Dolar

32,5870

Euro

34,7932

Altın

2.508,17

Bist

9.693,46

TBMM Başkanı Kahraman, gençleri kabul etti

TBMM Başkanı Kahraman, gençleri kabul etti

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-18 13:45:58

TBMM Başkanı Kahraman, gençleri kabul etti
TBMM Başkanı İsmail Kahraman, adaletin önemine işaret ederek, "Adil, adaletli bir Türkiye. Ve demokrat bir Türkiye, demokrasiyi içine hazmetmiş bir Türkiye. Ve cumhuriyet. Cumhurun, yani halkın hakimiyetinin olduğu bir Türkiye. Ve diri bir gençlik, yeni Fatihler." dedi.

Kahraman, Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç ve beraberinde 81 ilden ve KKTC'den gelen gençlik temsilcilerini kabul etti.

TBMM Başkanı Kahraman, gençliğin, gelecekleri olduğunu dile getirdi.

Eğitimin her ülkenin birinci meselesi, gençlerin geleceğe hazırlanması ve hazır olmasının çok önemli olduğunu belirten Kahraman, Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Bakan Kılıç'ın bu yönde çok büyük gayret gösterdiğini, bununla övündüklerini söyledi.

Kökleri çok yaygın olan büyük bir çınarın; Osmanlı'nın varisleri olduklarını vurgulayan Kahraman, "İnanç herşeyin anahtarıdır, inanıyorsanız başarırsınız, inanç çok mühim. 400 çadırlık bir aşiret, kayı boyu, 10 kişiyle çarpalım 4 bin kişi. 2 kilometrekare Bilecek, Söğüt, çevresine Selçuklular tarafından yerleştirildi. Bu fidan büyüdü, köklerini saldı, 3 kıtaya, 7 denize yayıldı, 20 milyon kilometrekare oldu." değerlendirmesinde bulundu.

-"Küçüklük kompleksi olmamalı"

Kahraman, 780 bin kilometrekare olmadıklarını, büyük bir kültür coğrafyalarının bulunduğunu vurgulayarak, "Siz yarının Türkiyesisiniz derken, bu kültür coğrafyasının da sahibi, yöneticisi olacaksınız. Dışarıya gittiğimizde bunu görüyoruz. Bizim kültür coğrafyamız, bizden çok büyük görevler bekliyor. Ümitler içinde. Biz halen Türkiye'nin değil bütün kültür coğrafyasının da temsilcisiyiz. Liderliğimiz bekleniyor ve biz lider ülkeyiz. Bunun idrakinde olmalıyız, küçüklük kompleksi olmamalı." dedi

Şair Arif Nihat Asya'nın, "Elde sensin, dilde sen; gönüldesin, baştasın Fatih'in İstanbul'u fethettiği yaştasın" dizelerini okuyan Kahraman, 21 yaşındaki Fatih'in fethinin, muhteşem bir hadise olduğunu kaydetti.

Fatih'in yaşadığı dönemin uzun olmamasına rağmen 27 seferin başında bulunduğunu anımsatan Kahraman, gençlere şu şekilde hitap etti:

"(Muhteşem Süleyman) diye dizi seyrettiniz. Tarihin magazin taraflarını değil, ruh veren taraflarını, fetih ruhuna sahip olan, inanca dayalı tarafları anlatılmalı. Çok iftihar edeceğiniz bir tarihimiz var. Bu koca çınarı budadılar, yok edeceklerdi, edemediler. 19 Mayıs milli mücadelenin başlangıç tarihi, 97 yıl oldu ama bizim kökümüz çok daha ötelere doğru gidiyor. Yok edemedikleri bir devlet, bugün mazisine sahip bir noktaya doğru gidiyor. Bütün emek verenlerden Allah razı olsun. Bu yolda şehit, gazi olanlar, çeşitli destek verenler var, hepsinden Allah razı olsun, hepsini rahmet ve minnetle anıyoruz. 19 Mayıs, bugün bir bayramdır. Milli ruhu anlamak için bir vesiledir. Atatürk'ü Anmak, Gençlik ve Spor Bayramı, ikisi bir arada. Milli mücadele ruhunu da anlamamız, milli şuura sahip olmamız lazım. Fatihlerin, Kanunilerin torunu olduğunu bilmemiz lazım."

ABD'de kongreyi ziyaretinde duvarda kanun yapıcı 16 kişinin rölyefi bulunduğunu anlatan Kahraman, bunlardan birinin Kanuni Sultan Süleyman olduğunu söyledi. Kahraman, "Niye Kanuni, çok mu kanun çıkarmış, hayır. Yaptığı bütün icraat kanuna, hukuka uygun. Adalet çok mühim. Adil, adaletli bir Türkiye. Ve demokrat bir Türkiye, demokrasiyi içine hazmetmiş bir Türkiye. Ve Cumhuriyet. Cumhurun, yani halkın hakimiyetinin olduğu bir Türkiye. Ve diri bir gençlik, yeni Fatihler." diyerek sözlerini tamamladı.

