Dolar

32,4961

Euro

34,9162

Altın

2.435,83

Bist

9.716,77

Tayland'daki protestoların öncülerinden gözaltındaki iki aktivist serbest bırakıldı

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-07 17:02:46

Tayland'daki protestoların öncülerinden gözaltındaki iki aktivist serbest bırakıldı
Güneydoğu Asya ülkesi Tayland'da, monarşi ve ordu kontrolündeki siyasi rejime karşı protestoların öncülerinden olan gözaltındaki iki aktivist serbest bırakıldı.

Bangkok'ta bir mahkemeden yapılan açıklamada, başkent Bangkok'ta temmuzda düzenlenen protesto nedeniyle gözaltına alınan avukat Arnon Nampha ve sosyal hizmet görevlisi Panupong Jadnok'un, haklarındaki soruşturmada yeterli ilerleme sağlandığı için artık gözaltında tutulmalarına gerek olmadığı belirtildi.

Kararın ardından serbest kalan aktivistler, protestolara devam edeceklerini açıkladı.

Arnon ve Panupong'un ülkede 19 Eylül'de yapılması planlanan ve en geniş katılımlı olması beklenen protestoya katılması bekleniyor.

Aktivistler, temmuz ayında başkent Bangkok'ta düzenlenen bir protestoyla bağlantılı yürütülen soruşturmada ağustosta gözaltına alınmıştı.

İkili daha sonra kefaletle serbest bırakılmış ancak mahkemenin söz konusu kararı iptal etmesiyle yeniden gözaltına alınmıştı.

Tayland yasalarına göre polis, şüphelileri resmi bir suçlama olmadan 48 gün gözaltında tutabiliyor.

- Öğrenci protestoları

Tayland'da lise ve üniversitelerdeki kılık kıyafet düzenlemelerine karşı mayıs ayında başlatılan eylemler, zaman içinde siyasal rejimi ve öğrencilerin "baskıcı" olarak nitelendirdiği uygulamaları hedef alan geniş çaplı protesto hareketine dönüşmüştü.

Monarşinin ve ordunun siyasetten elini çekmesi, insan haklarına ve halkın demokratik taleplerine saygı göstermesi çağrısıyla farklı kentlerde gösteri düzenleyen öğrenciler, anayasanın değiştirilmesini, seçimlerin yenilenmesini ve muhaliflere yönelik baskılara son verilmesini talep ediyor.

Tayland'da 2014'te eski Başbakan Yingluck Şinavatra liderliğindeki hükümete karşı askeri darbe düzenlenmişti. O sırada Genelkurmay Başkanı olan Prayut Çan-oça, 2014'te ordunun yönetime el koymasının ardından "Ulusal Barış ve Düzen Konseyi" adı verilen "askeri cuntanın lideri" sıfatıyla başbakanlık görevini üstlenmişti.

5 yıl süren cunta yönetiminin ardından yapılan seçimde Prayut'un kurucusu olduğu parti, yeni Seçim Kanunu'nun sağladığı avantajlarla parlamentoda çoğunluğu sağlamış, cunta lideri, tamamı ordu tarafından atanan Senatonun desteğiyle yeniden başbakanlık koltuğuna oturmuştu.

Haber Ara