Dolar

32,5993

Euro

34,8293

Altın

2.495,94

Bist

9.463,31

Tayland Laos'a sığınan muhaliflerin iadesi için anlaşma önerecek

Cunta yönetimi, sosyal medyada Tayland monarşisine hakaret suçlamasıyla haklarında tuttuklama kararı çıkarıldıktan sonra Laos'a sığınan 12 Tayland vatandaşının iadesi isteniyor.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-02-01 17:47:48

Tayland Laos'a sığınan muhaliflerin iadesi için anlaşma önerecek

AA'nın Bangkok Post gazetesinden Türkçe'ye aktardığı habere göre, Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı General Thawip Netniyom, Savunma Bakanlığının, sosyal medya üzerinden monarşiye hakaret suçu işleyen bireylerin iadesi için Laoslu yetkililerle anlaşma sağlaması için kendisini görevlendirdiğini açıkladı.

Tayland ile Laos arasında suçluların iadesi anlaşması bulunmadığını anımsatan Thawip, "Yine de bu konuda bir orta yol bulabiliriz. Eğer Laos bizden Tayland'da saklanan kanun kaçaklarının iadesini isterse, biz de ilgili kişileri tutuklayıp ülkelerine iadesini sağlayabiliriz" dedi.

MUHALİFLER "KIRMIZI GÖMLEKLİLER"DEN

Aranan kişilerin, 2014'te darbeyle iktidara gelen askeri yönetime muhalif "Kırmızı Gömlekliler" hareketine mensup muhalifler olduğu belirtildi.

Askeri yönetim ülkede internet üzerinde uyguladığı sansür nedeniyle eleştirilirken, suçlu bulunanlara 15 yıla kadar hapis cezası verilmesini öngören monarşiye hakaret yasasını muhalifleri susturmak için kulanmakla suçlanıyor.

Savunma Bakanlığı Sözcüsü General Kongcheep Tantravich, arananların hükümete ve kurumlara hakaret ederek toplumda bölünme yaratmaya çalışan kimseler olduğunu belirterek söz konusu kişileri "şüpheli değil, tehlikeli" olarak niteledi.

LAOS NE DİYECEK?

Öte yandan siyasi muhalefetin yasaklandığı tek partili bir rejimle yönetilen Laos Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin anlaşma teklifine ne şekilde karşılık vereceği bilinmiyor.

 

Haber Ara