraf konsantre biçimde yaşanmış olmasına rağmen dış dünyada büyük ekseriyeti itibariyle maalesef yansımadı. Paris'te yaşanan terör eylemleri sonrasında, 100'ün üzerinde devlet başkanı, başbakan ve hükümet yetkilileri oraya giderek Paris halkı ile dayanışmalarını sergilediler. Bunlar Türkiye'deki kamuoyu açısından önemli hususlar. Çünkü Türkiye'de toplumumuzu ciddi manada irite etmiş bir husus olarak bunu ifade etmek istiyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'ye yönelik insan hakları ihlallerine ilişkin iddialara değinen Yeneroğlu, Türk kamuoyunun eleştirilere her zaman açık olduğunu, ancak bu iddiaların hakkaniyete uygunluğu konusunda ise "Tartışmalı" ifadesini kullandı.

Yeneroğlu, "Darbe teşebbüsüyle birlikte daha da artmış olan terör olayları karşısında Türkiye, bir açık demokrasi olarak, çoğulcu demokrasi olarak, özgürlük-güvenlik dengesinin muhafaza edilmesi noktasında olağanüstü ve örnek gösterilecek bir çaba sergiledi. Aslında meseleleri tek tek ele aldığımızda bunu çok net bir şekilde görebiliyoruz." diye konuştu.

Darbe teşebbüsünün tam manasıyla bertaraf edilmesi olası ikinci ve üçüncü dalganın baştan önlenmesi noktasında sürecin önemine ve hassasiyetine dikkati çeken Yeneroğlu, OHAL ilanının da gelinen süreçte bir zorunluluk olduğunu belirtti.

Yeneroğlu, özellikle batı dünyasında yapılan eleştirilerde, yaşanan sürecin ve söz konusu süreçte kamu düzeninin sağlanmasındaki güçlüklerin gözardı edildiğini ifade etti.

PAB Başkanı Saber Chowdhury de darbe girişimini ilk kınayan örgütlerden biri olduklarını belirterek, demokratik süreçleri engellemeye yönelik girişimlerin karşısında durduklarını anlattı.

Chowdhury, Türk halkıyla dayanışma içinde bulunduklarını bildirdi.

Görüşme daha sonra basına kapalı olarak devam etti.

Haber Ara