Dolar

32,4896

Euro

34,9304

Altın

2.432,00

Bist

9.807,33

TBMM Geçici Başkanı Baykal görevi Çiçek'ten devraldı

TBMM Geçici Başkanı Baykal görevi Çiçek'ten devraldı

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-23 15:08:20

TBMM Geçici Başkanı Baykal görevi Çiçek'ten devraldı
TBMM Geçici Başkanı Deniz Baykal, Meclis'in 1960 ve 1980'de 3'er yıl süren kesintiler yaşadığını belirterek, "Bu, tarihi Meclis'in hepimiz için hala en temel üzüntü konusu olmaya devam ediyor. Böyle bir kesintiyi yaşamamış olsaydık çok daha muhteşem bir tablo olacak idi" dedi.

Deniz Baykal, görevi TBMM Başkanı Cemil Çiçek'ten devraldı.

Çiçek, Başkanlık makamındaki devir teslim töreninde yaptığı konuşmada, TBMM'nin devletin en temel kurumu olduğuna işaret ederek, milli mücadelemizi yürüten, milletimizi, hepimizi cumhuriyet ve demokrasiye kavuşturan kurumun TBMM olduğunu kaydetti.

Meclis'in ilk açıldığı günden bugüne kadar geçen 95 yılda, ülkenin mutluluğu, refahı ve kalkınması konusunda en özverili çalışmaları yapan en temel devlet kurumu olduğunu kaydeden Çiçek, başta yasal ve Anayasal kurumsal düzenlemeler olmak üzere Türkiye'nin gelişmesi ile ilgili en temel yapıyı oluşturan kurum olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

"Meclis bundan böyle de bu görevini büyük bir sorumluluk duygusu içerisinde yerine getirecektir. Gerek milletimizin gerekse vatandaşlarımızın başı dara düştüğünde, inşallah düşmez, en evvel başvuruda bulunduğu kurum da burasıdır. Meclis'i 2014 yılında 540 binden fazla vatandaşımız gelmiştir, ziyaret etmiştir, derdine çare aramıştır. Onun için bu Meclis'in varlığı ve açık kalması, milletimiz için bence en önemli teminattır. TBMM aynı zamanda mağdur bir Meclis'tir. Bir taraftan Gazi Meclis, çünkü milli mücadeleyi yürütmüş, ama öbür taraftan da zaman zaman darbelere muhatap olup en evvel kapatılan devlet kurumudur. İnşallah bunların geride kaldığını, kalması gerektiğini düşünüyorum.

Her seçim sonrası açılan Meclis'imiz, milletimiz için de açılmış yeni bir sayfadır. Temenni ediyorum ki 25. Dönem'de bu sayfaya güzel şeyler yazma imkanını hep birlikte bulmuş oluruz. Ben 4 yıldır bu görevi yaptım. Bundan dolayı Allah'a şükrediyorum, milletime teşekkür ediyorum, destek veren milletvekillerimize ve tüm partilerimize teşekkürlerimi ifade ediyorum. Başta ilk başkanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, bu yüce çatı altında görev yapan tüm üyelerimizi ve çalışanlarımızı saygıyla, şükranla ve minnetle anıyorum. Başkanlık görevini zat-ı alinize devrediyorum."

Cemil Çiçek, başkanlığı temsilen, başkanlık mührünü Deniz Baykal'a teslim etti.

- "Burada ciddi bir dengesizlik, adaletsizlik var"

TBMM Geçici Başkanı Baykal da sözlerine, "Burada ciddi bir dengesizlik, adaletsizlik var. Sayın Başkan Cemil Çiçek, TBMM'nin 4 yıl boyunca başkanlığını yapmış, deneyimli, birikimli ve Parlamento'nun oyuyla seçilmiş bir başkan. Ben, dünyaya daha önce gelmiş olmanın, burada görev yapan arkadaşlarımla mukayese edildiği zaman, daha önce gelmiş olmamın sonucunda burada bulunuyorum. Geçici Başkan olarak, yeni başkan seçilinceye kadar görevde kalacak, süresi sınırlı, kısıtlı bir başkan olarak ama gene de TBMM'yi bu geçiş döneminde yönetecek başkanı olarak, bu görevi ve TBMM'nin mührünü devralıyorum" diyerek başladı.

TBMM'nin sadece Türkiye'de değil, dünyanın da en önemli Meclis'lerinden birisi olduğunu, dünyanın en eski ve köklü Meclislerinin başında olduğunu belirten Baykal, bir kaç ay önce Meclis'in 95. kuruluş yıldönümünün kutlandığını söyledi.