-" Milletin, Meclis'in gücü bunların hepsini aşmaya muktedir oldu"

Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç da TBMM'nin, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuna giden yolun rotasını çizen, kararlarını alan, Atatürk'ün, "Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir" sözünün tecelli ettiği kurum olduğunu belirtti.

Türk tarihinin çok uzun yıllara dayandığına dikkati çeken Kılıç, kurdukları devletlerin, bugünlere getirdikleri medeniyet mirasının, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin son halkası olduğunu vurguladı.

Kılıç, tarihte yaşadıkları tüm tecrübelerin, kurdukları devletlerin, medeniyet, kültürlerin kendilerine kazandırdıkları bilgi, birikimin katkılarıyla bugünlere geldiklerini anlattı.

Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkışıyla Anadolu'da başlayan milli mücadele, Kuvay-i Milliye ruhunun ortaya koyduğu birlik, beraberlikle Meclis'in ve oradan Cumhuriyetin kuruluşuna giden yolda adımlar atıldığını belirten Kılıç, şöyle devam etti:

"Sizler, bu milletin gelecekte ortaya koyacağı başarıların temsilcileri olacaksınız. Burada 81 il ve KKTC'den temsilci gençlerimiz var. Hepiniz bu yüce çatı altında bir aradasınız. Sağınıza, solunuza iyi bakın, yıllar sonra, bu ülkede bilim, sanat, sanayi, siyasette belli noktalara gelmiş kardeşlerimizle şu anda bir arada oturuyor olabilirsiniz. Burada önemli olan birbirinize karşı olan muhabbetinizi, sevginizi, bağlarını, desteğinizi, fikirlerinizi hür şekilde dile getirmek noktasındaki birbirinize desteğiniz ama aynı zamanda birbirileriniz her türlü hakkını koruma noktasındaki hassasiyetiniz... Sizleri başarıya götürecek olan, gelecekte de ülkemizi en iyi şekilde temsil etmeye götürecek olan anahtarlar bunlardır.

TBMM'deyiz. Meclis'in güzel arşivi vardır. Derin siyasi, felsefi, ilmi konuşmaların olduğu hitaplar var, bunları okuyun. Bu Meclis'te kimler neler söylemiş, yeri geldiğinde nelere direnmiş, her türlü olumsuzluğa rağmen bu gazi Meclis, bugünün en önemli kurumlardan biridir. Çünkü bu çatı altında milletimizin temsili yatmaktadır. Zor günlerimiz oldu, darbeler oldu, vesayet dönemleri oldu. Ama bu milletin, Meclis'in gücü bunların hepsini aşmaya muktedir oldu."

- "Bizim tarihimiz gurur duyulacak bir tarihtir"

Kılıç, bugün gelinen noktanın dünden daha iyi olduğunu vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı:

"İnanıyorsanız güçlüsünüz, muhakkak muzaffer olacaksınız. Tarihinizi, medeniyetinizi her yönüyle iyi öğrenin. O medeniyet birikimden gelen güçle bunları başaracaksınız. Bizim görevimiz, sizlere, bizlerin elinde olmayan imkanları sunmaktır. Bunları sunmak için gece gündüz çalışıyoruz. Kayıpta olmayın, her gününüz önceki günden daha fazla sizleri geliştirmiş olsun. Burada bir aradasınız. Burada nasıl böyle duruyorsanız, hayatınızda da öyle olsun. Farklı bölge, kimlik, etnik yapılardan geliyor olmanızın sizin birleştirici unsurunuz olduğunu unutmayın. Hepimiz Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin vatandaşıyız. Çanakkale, Kut'ül Ammare, İstiklal mücadelemizi, oraya giden yolları iyi anlayın. Uluslararası siyasetin içinde 19. yüzyıldan çıkarken neler yaşandığını iyi anlayın, araştırın. Bizim tarihimiz gurur duyulacak bir tarihtir. Tarihimizde sömürgecilik yoktur, gittiğimiz yere medeniyet götürmek, birlik, beraberlik vardır. Bugün bunu, Türkiye Cumhuriyeti'nin her bir kilometrekaresinde yaşatmak sorumluluğunda olduğumuzu unutmayalım."

Konuşmaların sonunda Kahraman ve Kılıç, heyetle hatıra fotoğrafı çektirdi. Kahraman'a gençler, illerinden getirdikleri çeşitli hediyeler sundu.

Haber Ara