Dolar

32,3068

Euro

35,0599

Altın

2.307,54

Bist

9.079,97

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Yeneroğlu:

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Yeneroğlu:

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-07-14 16:01:40

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Yeneroğlu:
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mustafa Yeneroğlu, "Komşu ülkelerden uzak kıtalara kadar farklı coğrafyalarda yaşayan tarih, dil veya din gibi bağlarımız olan topluluklara karşı sorumluluklarımız da bulunmaktadır." dedi.

Yeneroğlu, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, 1960'lı yıllardan itibaren yurt dışına yoğun işçi göçü yaşandığını, dönemin şartlarına uygun yapılan 1982 Anayasası'nda yurt dışındaki vatandaşlar konusuna 62. maddede yer verildiğini anımsattı.

Bu maddenin yurt dışındaki vatandaşların "Gurbetçi" ve "Misafir işçi" anlayışından hareketle sadece işçilik sıfatları bağlamında değerlendirildiğini belirten Yeneroğlu, ancak günümüz şartları ve diasporada yaşayan Türk vatandaşlarının kültür, kimlik, eğitim ve sosyal alanlardaki bugünkü ihtiyaçları öncelikleri göz önüne alındığında bu maddenin yetersiz kaldığını kaydetti.

Diaspora politikalarındaki değişim ve beklentilerin Anayasa'ya yansıması ve bunun yeni Anayasa'da yer alması zaruretinin ortada olduğunu vurgulayan Yeneroğlu, bu ihtiyaç doğrultusunda ilgili anayasal hükmün, "Devlet, yurt dışındaki Türk toplumunun hak ve menfaatlerini korur, dil ve kültürel kimliğin muhafazası ve anavatanla bağların geliştirilmesi için çalışmalar yapar" şeklinde değiştirilmesini önerdiklerini bildirdi.

"Komşu ülkelerden uzak kıtalara kadar farklı coğrafyalarda yaşayan tarih, dil veya din gibi bağlarımız olan topluluklara karşı sorumluluklarımız da bulunmaktadır." diyen Yeneroğlu, Türkiye Anayasası'nda bu kesimle ilişkilerin geliştirilmesini garanti altına alan bir hükmün bulunmamasının da bir eksiklik olduğunu anlattı.

Bu konuda da önerdikleri "Devlet, tarihi ve kültürel bağlara sahip olduğu ülke ve topluluklarla ilişkilerin geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapar." ifadesinin Anayasa'da yer almasıyla bu eksikliğin giderileceğine işaret eden Yeneroğlu, "Diasporada yaşayan vatandaşlarımız ve tarihi-kültürel bağlarımız olan topluluklarımızla ilişkilerimiz Anayasamız'da yeniden tanımlanmalıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Yeneroğlu, bir suç olayına karışan insanların etnik, dini kökenlerine vurgu yapılarak, bundan bahsedilmesinin sakıncalı olduğunu, basın yayın organlarının haberleri verirken, buna dikkat etmesi gerektiğini vurguladı.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara