Dolar

32,3299

Euro

35,0822

Altın

2.286,60

Bist

8.967,32

Tayland kralının emrettiği renk ile kral yanlısı gövde gösterisi yaptılar

Tayland’da binlerce sarı gömlekli “kralcı”, aylardır hükümete istifa ve reform çağrısında bulunan protestoculara karşı kral Maha’ya en büyük destek gösterisini gerçekleştirdi

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-11-01 19:36:46

Tayland kralının emrettiği renk ile kral yanlısı gövde gösterisi yaptılar

Taylandlıları Bangkok'taki Büyük Saray'da gösteri yapmaya teşvik eden eski bir film yıldızı ve kurtarma gönüllüsü olan Bin Bunleurit, “Sevgili monarşimizi korumanın zamanı geldi. Herkesin istediği değişikliği savunma hakkı vardır, ancak monarşide reform yapmak istemelerinin nedeni nedir?” ifadesini kullandı.

Krallık ise, Temmuz ayı ortasında protestoların başlamasından bu yana herhangi bir yorum yapmadı.

Protestocular, Kral Maha Vajiralongkorn'a bağlı bazı ordu birimlerinin kralın otoritesi lehine milyarlarca dolar değerindeki saray serveti karşılığında değişim talebini reddettiğini söylüyor.

Kralın Almanya sefasına ve askeri vesayete tepki

Taylanlılar, kral Maha'nın Almanya'da uzun süre kalmasını savurganlık olarak nitelerken, Başbakan Prayuth Chan-ocha'nın 2014'te darbe ile iktidara gelip onlarca yıllık askeri vesayeti yaşatmakla suçluyor.

Tayland'da öğrenci ve gençlerin önderliğinde başlayan protestolar, kralın özel rengi olan sarı renk giyinme emri alan güvenlik güçleri dahil, kralcıların ortaya çıkardığından kat kat fazla sayıda  insanı bir araya getiriyor.

Eski bir Budist keşiş ve kralcı lider olan Suwit Thongprasert, bugün gerçekleşen kral yanlısı gösterideki kalabalığın sayısını, "Monarşiyi ortadan kaldırmak isteyenlerin insanları düşünmesi için bir işaret" olarak değerlendirdi.

Prayuth hükümeti geçen ay protestoları yasaklamış ve en tanınmış liderlerin çoğu daha önce tutuklanmıştı, ancak çok daha fazla insanı Bangkok sokaklarına çıkması nedeniyle tutuklamalar iptal edilmişti.

Başbakan Prayuth istifa etmeyeceğini açıklarken geçen yıl yapılan seçimlerde hile yapıldığı yönündeki suçlamaları reddediyor.

Haber Ara