Dolar

32,3670

Euro

34,9723

Altın

2.325,54

Bist

9.148,94

Tayland'da dev protesto

Bangkok'ta monarşi karşıtı gösteri yapan protestocular yeni anayasa ve seçim çağrısı yaptı

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-19 22:46:19

Tayland'da dev protesto

Tayland'da dev protesto

Bangkok'ta monarşi karşıtı gösteri yapan protestocular yeni anayasa ve seçim çağrısı yaptı.

Hafta sonu büyük bir miting için Bangkok'ta toplanan on binlerce insan, Tayland başbakanı Prayuth Chan-Ocha'nın istifasını ve halkın tepki gösterdiği kurum olan monarşi düzeninde reform çağrısında bulundu.

Öğrencilerin öncülük ettiği geniş tabanlı hareket, aylar içinde güçlenirken protestolar tüm ülkeyi sardı. Protestocular, cumartesi günkü mitingi düzenleyenler de dahil olmak üzere bazı grupların kralın yetkilerinin ve bütçesinin kısıtlanmasını talep ederek bir dizi demokratik reform çağrısında bulundular.

Yetkililer, öğrenci liderlerini isyanla suçlayarak, sosyal medya ağı Facebook'a Tayland'daki insanların kraliyet ailesini eleştiren içerikleri görüntülemelerini engellemesi talimatını verdi. Üniversitelere ise genç protestocuların monarşide değişiklik talep etmelerini durdurmaları talimatı verildi. Cumartesi sabahı, polisin monarşiyi tartışan broşürlerde yasadışı içerik olup olmadığını belirlemek istedikleri için protesto liderlerinin on binlerce kitapçığına el koyduğu bildirildi.

“Halkın Yeri”

Geçtiğimiz Pazar gününden bu Pazar'a kadar sürecek olan protesto, 2010 yılında Tayland hükümetine karşı protestoların ön saflarında yer alan "kızıl gömlekliler" grubundan daha yaşlı protestocular katılırken, hükümet karşıtı protestolar arasında o tarihten bu yana en büyük katılım gösterildi. Organizatörler, 50.000 kişinin bulunduğunu söylerken, polis en az 18.000 kişi olduğunu açıkladı.

Protestocular, Büyük Saray'a yakın bir bölge olan Sanam Luang'da toplandı. Öğrenci liderleri, "Kraliyet Meydanı" olarak bilinen alanı artık "Halkın Yeri" olarak anacaklarını söylediler.

"Bugün tarihi bir an. Ne olursa olsun, Tayland'ın yarın bir daha asla eskisi gibi olmayacağını teyit edebilirim ” diyen “Penguin” takma adıyla bilinen protesto liderlerinden Parit Chiwarak halka seslendi.

Son gösterilere katıldığı için şimdiden 18 suçlama ile karşı karşıya olduğunu söyleyen Parit, ordunun iktidarı ele geçirdiği 2014 darbesine atıfta bulunarak, “Altı yıl önce, diktatörlük savaşı halka duyurdu ve bu, insanların karşı koyacağı bir zamandır. Bu sefer sorunun kökenini çözmek istiyorum. Bunun Tayland halkının monarşi hakkında özgürce konuşabileceği ülke çapında bir fenomen olmasını istiyorum" dedi.

Kaynak: The Guardian

Haber Ara