Dolar

32,3237

Euro

35,0903

Altın

2.300,90

Bist

9.075,66

TBMM Başkanlık Divanı 'RTÜK' sorunu için toplandı

TBMM Başkanlık Divanı 'RTÜK' sorunu için toplandı

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-13 16:00:53

TBMM Başkanlık Divanı 'RTÜK' sorunu için toplandı
TBMM Başkanlık Divanı'nda, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nda (RTÜK) boşalan üyeliklere yapılacak seçim konusunda uzlaşma sağlanamadı.

Başkanlık Divanı, TBMM Başkanı İsmet Yılmaz başkanlığında toplandı. RTÜK'te 14 Temmuz itibarıyla boşalacak üç üyelikten biri AK Parti'ye, biri MHP'ye düşerken; üçüncü üyeliğin MHP ya da HDP'ye düşmesi nedeniyle sorunun nasıl aşılacağı konusunda istişare yapıldı.

Edinilen bilgiye göre Yılmaz, RTÜK'te boşalacak üçüncü üyeliğin hangi partiye ve nasıl tespiti konusunda hukukçulardan görüş aldığını belirterek, hukukçuların bir kısmının üyeliğin MHP'ye düştüğünü, ancak bir kısmının ise kura çekilerek belirlenmesi gerektiği görüşünü savunduğunu aktardı. Yılmaz, "hakkaniyetli olacağı düşüncesiyle", partilerin kendilerine düşen kontenjanın iki katı aday bildirmesinden hareketle, MHP ve HDP'nin birer isim bildirmesini isteyerek "topu Genel Kurul'a attığını" ifade etti.

RTÜK'te boşalan üyeliklere yapılacak seçim gündemiyle toplanan Divan'da, konuyla ilgili uzlaşma sağlanamadı. MHP ve HDP, kendi tezlerini yenilerken konu, yarın Genel Kurul'da ele alınacak.

TBMM Başkanvekili ve MHP Trabzon Milletvekili Koray Aydın, toplantı sonrasına gazetecilerin soruları üzerine, partilerin kendi görüşlerini ifade ettiğini belirterek, "Meclis Başkanı, hukukçulardan görüş aldığını söyledi. Hukukçular arasında da görüş birliği yok. Kimisi bizim görüşümüzü savunuyor, kimisi farklı görüşü..." dedi.

TBMM İdare Amiri ve HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, toplantı sonrasında ne yapacakları sorusuna, "İsim tespit ettik ama bildirip bildirmemeyi değerlendireceğiz" dedi.

Toplantıda başka bir konu görüşülmedi.

Öte yandan, 1984 yılında alınan kararla Başkanlık Divanı tutanaklarının üyelere verilmemesi kararı kaldırıldı. Başkanlık Divanı tutanakları, toplantının ardından isteyen üyelere verilebilecek.

Haber Ara