Baykal, Meclis'in uzun bir tarihi arkasında bulundurduğunu kaydederek, şunları kaydetti:

"Dünyanın en bunalımlı, karmaşık dönemlerinde bölgesinde, Ortadoğu'da ülkesinin istikrarı, kalkınması, demokratikleşmesi, refahı doğrultusunda istikrar ve barış unsuru olarak hizmet etmeyi başararak, bu tarihi yaşamış olan bir Meclis'tir. Bu oluşuma en büyük katkıyı yapan organların başında TBMM vardır. İktidarı millete dayanan bir anlayış içinde kullanmanın çıkış noktasıdır, bizim rejimimizin daima kalbi mesafesinde olmuştur. Gene de öyledir umarım bundan sonra da öyle olmaya devam edecektir. Böyle bir Meclis'in şimdi yeni bir dönemini yaşamak üzereyiz. Daha farklı, çok partili bir temsiliyetin ortaya çıktığı Meclis var. Milletin yüzde 95'ini Parlamento'ya temsil ettiren bir tablo ile karşı karşıyayız. Bu çok önemli bir olaydır. Seçime katılma oranı da dünyanın en yüksek oranlarından birisidir. Bütün bunlar Türkiye'de milletimizin demokrasiye, katılıma, ülkenin geleceğine duyduğu yakın ilgiyi ve sahiplenme duygusunu ortaya koymaktadır. Bu, rejime en büyük güç katan unsurlardan birisi olarak anlaşılmalıdır.

İnanıyorum, Meclisimiz en kısa zamanda görevini öncelikli yemin törenini tamamlayarak, arkasından yeni Meclis Başkanı'nı ve Başkanlık Divanı'nı seçecektir; o andan itibaren etkili bir şekilde çalışmaya başlayacaktır. Türkiye'yi ve Meclis'i bekleyen çok ciddi ve temel konular var. Dünyanın en bunalımlı süreçlerinden birisi çevremizde işliyor, en sıkıntılı dönemlerden birisini yaşıyoruz. Türkiye'nin kendi içinde birikmiş konuları, sorunları var. İnanıyorum uzlaşma, tartışma, işbirliği ve anlayış birliği içinde bu sorunları çözmenin yolunu önümüzdeki dönemde bulacağız. Bu yeni bir deneydir. Bu deneyi Türkiye başarırsa çok parlak bir geleceğe yöneleceğinden hiç kuşku duymuyorum."

Deniz Baykal, Geçici Başkan sıfatıyla da olsa, böyle kutsal bir mabedin, Meclis'in yönetimine gelmekten duyduğu mutluluğu ve şükran duygularını belirtti.

Meclis'in iki defa ciddi kesintiye maruz kaldığının unutulmaması gerektiğini vurgulayan Baykal, "Maalesef 1960'da ve 1980'de 3'er yıl süren kesintiler yaşamıştır. Bu, tarihi Meclis'in hepimiz için hala en temel üzüntü konusu olmaya devam ediyor. Böyle bir kesintiyi yaşamamış olsaydık çok daha muhteşem bir tablo olacak idi. Ama tesellimiz şudur ki bu kesintilerden sonra hiç bir tereddüt taşımadan tekrar Meclis'li siyaset dönemi başlamıştır. Meclis tekrar bütün gücüyle harekete geçmiştir. O deneyimler, böyle kesintilerin ülkenin hiç bir sorununu çözemeyeceği gerçeğini herkesin görmesine vesile olmuştur. Bu bakımdan da 'o sorunların, sıkıntıların da bir olumlu yönü olduğunu görmeliyiz' diye düşünüyorum" diye konuştu.

Baykal, artık bunların geride kaldığını, Meclis'in bütün milleti temsil etmeye devam ettiğini ve edeceğini, Türkiye'yi daha ileri noktalara götüreceğini söyledi.

Cemil Çiçek'in Meclis'in saygınlığını elinden geldiğince korumaya yönelik çabalarını herkesin dikkatle izlediğini vurgulayan Baykal, "Sıkıntılı aşamalarda ben de sayın başkana gelip müracaat edip, düşüncelerimi, duygularımı ifade etme imkanını bulabildim. Herkesi demokratik ve sorumlu bir anlayış içinde, güler yüzle bu 4 yıl boyunca Meclis Başkanı'na yakışan bir anlayış içinde yönetmeyi başarmıştır. Kendisine ben de teşekkürlerimi ifade ediyorum. Bu kadar bilgi, deneyim ve birikim eminim, inanıyorum siyasal yaşamda kendisini ülkenin şu noktasında, bu noktasında hizmet biçiminde yansıtacaktır, gösterecektir ve göstermelidir" dedi.

Deniz Baykal, Türkiye'nin yetişmiş, birikmiş kadro israfına tahammülünün olmadığını ifade ederek, "Kaht-ı rical dönemleri artık geride kalmış olmalıdır. Bu birikimleriyle Türkiye'mize bundan sonra da büyük hizmetler vereceğini umut ediyorum" diye konuştu.

Çiçek ve Baykal, daha sonra karşılıklı olarak birbirlerine çiçek verdi. Baykal çiçeği verdikten sonra, "Bu, bir şükran duygusudur, verdiğiniz hizmetler karşısında toplumumuzun, milletimizin anlayışını ifade eden bir çiçektir" dedi.

Haber Ara